25 jarig Jubileum

Het begon allemaal in maart 1997.
Van een kleine “paarden” winkel in oude koelcellen zijn we afgelopen jaren uitgegroeid tot een echte ruitersportzaak. Nog steeds in de schuur maar van binnen sfeervol, royaal, verrassend anders en met een assortiment waar de klant blij van wordt. Veel kwaliteitsmerken, verrassende nieuwe producten, accessoires, activiteiten en specialisaties. De Paardenschuur staat voor een zeer persoonlijke klantbenadering, passie voor paarden, kennis, altijd tijd voor een gesprekje en goed advies onder het genot van een lekker kop koffie of thee.

Dit 25 jarig jubileum vieren we natuurlijk samen met jullie.

 

Vanaf maandag 4 april t/m zaterdag 16 april hebben we een BALLONNEN actie en mag je bij besteding vanaf €25,- een ballon prikken met te gekke cadeaus!

 

2e HANDS BEURS ruitersportartikelen 2022

Zaterdag 21 Mei 2e hands beurs RUITERSPORTARTIKELEN

Zaterdag 21 mei organiseert “De Paardenschuur” Ruitersport alweer voor de 15e keer de Leukste & Grootste overdekte 2e hands beurs met DUIZENDEN RUITERSPORTARTIKELEN. 

 

De beurs is geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Ook dit jaar in de extra grote beurshal!

Elk jaar groeit het succes van de beurs. Op deze dag worden allerlei artikelen keurig gesorteerd aangeboden. Het assortiment zal wederom alles omvattend zijn. Alles wat met ruitersport en paarden te maken heeft is er zeker te vinden. Hoofdstellen, dekens, zadels, rijlaarzen, rijbroeken, rijkleding, zadeldekjes, bitten, sporen, helmen, borstels, peeskappen, bodyprotectors etc, etc. tegen zeer interessante prijzen!

Natuurlijk worden er dit jaar ook weer heerlijke OLIEBOLLEN gebakken.

GRATIS ENTREE en  KOFFIE

TIJD om je zadelkamer op te ruimen!

Voor deze BEURS hebben wij heel veel leuke spullen nodig!! Heb je al wat klaar gelegd?

DATUM  INLEVEREN

Maandag 9 mei 13.00 – 17.00 uur
Dinsdag 10 mei 10.00 – 17.00 uur
Woensdag  11 mei 10.00 – 17.00 uur
Donderdag  12 mei 10.00 – 17.00 uur
Vrijdag 13 mei 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag 14 mei 09.00 – 16.00 uur
Maandag  16 mei 13.00 – 17.00 uur
Dinsdag  17 mei 10.00 – 17.00 uur
Woensdag 18 mei 10.00 – 17.00 uur

 

REGELEMENT

 

 • Bij inleveren van 5 of meer artikelen rekenen wij € 5,-. Daarvoor verzorgen wij de verkoop, reclame, administratie etc.
 • In overleg wordt de prijs van het artikel bepaald. Niet verkochte artikelen gaan weer retour.
 • Artikelen dienen schoon ingeleverd te worden en mogen niet kapot zijn.
 • Alles wat met paard en ruiter te maken heeft kan worden ingeleverd. Bij twijfel even bellen. T 0343-457146
 • De hele verkoopopbrengst ontvangt u als waardebon van  “De Paardenschuur”.
 • De waardebon is geldig t/m 30 september 2022!
 • De waardebon is niet te besteden voor afgeprijsde artikelen, acties, geneesmiddelen en voer.

 

OPHALEN ARTIKELEN/WAARDEBON

 • De waardebon en de niet verkochte spullen kun je afhalen vanaf maandag 23 mei  t/m zaterdag 28 mei tijdens winkeltijden.
 • Vanwege drukte gelieve niet te bellen na de beurs over de resultaten, je moet toch langs komen om spullen of de waardebon op te halen.

LET OP!!! De Paardenschuur is niet aansprakelijk te stellen voor schade of het zoek raken van de ingeleverde spullen.

 

 

 

Clinic Rodrigo Laserna

Donderdag 14 juli 2022

Clinic “Werken aan de hand”

Wil jij je graag samen met je paard verder ontwikkelen en een leuke leerzame “WERKEN AAN DE HAND” les van Rodrigo Laserna volgen ? Dan is deze clinic iets voor jou! 

Werken aan de hand is een waardevolle aanvulling op de training van een paard. Je paard kan op die manier oefeningen leren of er beter in worden zonder dat hij ruitergewicht hoeft te dragen. De Colombiaanse trainer en ruiter Rodrigo Laserna is gespecialiseerd in het werken aan de hand en en geeft voor geïnteresseerden een clinic bij “De Paardenschuur” in Amerongen op donderdag 14 juli vanaf 18.00 uur.

Doel

“Het doel van het grondwerk is om te werken aan de verbinding in het paardenlichaam om hem bewuster en onafhankelijker te kunnen laten bewegen. De bedoeling is om je paard met deze gymnastiek te leren om zijn zwaartepunt naar achteren te verplaatsen zodat hij zichzelf gaat dragen en daarmee een betere zelfhouding ontwikkelt”.

Wat kun je verwachten?

 • De clinic bestaat uit 30 minuten grondwerk les, gegeven door Rodrigo Laserna €75,- per combinatie
 • Deze les wordt privé gegeven zodat je 100% aandacht krijgt
 • De clinic wordt in het Engels gegeven
 • De clinic is geschikt voor elk niveau, leeftijd, paard of pony (minimaal 1 jaar onder het zadel)
 • De clinic vindt plaats bij De Paardenschuur in Amerongen op donderdagavond 14 juli
 • De clinic wordt gegeven in de overdekte rijhal 
 • Er is voldoende parkeergelegenheid
 • Koffie & Thee Gratis
 • Toeschouwers zijn welkom

Behalve het werken aan de hand, dat gemiddeld zo‘n 25-30 minuten duurt per paard, is er ook de mogelijkheid om aansluitend een half uur te lessen met je paard. Rodrigo helpt je dan om nog meer uit het werken aan de hand te halen en bouwt dan verder op het werken aan de hand dat hij even ervoor heeft gedaan. €130,- per combinatie.  Inschrijven voor deze dag kan via info@paardenschuur.nl  

 Info, mogelijkheden en Reserveren

 

Singelnijd: is er iets aan te doen?

“Een goed passend zadel en de juiste singel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De functie van een singel is het op de plaats houden van het zadel, waarbij de schoudervrijheid moet worden behouden.”

Als een paard fysieke hinder ondervindt van slecht passend harnachement, dan kan dit zich bijvoorbeeld uiten in singelnijd. Het beeld van singelnijd is heel herkenbaar: de oren liggen plat in de nek, schrapen met het voorbeen, ontblote tanden of happen richting de singel. Sommige paardeneigenaren zien dit als een gedragsprobleem. Natuurlijk is het ene paard gevoeliger dan de ander, maar singelnijd is een duidelijk signaal van een onderliggend probleem. 

Vaststellen singelnijd

Om te bepalen waarom een paard singelnijd heeft is het van belang om de mogelijke oorzaken onder de loep te nemen. Het kan van medische aard zijn, maar in deze blog  richten wij ons op de pasvorm van het zadel en de singel.

Controleer de pasvorm van het zadel

In de praktijk komen we regelmatig tegen dat zadels niet de juiste pasvorm hebben voor het paard. Dit kan op den duur resulteren in spanning tijdens het opzadelen en ook singelnijd. Een zadel met ongelijke kussens of de verkeerde maat zorgt op den duur voor ongemak of pijn. Laat het zadel daarom bij voorkeur jaarlijks controleren. 

De negatieve gevolgen van een te strakke singel

De borstspieren (pectoraalspieren) hebben een belangrijke functie voor het bewegingsapparaat. Ze zorgen er simpelweg voor dat het voorbeen kan bewegen en ze lopen door tot de plaats waar de singel ligt. Een te strakke singel zorgt voor een beperkte beweging van het voorbeen. Een ander belangrijk feit is dat een te strakke singel ervoor zorgt dat de ribbenkast niet voldoende kan worden uitgezet om te kunnen ademhalen. Merk je dat je paard zijn buik al uitzet bij het aansingelen? Dit is een belangrijk signaal van een te strakke singel. Bij een goed passend zadel hoeft een singel niet strak te zitten!

Past de singel bij het paard?

Het is verstandig om de huidige singel onder de loep te nemen. Let daarbij op de bouw van het paard en of de singel de juiste pasvorm heeft. De klassieke rechte singel kan een zadel juist naar voren trekken, terwijl een anatomisch gevormde singel meer ruimte geeft aan de borstspieren en prettiger aanvoelt voor het paard. Singels met elastiek hebben als valkuil dat ze vaak maar aan één zijde elastisch zijn, waardoor de drukverdeling ongelijk is. Toch kan elastiek ( aan beide kanten) een hele positieve bijdrage leveren voor een gelijkmatige drukverdeling, zoals bij de anatomische singel van Wintec. Deze singel heeft in het midden een CAIR systeem, dat zorgt voor een optimale drukverdeling en bewegingsvrijheid van de borstspieren. Controleer ook de lengte. Vaak wordt de singel te kort gekocht! De gespen moeten royaal voorbij de elleboog.

 

 

Wat is de Wintec CAIR singel?

Paardvriendelijke anatomische singel met Cair luchtkussensysteem. Een synthetische uitgesneden dressuursingel die het paard meer “lucht” geeft tijdens het rijden. De prestaties en het comfort van het paard worden verbeterd door het unieke gelijkmatige drukverdelingssysteem. In het centrale gedeelte is een CAIR kussen verwerkt, wat druk op het borstbeen voorkomt! 
Ook door de vormgeving van de anatomisch gevormde Wintec Cair dressuursingel heeft het paard meer schoudervrijheid tijdens het rijden. 

De dressuursingel heeft een veilig RVS oog in het midden voor bevestiging van hulpteugels of voortuig. De singel is gemaakt van onderhoudsvrij materiaal.
Op de singel staan 3 pijltje! Deze moeten richting de voorbenen wijzen.

De oplossing voor paarden met singeldwang en zeer geschikt wanneer paarden paniek of stress ervaren tijdens het aansingelen en opstappen.

** ACTIE
Wij bieden u de mogelijkheid om de singel 10 dagen te proberen.  Bent u niet tevreden….. dan mag de singel retour en ontvangt u het aankoopbedrag 100% terug*.

 

 

Aanpasbare zadels & passend zadel.

Hoe kan je het zadel laten aanpassen aan je paard?

Iedere ruiter begrijpt dat een paard in de loop der jaren van vorm verandert, afhankelijk van de conditie, het dieet en de leeftijd van het paard. Daarom is het belangrijk dat ook je zadel regelmatig kan aangepast worden, naargelang de behoeften van je paard. Vele ruiters kennen de frustratie van een zadel – soms zelfs “op maat” gemaakt – dat op een bepaald moment niet meer past. Sommigen nemen dan hun toevlucht tot allerlei correctie pads voor onder het zadel, of moeten noodgedwongen een nieuw zadel kopen… om een paar maanden of jaren later hetzelfde probleem tegen te komen.

Bij “De Paardenschuur” hebben we daarom bewust gekozen om te werken met zadels die uitgerust zijn met het HART systeem (Horse  & Rider technologie) De combi van Easy-Change gullet, CAIR & Easy-Change riser. Dit is het eerste complete zadelpassysteem dat toelaat om je zadel indien nodig aan te passen in slechts een paar minuten tijd. Je vindt dit unieke zadelpassysteem terug in de zadels van BATES, Wintec en Arena

Het “Easy-change Gullet System” ofwel systeem van het verwisselbare kopijzer  zorgt ervoor dat gemakkelijk de breedte van de Elastiflex zadelboom is aan te passen. De Elastiflex boom geeft stevigheid in de lengte van het zadel, maar laat toch toe om zich aan te passen aan een bepaalde laterale flexie van de spieren van het paard. De boombreedte wordt bepaald door gebruik van de zogenaamde Wintec / Bates gulletmeter, die toelaat de breedte van de schoft van het paard op te meten. De echte Easy-Change wisselbeugels zijn zo sterk dat ze niet ongewild verbreden of versmallen, maar altijd hun originele vorm en breedte behouden bij normaal gebruik. Heb je een Bates of Wintec zadel, zorg er dan voor om altijd de originele Easy-Change beugels te gebruiken! Tip: behoed je alleszins voor zadelmakers die de maat van deze wisselbeugels manueel of machinaal proberen aan te passen, daarvoor is het systeem immers niet gemaakt en dit kan alleen maar voor problemen met de paardenrug zorgen.

Luchtkussens voor extra comfort (Cair)

De Bates en Wintec Cair zadels zijn uitgerust met het revolutionaire Cair luchtkussensysteem dat rekening houdt met de bewegende rugspieren van je paard. Het paardvriendelijke CAIR luchtkussensysteem bezorgt paard en ruiter het ultieme comfort. De traditionele zadelvullingen zijn hier vervangen door lucht. De natuurlijke schokdemping van lucht bevordert de ontspanning en verzameling van je paard tijdens het rijden. Doordat je dichter bij je paard zit, word je gewoon een verlengstuk van elkaar, ruiter en paard worden één.

Het opvullen van een zadel is een kunst op zich

Het “Easy-Change Riser system” zorgt ervoor dat je op een heel eenvoudige manier aanpassingen kan doen in de kussens van je zadel voor optimale balans en bewegingsvrijheid.

D.m.v. de speciale panel inserts kan je simpelweg de kussens meer opvullen op de juiste plaats. Het Easy-Change Riser Standard Pack bevat 10 paar opvulpads voor vooraan, in het midden en achteraan en dat in verschillende diktes. Wanneer Anita Breeschoten van “De Paardenschuur” je zadel komt passen op je paard, zal er indien nodig van deze padjes gebruik worden gemaakt om voor een goede pasvorm en egale drukverdeling op de paardenrug te zorgen.

In de winkel hebben we vrijwel alle modellen van Bates en Wintec op voorraad. Kom dus gerust eens kijken en maak een afspraak met  Anita

Koop je een nieuw zadel dan is het toch een geruststelling om te weten dat het zadel kan aangepast worden, aan je huidige paard of zelfs indien je van paard zou veranderen. Op die manier is de investering in een zadel werkelijk een aankoop waar je jarenlang plezier van zal hebben.

Voor bijkomende info, mail of bel gerust naar de winkel. Wij helpen je graag verder!

 

De eigenschappen van het anatomische Presteq hoofdstel.

 

Na uitgebreid onderzoek naar de anatomie van het paardenhoofd, heeft PresTeq het FaySport hoofdstel ontwikkeld. Dit is wereldwijd het enige hoofdstel dat rekening houdt met 12 anatomische eigenschappen, waardoor het hoofdstel optimaal comfort biedt voor het paard.

Het hoofdstel volgt de contouren van het paardenhoofd en ontwijkt belangrijke zenuwen, spieren, botten en gewrichten. Zonder hinder van het hoofdstel kan het paard zich optimaal op zijn taak concentreren en de best mogelijke connectie met zijn ruiter krijgen. Het hoofdstel heeft ook verschillende extra functies om de ruiter gemak en flexibiliteit te bieden. Hierdoor is het hoofdstel de perfecte tool voor de ambitieuze ruiter.

Nieuwsgierig? 

Het hoofdstel is gemaakt van plantaardig gelooid leer, is zacht voor de huid, duurzaam en milieuvriendelijk. Het is te gebruiken voor alle disciplines. Het hoofdstel is verkrijgbaar in het zwart en bruin, beide kleuren zijn verkrijgbaar in maat Pony, Cob, Full en Extra Full.

DE 12 ANATOMISCHE EIGENSCHAPPEN VAN HET PRESTEQ FAYSPORT HOOFDSTEL

 1. De speciale vorm van het kopstuk ontlast de nekband en de zenuwuiteinden bovenaan de nek. De druk wordt verdeeld over twee gelkussens aan beide zijden van de nek.
 2. Het kopstuk volgt de vorm van de oor aanzet, waardoor de oren optimale bewegingsvrijheid krijgen.
 3. De Presteq frontriembevestiging zorgt ervoor dat er aan de binnenkant van het kopstuk geen drukpunt ontstaat.
 4. De speciale vorm van het kopstuk ontwijkt het kaakgewricht, waardoor het paard zijn onderkaak beter kan ontspannen.
 5. Het hoofdstel ontwijkt het jukbeen om schuurplekken te voorkomen.
 6. De keelriem is bij dit hoofdstel overbodig en dus weggelaten, waardoor de luchtpijp niet kan worden geblokkeerd of geïrriteerd. Wel los leverbaar en eenvoudig te plaatsen.
 7. Het ElasTeq systeem in de bakstukken zorgt voor een elastische verbinding met de mond en voorkomt te veel druk op het kopstuk.
 8. De speciale neusriem ontwijkt de foramen infraorbitale. ( de spleten in de bovenkaak onder de oogkassen) 
 9. De neusriem drukt niet tegen de kiezen en wangen.
 10. Gebruik de meegeleverde elastische bitbandjes om druk op de lagen te verminderen. Niet toegestaan op wedstrijd! 
 11. De neusriem ligt hoog genoeg om de punt van het neusbeen te ontwijken en is voorzien van gelpadding.
 12. De vorm van de neusriem ontwijkt de neusvleugels volledig zodat het paard optimaal kan ademhalen.

In beeld

UITGEBREIDE UITLEG ANATOMISCHE EIGENSCHAPPEN

 1. Nekband en zenuwuiteinden. De nekband bevindt zich in het midden van de nek achter de oren en draagt het hoofd. Op deze plek bevinden zich tevens veel zenuwuiteinden. Op deze plek bevindt zich ook de aanhechting van de Nuchalis ligament. Druk op deze aanhechting kan voor pijn zorgen. Aangezien het Nuchalis ligament in contact staat met de hele rug, kan dit invloed hebben op de rest van het lichaam. Het FaySport hoofdstel is voorzien van een uitsnede in de voering waardoor de nekband optimaal kan functioneren. De druk wordt verdeeld over de twee gelkussens aan beide kanten van de nek, waarmee ook het comfort verhoogd wordt.
 2. Ooraanzet. Het kopstuk volgt de vorm van de oren waardoor deze optimaal kunnen bewegen. Het voorkomt irritaties, kopschudden en kantelen van het hoofd, wat een oncomfortabel kopstuk zou kunnen veroorzaken.
 3. Frontriemsysteem. De meeste hoofdstellen zijn voorzien van een lus om het kopstuk voor de frontriem. Dit kan wrijving op het kaakgewricht en zenuwen veroorzaken. De PresteQ frontriem wordt op het kopstuk geklikt waardoor dit drukpunt wordt weggenomen. Daarnaast is het hierdoor zeer eenvoudig om de frontriem te verwisselen.
 4. Kaakgewricht. Vrijwel alle hoofdstellen lopen over het kaakgewricht, waar de onderkaak wordt verbonden met de bovenkaak. Elke beweging die het paard met zijn mond maakt, veroorzaakt beweging in dit gewricht. Dit betekent dat vrijwel alle hoofdstellen wrijving veroorzaken als het paard kauwt, likt of zijn kaak wil ontspannen. Het FaySport hoofdstel is zo gevormd dat het kaakgewricht volledig wordt vermeden en dus geen wrijving veroorzaakt. Dit moedigt het paard aan om te kauwen, likken en zijn kaak te ontspannen. Een ontspannen kaak is een vereiste voor correcte aanleuning en verzameling.
 5. Jukbeen. Het jukbeen is het uitstekende randje bot bovenaan de wang. Een slecht passend hoofdstel kan hier gaan schuren. Het FaySport hoofdstel geeft het jukbeen voldoende ruimte.
 6. Luchtpijp. De vorm en bevestiging van het hoofdstel maken de keelriem overbodig. Door deze weg te laten is irritatie of blokkering van de luchtweg onmogelijk.
 7. ElasTEQ bakstukken. De ringen waar de bakstukken aan vast worden gemaakt, zijn voorzien van een elastische inzet. Hierdoor ontstaat een elastische verbinding die een te hoge druk op de verbinding tussen de mond en het kopstuk voorkomt. Daarnaast kan het ook bijdragen aan stille ligging van het bit in de mond.
 8. Foramen infra orbitale. De speciale vorm van de neusriem ontwijkt de oorsprong van de nervus infra orbitals. Traditionele hoge neusriemen liggen vaak precies op deze zenuw. Een te hoge druk op deze zenuw veroorzaakt gevoelloosheid in de bovenlip, neus, oogleden en kaak.
 9. Kiezen en wangen. Traditionele neusriemen lopen verticaal over de neus. Dit drukt de wang tegen de kiezen aan en kan daarmee beschadiging aan de binnenkant van de wang veroorzaken, zeker bij een te strak bevestigde neusriem. De FaySport neusriem is zo gevormd dat dit wordt voorkomen.
 10. Lagen. Het bit wordt altijd geplaatst op de lagen, een tandeloos stuk kaak welke is bedekt door een dun, gevoelig laagje huid. Het FaySport hoofdstel wordt geleverd met elastische bitbandjes welke de lagen beschermen door de druk van het bit te verdelen over de lagen en de neusriem. De impact van de teugeldruk wordt vertraagd door het elastiek in de bandjes. Deze verspreiding en verlichting kan vooral voor jonge paarden of paarden met een onrustige of gevoelige mond bijzonder nuttig zijn.
 11. Neusbeen. Het uiteinde van het neusbeen is dun en breekbaar. Een lage neusriem kan irritatie of zelfs breuken in het neusbeen veroorzaken wanneer er te veel druk op komt. De FaySport neusriem wordt net boven het fragiele uiteinde geplaatst. De bovenkant van de neusriem is tevens breder dan de zijkanten en voorzien van gelvoering. De verbreding en gelvoering zorgen voor een betere drukverdeling en verhogen het comfort.
 12. Neusvleugels. De sperriem is aan de zijkanten van de neusriem bevestigd en helpt om het bit stil in de mond te houden. Traditionele sperriemen worden bovenop de neusriem bevestigd en kunnen daarmee op de neusvleugels drukken als deze slecht of te strak worden bevestigd. Dit kan de ademhaling beperken. De zijdelingse bevestiging van de FaySport sperriem ontwijkt de neusvleugels voor optimale ademhaling.

 

HET PRESTEQ HOOFDSTEL FAYSPORT AFSTELLEN

Het is belangrijk om het Presteq FaySport hoofdstel correct af te stellen om optimaal gebruik te kunnen maken van de anatomische voordelen. Een incorrect gedragen hoofdstel kan negatieve effecten hebben. Stel de linker- en rechterkant altijd gelijk af.

 1. Het kopstuk
  Het kopstuk moet in het midden van de nek liggen. De vorm van het kopstuk moet de oren volgen en er niet tegenaan drukken. Als deze te smal of wijd is, probeer dan een maat groter of kleiner.
 2. De neusriem
  De neusriem moet boven het punt van het neus bot liggen. De beste manier is om met je vingers te voelen waar het punt begint. Op het oog betekent dit dat de neusriem één à twee vingerbreedtes boven het bit ligt.
 3. De riempjes van de neusriem
  Net als bij elke neusriem, moeten de neusriem en sperriem zo worden bevestigd dat er twee vingers onder de neusriem, bovenop de neus geplaatst kunnen worden.
 4. Het bit
  Het bit wordt bevestigd zoals gebruikelijk. Wanneer de bakstukken correct zijn afgesteld ligt het bit op de lagen tussen de tanden en kiezen. Eén of twee rimpels zijn zichtbaar in de mondhoeken.

 

Het Presteq bevestigingssysteem maakt het verwisselen van de frontriem heel eenvoudig. Je hoeft niet meer het hele hoofdstel uit elkaar te halen, maar je kunt de frontriem eenvoudig vastklikken, zelfs wanneer het paard het hoofdstel draagt. Alle ontwerpen zijn vakkundig gemaakt met zorgvuldig samengestelde designs om een prestigieuze look uit te stralen. Alle designs bestaan uit echte Swarovski kristallen voor optimale lichtreflectie onder elk licht.

Het slimme ontwerp van het hoofdstel met clip sluitingen heeft tal van voordelen. Eén daarvan is het gemakkelijk verwisselen van de bitten. 

Ja, ik wil een PresTeq anatomisch hoofdstel bestellen

 

 

Tips: TOP bescherming tijdens de cross

Bescherming en comfort tijdens de cross.

Tijdens de cross / eventing vraag je veel van je paard. Het tempo ligt hoog, de hindernissen zijn groot en de inspanning is zeer intensief. Een goede bescherming is dan zeer belangrijk. In deze BLOG vertellen we je alles over de ventilerende crossbescherming van LEMIEUX.

LeMieux heeft speciaal voor de cross twee beenbeschermers ontwikkelt.

De Shoc Air XC beschermers bevatten de unieke Shoc Impact Responsive layer. Deze tussenlaag bestaat uit moleculen die  hard worden als er druk op komt te staan. Zodra de impact weg is, worden deze moleculen weer flexibel. Daardoor is er precies op het juiste moment bescherming zonder in te leveren op draagcomfort. Naast dit unieke materiaal bevat de beschermer verschillende ventilatiegleuven zodat de pezen van het paard niet te warm worden en is de lining gemaakt van geperforeerd neopreen met mesh. De boots zijn afgewerkt met 3 straps voor optimale drukverdeling. Deze crossbeschermers houden geen water vast zodat ze niet te zwaar worden in de cross. 

Voorbeen: https://www.paardenschuur.nl/product/lemieux-shoc-air-xc-boots-voor/

Achterbeen: https://www.paardenschuur.nl/product/lemieux-shoc-air-xc-boots-achter/

Nieuw in het assortiment van LeMieux zijn de Carbon Air XC boots. Deze zijn gemaakt van het duurzame, zeer sterke Carbon. Dit materiaal is hard voor bescherming, maar ook licht flexibel voor een fijne pasvorm. Daarnaast zijn de beenbeschermers voorzien van vele ventilatiegaten om de luchtdoorstroom te stimuleren en een EVA-foam lining zorgt voor grip op het been om draaien te voorkomen.

Voorbeen: https://www.paardenschuur.nl/product/lemieux-carbon-air-xc-boots-voor/

Achterbeen: https://www.paardenschuur.nl/product/lemieux-carbon-air-xc-boots-voor/

  Uitleg: https://www.youtube.com/watch?v=y9TS7x4KHvE

 

Springschoenen.

Naast een goede bescherming voor de onderbenen, is bescherming van de hoeven en hoefballen ook belangrijk. Daarvoor gebruik je springschoenen.

 1. De LeMieux Carbonite springschoen is gemaakt van stevig materiaal dat de hoeven optimaal beschermt. Hij is voorzien van een ‘no-turn knob’ om draaien te voorkomen en afgewerkt met een dubbele klittenband sluiting. Voor een optimale pasvorm is dit model aan de achterkant iets terug gesneden.
 2. De buitenkant van de LeMieux Ballistic springschoen is gemaakt van ballistic nylon. Enorm sterk materiaal dat de hoeven van het paard optimaal beschermt tegen impact van buitenaf. Om te voorkomen dat de springschoen schuurt bij je paard is de rand gemaakt van zacht neopreen. Ook deze springschoen is voorzien van een ‘no-turn knob’ om draaien te voorkomen.

Zadeldekken.

Een goed zadeldek is het halve werk. Zeker als het paard intensieve inspanning levert en veel zweet, wil je een zadeldek dat optimaal ligt en goed zweet opneemt. De zadeldekken van LeMieux hebben een perfecte pasvorm en ligging:

 • Zwanenhals: zadeldek volgt de lijn van de rug zodat de schoft vrij blijft
 • D-ring strap: voor gemakkelijke bevestiging aan het zadel en stabiele ligging
 • Verstevigde singelstoten: tegen slijtage en door de dunne voering ook drukverdeling
 • Interlocking system: mogelijkheid om singelstoten door kleine lusjes te doen voor een nog betere ligging

Daarnaast zijn de zadeldekken van LeMieux (op de Cotton Collectie na) voorzien van een 100% Bamboo Lining. Dit materiaal is lichtgewicht en super zacht. Daarnaast heeft het een antibacteriële werking én transporteert zweet actief van het paard af. Zo zweet jouw viervoeter minder snel onder het zadel.

Wil jij een optimale ventilatie onder je zadel? Kies dan het Carbon Mesh Air zadeldek! Deze unieke sjabrakken zijn gemaakt van Carbon Mesh materiaal. Dit is super stevig en heeft een open structuur zodat er veel lucht doorheen kan. In combinatie met de Bamboo Lining transporteert dit zadeldek zweet nog sneller van het paard af voor een optimaal effect. Speciaal voor zeer intensieve inspanning is de Carbon Mesh er ook in een Half Square uitvoering. Deze is verder omhoog gesneden voor nog meer ventilatie!

https://www.paardenschuur.nl/product-categorie/zadeldekken/le-mieux-zadeldekjes/

CLINIC Jolanda Adelaar

Zaterdag 17 juli organiseert “De Paardenschuur” ruitersport samen met Jolanda Adelaar een super gave en leerzame CLINIC met de keus uit Dressuur of Grondwerk les.

Wil jij je graag samen met je paard verder ontwikkelen en een leuke leerzame les van Jolanda volgen? Dan is deze clinic iets voor jou! 

De lessen worden gegeven door Jolanda Adelaar. Jolanda is een bekende Nederlandse Grand Prix ruiter, instructrice en gedragstherapeut voor paarden.  Ze is de eerste amazone die op Grand Prix niveau start met een Murgees paard (Carletto) en is bekend geworden door haar Fjord “Super Guus” waarmee ze Subtop startte. Het is haar passie om mee te werken aan een toekomst waarin de schoonheid van dressuur veel breder bekend wordt. Hierbij draait alles om het paard: dressuur is voor het paard, voor alle rassen, maar ook voor alle ruiters. Ongeacht welke achtergrond diegene heeft.

Voor deze les kun je kiezen voor 30 minuten dressuurles of 30 minuten grondwerk les. Deze les wordt privé gegeven zodat je 100% aandacht krijgt!
De clinic is geschikt voor elk niveau, leeftijd, paard of pony.

Aanmelden: https://www.paardenschuur.nl/product/aanmelden-clinic-jolanda-adelaar/

Mag je met een Myler bit op wedstrijd?

Mag je met een Myler bit op wedstrijd? Welk model Myler bit is KNHS toegestaan?

Alle Myler mondstukken in Nederland zijn KNHS goedgekeurd en toegestaan. Maar niet elke bitring mag in elke discipline! 

Hierbij de KNHS link van alle toegestane bitten. Deze gids bevat de omschrijving van toegestaan harnachement en hulpmiddelen. Vanaf de klasse Z Springen en Eventing wordt het FEI Reglement aangehouden.

https://www.knhs.nl/media/19340/knhs-harnachementgids-januari-2021.pdf

 

Help, mijn paard is te dik!

Help, mijn paard is te dik!

Helaas komen wij steeds vaker paarden tegen die te dik zijn. Niet een beetje dik maar echt te dik. Buiten dat dit erg slecht is voor het paard is het voor ons lastig (soms bijna niet op te lossen) om het zadel goed passend te maken.

Dus hoog tijd voor actie! Is je paard te dik? Overgewicht bij het paard is ongezond en verhoogd risico op koliek, kans op insulineresistentie, vatbaar voor hoefbevangenheid, mindere weerstand en is slecht voor de gewrichten. Een paard is vaak dikker dan de eigenaar denkt. Het komt vooral bij paarden voor die veel in de wei staan, ook nog bergen hooi of kuil op stal krijgen en te weinig bewegen. Het gras op de wei is vaak rijker aan energie dan wij denken. Ook zonder bijvoeren van brok (krachtvoer) kan een paard al te dik worden.  Maar ook sommige rassen zijn extra gevoelig om dik te worden.  

Het juiste gewicht……….

Eigenlijk moet je de ribben van het paard voelen als je met een vlakke hand langs de ribbenkast strijkt. Maar de ribben mogen niet zichtbaar zijn. Is je paard te dik dan voel je de ribben niet meer en voelt ook vaak de manenkam hard en stevig aan. Ook bolle vetkussentjes naast de staart zeggen iets over het gewicht. De onderkant van de buik zegt vooral wat over de hoeveelheid ruwvoer in zijn rantsoen. 

Het meest ideale is het paard wegen op een weegschaal. Maar meten met een meetlint gaat ook wel. Overgewicht is altijd het gevolg van teveel eten en te weinig bewegen! Iets anders kun je er niet van maken. Van nature grazen paarden het grootste gedeelte van de dag op arme gronden en zijn daarbij constant in beweging. Bij ons bewegen paarden minder, maar voeren wel rijk ruwvoer en brok. Daarbij krijgen paarden vaak gras, kuil of hooi dat eigenlijk bedoeld is voor productiedieren, zoals koeien.  Paarden zijn veranderd van werkpaard naar gezelschapsdier dat af en toe wat lichte arbeid verricht. Alleen vergeten we soms het rantsoen daarop aan te passen. 

Tips om af te vallen & Dieetplan

Het laten afvallen van een paard kan niet zomaar. Dit kost tijd, advies, deskundige begeleiding en overleg met je dierenarts of een paardenvoedingsconsulent voor een goed dieetplan. Het moet namelijk ook weer niet te snel gaan. Daarbij moet een paard wel bepaalde hoeveelheid ruwvoer krijgen voor een goede werking van de maag en darm. Ruwvoer vormt een buffer in de maag. Doordat het paard flink moet kauwen, wordt er speeksel gevormd. En dit neutraliseert het maagzuur. Voor een gezonde darmwerking moet je het paard nooit langer dan 6 tot 8 uur zonder ruwvoer laten staan. Sommige paarden kunnen prima 24 uur per dag onbeperkt aanbod van ruwvoer verwerken maar helaas heel veel paarden niet! Te veel is nooit goed.  Ras, geslacht, leeftijd en training bepalen wat je paard nodig heeft.

Laat het ruwvoer analyseren. Als het paard moet afvallen is het belangrijk om energiearm ruwvoer te voeren. Dit weet je alleen maar door het te laten onderzoeken. Een vuistregel is ongeveer 1 kilo ruwvoer per 100 kilo paard per dag, het liefst verdeeld over meerdere porties.  Als je paard moet afvallen is weidegang eigenlijk lastig. Ze krijgen in de wei snel te veel energie binnen en het is niet te controleren wat ze eten. Natuurlijk wel naar buiten, maar dan in een paddock. Daarbij ook goed kijken en onderzoeken welke brok geschikt is voor het dieet. Laag in energie maar wel vitamine en mineralen. Maar niet alle paarden hebben brok nodig! Veel paarden halen genoeg energie en voedingsstoffen uit het ruwvoer. Beweging! Beweging doet wonderen. Er worden niet alleen meer calorieën verbrand, de stofwisseling werkt ook beter. Dus niet 2x per week een uurtje stappen, sukkelig draven en kletsen! Laat ook eens een “vreemde” naar je paard kijken (vooral vanaf de achterkant) en beoordelen. Tenslotte VOLHOUDEN want aankomen gaat snel en afvallen moet langzaam.

Zadel

Paarden die te dik zijn krijgen een ander model op en om de rug waar het zadel ligt. Minder schoft zichtbaar en de rug wordt plat. Praktisch probleem is dat het lichaam weinig houvast biedt aan het zadel. Schuiven, zowel naar voren, als links/rechts is het gevolg. Vaak kan er al niet meer opgestegen worden zonder dat het zadel wegglijdt. Door de bolle buik wordt de singel naar voren gedwongen en wordt het zadel vaak meegenomen over de schouder. Er zijn van diverse merken mooie zadels gemaakt speciaal voor het brede paard maar dit is anders als een te dik paard.

Wij zullen altijd bij problemen van het paard of zadel beide tegelijk bespreken, beoordelen en bijsturen.

 

De Oestrogeen cyclus bij merries.

De Oestrogeen cyclus bij merries
Kate Hore, Senior nutritionist bij NAF

Het samenwerken met merries kan veel voldoening geven. Maar de hormooncyclus kan het soms moeilijk maken om fijn te trainen, zeker wanneer ze op de top van hun kunnen moeten zijn. Bokken, slaan, bijten en weigeren voorwaarts te gaan kan het rijden lastig maken en hebben duidelijk invloed op onze wedstrijdresultaten. Maar waarom zijn merries zo lastig en waarom laten ze deze tekenen van ongemak zien?

Het eerste wat we ons moeten beseffen is dat merries, net als hengsten, een volledig en intact voorplantingsstelsel hebben. Met alle hormonale gevolgen van dien. Van hengsten kunnen we verwachten dat ze af en toe opgewonden zijn, maar hetzelfde kan gelden voor merries. In het wild is het hoofd van de kudde vaak een oudere merrie, de ‘alfa merrie’ genoemd, die haar dominantie kan laten gelden ondanks dat ze niet zo sterk is als de hengst. Deze alfa positie kan vloeiend worden overgenomen door andere alfa merries in de kudde. Zo kan er bijvoorbeeld een alfa merrie zijn voor het voeden en drinken en een andere alfa merrie voor het leiden van de kudde.

Als jouw merrie zo’n alfa merrie is ben je waarschijnlijk bekend met de uitdagingen die dat met zich mee brengt. Echter, met de dieptepunten komen ook de hoogtepunten. Men zegt dat merries zich minder snel hechten aan hun eigenaar of ruiter, maar wanneer die band is ontstaan zijn jullie een fantastische combinatie. Merries kunnen vastberaden zijn, snel denken en bereid zijn om de leiding te nemen – dit alles maakt haar een geweldige partner. Als je het geluk hebt een merrie te bezitten is het zaak om met haar samen te werken. Tegen haar wil in gaan zal jullie niet verder brengen.

De hormooncyclus van de merrie volgt vaak een vast patroon van maart tot ongeveer oktober. Dit kan per merrie verschillen en de mate van de gedragsverandering is ook per individu anders. Waar sommige merries nauwelijks hengstigheid vertonen, lijken anderen constant hengstig te zijn. Bovendien hebben niet alle merries een regelmatige cyclus wat het lastig maakt om de veranderingen aan te zien komen, wat de sportprestaties nadelig kan beïnvloeden. Voor de merrie worden de uitdagingen van de hengstigheid ook nog eens vergroot door haar anatomie. De eierstokken van de merrie liggen vlak achter het zadel en het komt vaak voor dat er tekenen van ongemak worden waargenomen als er rond dit gebied druk wordt uitgeoefend, of zelfs alleen maar wordt aangeraakt. Bijvoorbeeld het zwiepen met de staart of een gevoelige reactie bij het poetsen van de lendenen kan duiden op kramp en spierspanning in dit gebied. Dit heeft invloed op het vermogen om de achterhand te gebruiken en correct in te buigen. Dit kan met name in de dressuur- en springsport een probleem zijn omdat in deze takken van sport het gebruik van de achterhand essentieel is. Daarom kan het ondersteunen van het comfort van de merrie een groot verschil maken in haar prestaties gedurende haar cycli.

Helaas voor ons valt de hengstigheid periode bijna perfect samen met het outdoor wedstrijdseizoen, omdat de cyclus wordt gestimuleerd door het langer worden van de dagen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je de merrie op een vriendelijke manier kunt ondersteunen.

Probeer de merrie in een stabiele kudde te houden. Veranderingen in het groepsverband kunnen onrust veroorzaken en de status van de merrie binnen de groep veranderen, wat voor stress kan zorgen. Zorg ervoor dat je de merrie een natuurlijk vezelrijk dieet aanbiedt wat laag is in zetmeel. Zetmeel kan ongewenst gedrag verergeren. Zorg er ook voor dat de merrie een goede lichaamsscore houdt en niet te dik wordt. Overgewicht kan namelijk zorgen voor een langere periode van hengstigheid en onderzoek heeft aangetoond dat dominante paarden vaak een hogere lichaamsscore hebben. Het is niet duidelijk of de dominantie zorgt voor het overgewicht, maar voor ieder paard geldt dat ze op een gezond gewicht zouden moeten zijn, dus ook de merries. Als aanvulling op het algemene management van het paard wordt ook gerichte voeding voor merries geadviseerd.

Magnesium wordt veel gebruikt als algemene ondersteuning van het welzijn van merries omdat het spieren helpt te ontspannen. Echter werkt magnesium zelden alleen, dus zoek naar een voedingssupplement dat magnesium combineert met natuurlijke kruidenelementen voor hormonaal evenwicht.

Een interessant weetje over kruiden is dat hun naam vaak verwijst naar het effect wat ze hebben. Zo is Vitex Agnus Castus ook wel bekend als Monnikspeper. Dit werd vroeger gebruikt in kloosters om de monniken te helpen gefocust te blijven en zich niet te laten afleiden door minder zedige activiteiten! Niet alleen bij monniken is dit kruid effectief, het kan ook worden toegepast bij onze merries. De hengstigheid zorgt voor een verhoogd libido omdat het een voorbereiding is op voortplanting, wat vaak terug is te zien als flirterig gedrag. Denk hierbij aan afgeleid zijn tijdens het werk, regelmatig urineren, piepen of verlatingsangst. Monnikspeper, ook wel bekend als ‘kuisbes’, helpt de merrie ‘puur en kuis’ en gefocust te blijven. Het werkt goed in synergie met kruiden als Gelderse Roos (crampbark), een kruid dat traditioneel werd gebruikt om comfort te geven aan vrouwen tijdens hun oestrogeencyclus.

Uiteindelijk moeten we respecteren dat de hormooncyclus een natuurlijke eigenschap is die bij onze merries hoort, maar iedere eigenaar van een merrie weet dat ze meer hoogte- dan dieptepunten kan bieden. Met goed management en gerichte voeding kunnen we samen met onze merries ervoor zorgen ze gefocust en comfortabel te houden.

Wat is het CAIR systeem “CAIR® Cushion System”

Cair Cushion System

Er was eens …. een zadel! Een gevoel van vrijheid, kracht en van één zijn met uw paard.  Een sprookje?

 

 

 

 

Wol, Foam en Lucht zijn de 3 mogelijkheden voor de vulling van een zadelkussen. Traditioneel is wol, nog steeds veel toegepast. Wol vraagt veel en regelmatig onderhoud. De kussens kunnen na enige tijd gaan inzakken en ongelijk worden, ook kan het gaan vervilten (door zweet opname) waardoor het schokabsoberend vermogen afneemt. Ook oneffenheden kunnen ontstaan, daarom is twee maal per jaar controle zeker een advies. Foam wordt ook nog wel toegepast in springzadels maar wel veel minder, het is vormvast en duurzaam. Foam kussens kun je niet vullen of aanpassen. Lucht  geeft onder de ideale omstandigheden de mooiste drukverdeling. Het draagt over een groot oppervlak en kan niet scheef gaan of inzakken, behoudt altijd zijn vorm, heeft geen aanpassingen of speciaal onderhoud nodig en vraagt geen her opvulling. Lucht past zich steeds aan, hoe de vorm van het paard ook is. CAIR kussens zijn ook dunner dan de traditionele zadelkussens wat resulteert in meer effectieve overdracht van zithulpen!

Lucht in het zadel. Hoe werkt dat?

Het revolutionere CAIR systeem vervangt de traditionele vullingen van wol in het zadelkussen door lucht! Er zijn 4 onafhankelijke afgedichte luchtkussens in het kussen. Het concept van lucht, als ultieme demping voor het paard, is eenvoudig.  Omdat LUCHT een vloeibaar iets is, zal het zich constant aanpassen aan de werkende spieren van het paard. Dit betekend dat het gewicht van de ruiter gelijkmatig over de hele lengte van het kussen wordt verdeeld, waardoor drukpunten vrijwel worden verwijderd. In het kussen zit ook een laagje schuim met een open cellen structuur. Als het kussen dicht is dan wordt het schuim irrelevant, omdat het de lucht is die in het kussen zit het werk doet. Het luchtpaneel is gemaakt van PVC materiaal. Is dus extreem sterk en duurzaam ontworpen om jarenlang mee te gaan onder alle weersomstandigheden. Dit alles geeft buitengewone comfort wat resulteert in een vrijere beweging, betere prestaties, een betere houding, betere doorbloeding, betere spierontwikkeling en een gelukkiger paard! Zodra het gewicht van de ruiters op het zadel drukt, beweegt de lucht vloeiend om de unieke vorm van het paard. Het gewicht van de ruiter wordt gelijkmatig verdeeld over het gehele draagvlak van het zadel.

Het CAIR SYSTEEM is wereldwijd gepatenteerd en exclusief voor BATES, WINTEC en ARENA zadels.

Ontstaan van het LUCHTPANEL.

BATES Australia is een toonaangevende ontwikkelaar in de zadel branche. Wereldwijd bekend om hun niet aflatende streven naar het creëren van de ultieme zadel door middel van innovatie en technologie. BATES heeft de focus verlegt naar het paard bij de ontwikkeling van systemen die functioneren om het paard maximaal te laten presteren. Een luchtkussen, als ultieme demping voor de rug van het paard, is een eenvoudig concept, maar biedt veel uitdagingen bij de toepassing op een zadel. Het luchtkussen systeem is zo dat “de mens” er geen verandering in kan toepassen. Het ontwikkelingsteam van Fam. Bates heeft jaren gewerkt aan de verfijning en perfectioneren van de kussens. Het systeem is sinds 2000 in de Bates en Wintec zadels gebouwd. En met regelmaat verbeterd in de pasvorm. De CAIR® kussens zijn zo gevormd dat er een mooie gelijkmatige dikte is. Je kunt het niet zelf oppompen of leeg laten lopen!  Ruiters, dierenartsen en zadelmakers kunnen erop vertrouwen dat de kussens consistente prestaties leveren voor het paard en ruiter, aangezien de prestaties niet afhankelijk zijn van de mogelijkheden van de persoon om de luchtniveaus aan te passen. Het product is zorgvuldig getest waarbij de luchtkussens onder 500 kg. zijn geplaatst waarbij minimaal 30.000 keer druk op uitgeoefend is. 

VOORDELEN.

Alle voordelen zijn afhankelijk van het bereiken van een optimale pasvorm met het zadel op het paard. Maar met alle samenwerkende systemen in deze zadels kunt u erop vertrouwen dat u het meest flexibele zadel heeft dat beschikbaar is om een optimale pasvorm voor uw paard te bereiken. Over de hele wereld hebben veel professionals in de paardensport onafhankelijk onderzoek gedaan naar de praktische prestaties van het CAIR® systeem, waarbij de impact van het CAIR op de prestaties van het paard is beoordeeld door middel van wetenschappelijke studies.  Uit alle onderzoeken komt duidelijk naar voren dat CAIR zadels beter presteren dan die met traditionele vullingen.  Impact zadel, optimaal passend, bereidheid van het paard om te werken zijn o.a. de onderzoeken die uitvoerig zijn getest.  Dit door o.a. gebruik te maken van THERMOGRAFIE. Thermo grafische afbeeldingen tonen effectief precies wat er onder het zadel en op de rug van het paard gebeurd. En zijn ook het meest nauwkeurig om een zadel te meten. Deze techniek werkt met kleuren. Minimale kleurvariaties staan voor een gelijkmatige druk! Het feit dat het CAIR kussensysteem de vorming van drukpunten niet toelaat, betekent dat het bloed vrijer kan stromen naar waar het nodig is en dit stimuleert geatrofieerde of onder ontwikkelede spieren om zich opnieuw te ontwikkelen!

 • Hoe groter het contactoppervlak is, des te comfortabeler zal het zadel zijn voor het paard.
 • Hoe gladder de ondergrond en hoe beter het contact met het paardenlichaam is gebalanceerd, hoe comfortabeler het zadel zal zijn voor het paard. 
 • Hoe zachter het onderliggende zadelkussen is, hoe aangenamer het zadel voor het paard zal aanvoelen.
 • Hoe lichter het zadel is, hoe comfortabeler het is voor het paard.
 • Het zadel moet passen bij de anatomie van het paard, maar ook bij de ruiter.
 • Het zadelpanel moet gelijkmatig op de rug van het paard liggen.
 • Het zadel moet het gewicht van de ruiter gelijkmatig verdelen, waardoor drukpunten en mogelijk ongemak voor het paard worden voorkomen.
 • Een zadel moet voldoen aan de veranderende anatomie van een paard, zowel in de overgang van jong naar volwassen worden.
 • Zadelmaterialen moeten van topkwaliteit en slijtvast zijn.

 

Alle samenwerkende systemen en mogelijkheden in deze zadel noemen  “HART”

Zadeldekjes.

Het advies is om een normaal zadeldekje onder de CAIR zadels te gebruiken. Wanneer er een gelpad, zadelbontje, enz. gebruikt wordt is er meer massa tussen het zadel en het paard waardoor de communicatie wordt beïnvloed. Maar een enkele keer is het wel een goede optie. Als een paard atrofie heeft achter de schouder, heeft als eerste de voorkeur om het zadel iets breder te zetten en dit dan tijdelijk te combineren met een zadelonderlegger. Op deze manier kan de spier van het paard weer ontwikkelen en naar het zadel toegroeien. 

Temperatuur.

Hoe beïnvloedt een temperatuursverandering de CAIR panels? Bij een verandering van 30 graden Celsius is er 1% verandering in de uitzetting van het Air Panel.  

Kapot. 

Het kan altijd dat er 1 van de CAIR panel lek gaat . Dit is eenvoudig te vervangen. Er wordt 2 jaar garantie gegeven op de 4 panels. 

CAIR kun je niet aanpassen.

Inderdaad zijn de CAIR panels niet te veranderen maar alle andere innovatieve mogelijkheden ( “HART”) maakt dat het zadel prachtig aanpasbaar is. O.a. de verwisselbare kopijzers en het riser systeem / gele padjes maakt de mogelijkheden compleet. In stapjes van 4 mm kan het zadel top in balans gelegd worden. Precies afgestemd op ruiter en paard. Voor, midden en achter kunnen wij met deze risers de vorm van de boom aanpassen. Bij een paard met een holle rug de midden pads en bij een paard met een rechte rug voor en achter. Maar ook ruiters die lichamelijk ongemak hebben is een kleine balans veranderen soms een goede oplossing. 

Wij zijn ervan overtuigd dat het CAIR SYSTEEM een actieve bijdrage kan leveren aan het voorkomen van problemen en bij paarden een super positieve verandering in de rugspieren gaat geven. Maar ook ruiters die altijd met een pijnlijke rug van hun paard afstappen zullen ervaren dat het CAIR een grote verbetering en een positieve verandering geeft.

Laat het zadel geen stoorzender zijn in de communicatie met het paard en maak bij twijfel een afspraak voor een zadel controle, advies, beoordeling paard of een testrit op één van de CAIR zadels van BATES, WINTEC of ARENA.

HELP, een tongprobleem bij mijn paard…..tong over het bit.

Tongproblemen bij je paard.

Met grote regelmaat krijgen wij vragen van bezorgde en gefrustreerde eigenaren over hun paard met een tongprobleem.  Denk aan tong over het bit en tong uit de mond.  De aanleuning en training is daardoor moeilijk en lastig, niet fijn om te zien, wordt erop aangesproken, veel goed bedoelde tips & trucks en het kost punten in de proef. Er is van alles geprobeerd en het probleem blijft!

Helaas is er geen eenvoudige magische oplossing, maar er zijn zeker maatregelen die kunnen worden genomen om ervoor te zorgen dat de oorzaak of verergeren van de tongproblemen tot een minimum wordt beperkt. 

Tongproblemen zijn vaak een symptoom van een ander probleem en geen probleem op zich. Paarden spreken met hun mond en daden tegen ons.  Dus eerst moeten we naar de mogelijke oorzaken kijken en de oorzaak van het probleem proberen te achterhalen. We kunnen een hele rij van aandachtspunten geven o.a. pijn in de rug of lichaam / tandheelkundige afwijkingen / tongschade / trauma / angst of stress / niet voldoende voorwaarts / aanleuning / onrustige hand / wanneer, waar en met wie / is het alleen thuis of op wedstrijd / niet passend hoofdstel of bit / gewoonte / slechte ervaringen / enz. enz.

De paardentong.

Binnen in de mond, omgeven door kaakbeen, tanden en kiezen, ligt de tong van het paard, een zeer gevoelige en sterke spier. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor eten, drinken en slikken. Er zitten duizenden gevoelige zenuwen in de tong. Er bestaan allerlei soorten tongen, variërend in dikte en breedte. Til de bovenlip aan de zijkant op en kijk zelf eens hoe dik en breed de tong van je paard is. Welft de tong naar buiten over de lagen? Schat eens in hoeveel ruimte er in de mond voor een bit overblijft. Als de tong erg dik is, zal er minder contact zijn van het bit op de lagen. Een bit werkt in op de tong door de gevoeligheid van de tong te gebruiken. Als er door het bit druk op de tong wordt uitgeoefend, voelt het paard dit niet alleen, maar hij zal er zeker op reageren. Door druk te gebruiken, werkt ieder deel van het bit op bepaalde gebieden van de mond en hoofd om te communiceren, oftewel hulpen door te geven. De tong kan dus zeker heel gemakkelijk beschadigd worden door een niet passend bit. Met het juiste bit, een gedegen africhting en tijd, zou het zo simpel moeten zijn. 

Maar helaas ………… zo simpel is het vaak niet!

Als alle andere wegen zijn uitgeput en lichamelijke mogelijkheden zijn zoveel mogelijk uitgesloten en het paard doet NOG STEEDS ‘dat ding’ met zijn tong ……  bel, maak een afspraak of kom langs zodat we samen kunnen kijken of we het paard comfortabeler kunnen maken met een beetje verandering!

Bitten waarmee wij veel succes en positieve verbeteringen zien met betrekking tot paarden met tongproblemen zijn: MYLER BITTEN

 

Het MYLER verschil | druk van de tong & weerstand bieden en loslaten = beloning!

Deze mondstukken houden rekening met de gevoeligheid van de tong en lagen! Natuurlijk is iedere paard anders en kun je niet altijd een tongprobleem op dezelfde manier oplossen of verhelpen. Maar een Myler bit zal zeker een verbetering en positieve verandering geven voor een fijne verbinding, rustigere aanleuning en gesloten mond met de tong op de goede plaats.

Wat is het Myler bit systeem

 • Door de unieke anatomische U-vormgeving van het Myler mondstuk en het rechts/links onafhankelijk stuur van het Myler bit zal je paard een makkelijk en eenvoudig bedienbaar stuur krijgen. Dit betekent dat wanneer je een halve ophouding maakt met je rechterhand, of wanneer je met je rechterhand stuurt, je ook echt alleen de rechterkant gebruikt. Dit resulteert in begrijpbare hulpen en rustiger in de mond! 
 • Het mondstuk heeft een mooi verheven tongpoort wat gelijke druk geeft op lagen en veel minder draagt op de tong.  Minder druk op de tong en het tongbeen zorgt ervoor dat er meer comfort/ontspanning is in de mond, mond mooi dicht kan blijven, tong op de plek, de hulpen sneller begrepen worden en vertrouwen krijgt in een comfortabel stuur.
 • Het mondstuk zal duidelijkheid geven doordat bij druk het mondstuk rond naar voren sluit als een stang en weer loslaat als je paard nageeft en ontspant. Het principe van het Myler mondstuk is sluiten / nageven / loslaten = beloning.  Het Myler systeem beloont het paard in zijn nageeflijkheid. Als het paard nageeflijk is zal het bit de tong niet belemmeren, dus het paard aanmoedigen om nageeflijk te blijven. En, met een Myler bit, kan hij gewoon blijven slikken. De tongvrijheid die in elk Myler bit is ingebouwd, beloont het paard en dit is de sleutel tot het leren werken op een ontspannen manier, door na te geven en zijn nageeflijke zelfhouding te ontdekken. Vaak is de tong het eerste gebied waarmee het paard zich begint te verzetten. Dit is het moment om op een zachter bit over te gaan met minder druk op de tong. 

We gaan het ideaalbeeld voor ogen nemen. Maak een voorstelling van je paard in het werk, mooi nageeflijk. Hij doet precies wat je wilt en toont geen verzet. Geen bijten en kauwen op het bit, geen opengesperde mond, geen naar voren gestoken neus, schudt niet met het hoofd, tong niet over het bit, tong niet naar de zijkant buiten de mond, vlucht niet voor het bit, enz. Kortom, geen enkele vorm van verzet. Je bent samen het toonbeeld van perfectie. Onthoud deze voorstelling, want dat is waar je samen naar toe moet. Met de hulp van tijd, training en het juiste bit. En met dit laatste kunnen wij je zeker helpen.

Een passend MYLER bit….. is voor ieder combinatie soms weer anders. Hoever is het paard afgericht | Niveau ruiter | Welke discipline | De mond van het paard | Je huidige bit | Uitingen van verzet | Leeftijd en ras van het paard |      

Alles houdt verband met elkaar. Als je een nieuw bit uitprobeert, is geduld het antwoord. Bij tongproblemen kan het even duren voor je resultaat voelt van het bit. Je kunt 14 dagen het Myler bit thuis testen om op deze manier in alle rust en in de eigen omgeving een eerlijk antwoord te krijgen van je paard. . Ons advies is om het Myler bit minimaal 5 á 6 keer te gebruiken om je paard aan het nieuwe systeem te laten wennen en om tijdens de test periode alleen het Myler bit te gebruiken omdat het anders erg verwarrend is voor het paard! Wij gaan er vanuit dat er positieve verbeteringen komen in deze 14 dagen maar het kan altijd zo zijn dat het niet aan je verwachtingen voldoet. Het bit kan binnen deze 14 dagen geretourneerd worden en je ontvangt 100% het aankoopbedrag terug! 

Wij helpen je graag op de goede weg “Van START tot  FINISH”.

Voor het juiste MYLER bit advies kun je ons altijd bellen T. 0343-457146.  Wij zijn 6 dagen per week in winkeltijden telefonisch bereikbaar.  Natuurlijk is het ook mogelijk om samen met je paard,  op onze locatie in Amerongen een afspraak te maken. Ook hiervoor graag telefonisch overleg.

 

DOELMATIGE COMMUNICATIE DOOR HET JUISTE BIT EN EEN ONTSPANNEN PAARD

https://www.mylerbitten.nl/

 

Freejump Veiligheidsbeugels

Wij hebben een ruim assortiment aan beugels en veiligheidsbeugels. De eenvoudige beugels zijn niet zo duur, maar de prijs-kwaliteitverhouding is dan ook wat minder hoog. De duurdere beugels zijn van beter en lichter materiaal. Ook het mechanisme is beter. Niet alleen een wedstrijdruiter kan belang hebben bij een veiligheidsbeugel, maar ook voor recreanten is het zeker een optie. Iedereen kan vallen en het blijft een fijn en veilig gevoel dat de voet niet in de beugel kan blijven hangen. Een goede veiligheidsbeugel zorgt er overigens niet alleen voor dat een ruiter die valt niet aan zijn paard blijft hangen maar er is ook meer grip, breder voetbed en dit alles geeft meer steun aan de ruiter. De voet moet heel wat dragen want met paardrijden steunt veel gewicht alleen op de bal van de voet.

FREEJUMP veiligheidsbeugels zijn erg populair. Het FreeJumpsysteem is speciaal ontwikkeld om ruiters de beste stijgbeugels te kunnen bieden. Dankzij de combinatie van vooruitstrevende innovatie en high-tech onderdelen zijn de stijgbeugels een hoogwaardige vergelijking met andere producten. Veiligheid en comfort voor zowel paard als voor de ruiter staan voorop bij de producten van Freejump. Dankzij een nauwe samenwerking met ruiters op diverse niveaus, worden de stijgbeugels van Freejump continu verbeterd. Momenteel is Freejump een van de marktleiders op het gebied van kwaliteitsvolle stijgbeugels.

De beugels hebben een luxe design en veel keus uit super mooie kleuren. Gecombineerd met het lichte gewicht, maar toch sterk hoogwaardig materiaal is dit de perfecte veilige stijgbeugel! De Freejump beugels zijn voorzien van een flexibele buitenkant zodat je nooit klem komt te zitten met de voet. Begin 2020 is er een mooie vernieuwing doorgevoerd in het voetbed. Deze is met 1.6 cm. verlengd (27% )

Ook is de grip nog beter gemaakt! Dit zorgt voor een nog betere beugel in combinatie met de schokabsorberende eigenschappen van het verenstaal. Deze stijgbeugels zijn daarom zeker aan te raden bij ruiters die last hebben van pijnlijke gewrichten, zoals knieën, enkels en heupen. De beugel hangt in een hoek van 45 graden.

Bij de stijgbeugels van Freejump is het oog waarmee de stijgbeugel aan de beugelriem hangt verder naar voren geplaatst in verhouding tot de beugelzool. Hierdoor hebben de Freejump stijgbeugels een verplaatst zwaartepunt. Daardoor wordt de ruiter geholpen om de hakken naar beneden te houden. Tevens is dit erg goed voor de drukverdeling op de knie en enkel van de ruiter.

Super ACTIE Freejump Beugels / “Niet goed = 100% Geld retour”

Wij bieden u de mogelijkheid om de Freejump Soft’Up Pro+ beugels 10 dagen te proberen! (m.u.v. Freejump Soft’Up Pro CRYSTAL) Indien u niet tevreden bent kunt u de Freejump stijgbeugels retourneren en ontvangt u het aankoopbedrag  100% retour*.  (*Schoon en niet kapot retour)

Spring Clinic Bianca Schoenmakers

Op zaterdag 1 augustus organiseert “De Paardenschuur” ruitersport samen met Bianca Schoenmakers een super gave en leerzame Spring Clinic in Amerongen.

Wil je graag samen met je paard verder ontwikkelen en een leuke leerzame les van Bianca volgen? Dan is dit de clinic voor jou! (meld je hier direct aan)

De clinic wordt gegeven door Bianca Schoenmakers. Bianca is een bekende Nederlandse springamazone en heeft al veel nationale en internationale successen behaald. Zij heeft gewerkt als springruiter voor diverse bekende springstallen.  Vanaf 1 maart is zij voor zichzelf begonnen en geeft zij o.a. les, begeleid ruiter & paard en traint paarden.  

Bianca zegt dat er veel “Spring” problemen opgelost kunnen worden door aandacht te besteden aan het dressuurwerk en vindt het belangrijk om hier tijdens de clinic aandacht aan te geven. Kortom… het wordt een afwisselende, leerzame & gezellige clinic!

 

Voor wie is deze clinic bedoeld?

Voor ambitieuze ruiters die graag willen leren en al enige ervaring hebben in het springen!

 

Wil jij graag deelnemen aan de spring clinic?  

 • Zaterdag 1 augustus 2020 
 • De Spring Clinic wordt verzorgt door Bianca Schoenmakers bij “De Paardenschuur” in Amerongen 
 • De clinic is met 3 combinaties tegelijk en duurt 60 minuten
 • Kosten: € 65,- per combinatie
 • Je kunt GRATIS gebruik maken van een stal; inclusief strooisel en hooi (beperkte plaatsen beschikbaar).
 • Je ontvangt een CADEAUBON t.w.v. € 10,- te besteden in de winkel 
 • Natuurlijk GRATIS Koffie/Thee & lekkers
 • Ruime parkeergelegenheid

Voorkeur ochtend of middag*
*Wij zullen ons best doen zo goed mogelijk rekening te houden met de voorkeuren, maar kunnen dit niet garanderen.  Mocht je samen met een vriend/vriendin deze clinic willen rijden, geef dit dan aan bij “bestelnotities” Je reservering is definitief zodra wij je betaling ontvangen hebben.

 

Ruilen en/of retour artikelen

RUILEN en RETOURBELEID “De Paardenschuur” ruitersport.

* Ruilen en/of retourneren in onze winkel kan altijd binnen 14 dagen en is gratis! Maar het product mag niet gedragen zijn, moet in originele staat zijn en voorzien zijn van aangehecht origineel prijskaartje. Je ontvangt het aankoop bedrag retour.

Afprijzing! Outlet! SALE! Actie! Deze artikelen kunnen niet geruild of geretourneerd worden.

* De testproducten zoals Myler bitten, Wintec Cair singels en de Freejump beugels kunnen gebruikt en schoon retour. Niet tevreden = 100% aankoopbedrag terug! Hiervoor ontvang je een retourformulier met de periode van testen en retourneren. Alleen na persoonlijk overleg kan het termijn verlengt worden. Zonder overleg en afspraak nemen wij na de testperiode geen producten retour.

* Het retour sturen van gekochte producten is voor eigen kosten. 

Clinic Working Equitation bij De Paardenschuur

VOL, kan niet meer aangemeld worden!!

Op zaterdag 12 september organiseert “De Paardenschuur” ruitersport samen met Henri Jacobsen een super gave en leerzame clinic in Amerongen.

Wil je graag kennis maken met Working Equitation? Of ken je het al en wil je samen met je paard verder ontwikkelen? Dan is dit de clinic voor jou! (meld je hier direct aan)

De clinic wordt gegeven door Henri Jacobsen. Henri rijdt Working Equitation tot en met het hoogste niveau. Henri heeft in 2018 het WK in München gereden. Met het Nederlandse team behaalde ze daar een mooie 6e plaats. Daarnaast brengt hij paarden uit in de dressuursport tot en met Lichte Tour niveau, is hij bij de KNHS jurylid tot en met ZZ-licht niveau, Working Equitation jurylid en instructeur.

Working Equitation is een nog jonge tak van de paardensport in Nederland, welke enorm veel samenwerking vraagt van jou en je paard.  Het is ontstaan in Zuid Europa vanuit het traditionele werken met runderen in landen als Portugal, Frankrijk, Italië en Spanje. Inmiddels is het wereldwijd een serieuze wedstrijdsport, waarin ruiter en paard in vier verschillende wedstrijdonderdelen hun niveau van dressuurafrichting tonen, deels in combinatie met praktijkgerichte hindernissen. 

De sport stamt niet alleen af van het werken met paarden in het veld, de tradities en arbeidsdressuur vormen nog steeds een levende basis van ieder onderdeel. Een goede dressuurmatige basis is noodzakelijk bij het rijden van de trails en het runderwerk. Paarden moeten licht aan de hulpen staan, wendbaar zijn en moedig; tijdens het werk met runderen bijvoorbeeld moet een kleine hulp voldoende zijn, als je iets drie keer moet vragen is het rund al ontsnapt. In de hoogste klasse (Masters) worden alle wedstrijd onderdelen ook nog eens éénhandig gereden. Teamwork en vertrouwen in elkaar zijn essentieel! Daaraan werk je bv. bij het trainen met WE-hindernissen. Dat is leuk en afwisselend werk, waarbij al doende oefeningen als keertwendingen, wijken en later ook wissels en pirouettes op een serieuze maar speelse manier aan bod komen.

Een Working Equitation wedstrijd bestaat uit vier onderdelen: een dressuurproef, een obstakelparcours gereden op stijl (de stijltrail), hetzelfde parcours maar dan gereden op tijd (speedtrail) en het veedrijven. Beginnende combinaties starten met de dressuurproef en trail. De speedtrail en het runderwerk volgen naarmate de africhting van het paard vordert.

De stijltrail (obstakeltraining) is wat wij bij deze clinic gaan doen! De clinic is toegankelijk voor zowel pony’s als paarden en voor alle leeftijden, niveaus en mogelijk in alle gangen! 

Wil jij graag deelnemen aan de clinic Working Equitation?  

 • Zaterdag 12 september 2020 
 • Clinic stijltrail (obstakeltraining met o.a. brug, tonnen en hek) wordt verzorgt door Henri Jacobsen bij “De Paardenschuur” in Amerongen 
 • De clinic is met 2 combinaties tegelijk en duurt 45 minuten.
 • Kosten: € 45,- per combinatie.
 • Er is een mogelijkheid tot stalling (beperkte plaatsen beschikbaar)
 • Je ontvangt een CADEAUBON t.w.v. € 10,- te besteden in de winkel (bij besteding vanaf € 20.-)
 • Natuurlijk GRATIS Koffie/Thee & lekkers
 • Ruime parkeergelegenheid

Voorkeur ochtend of middag*
*Wij zullen ons best doen zo goed mogelijk rekening te houden met de voorkeuren, maar kunnen dit niet garanderen.  Mocht je samen met een vriend/vriendin deze clinic willen rijden, geef dit dan aan bij “bestelnotities”

Je reservering is definitief zodra wij je betaling ontvangen hebben.  

NIEUW … ARENA zadels * PRACHTIG * COMFORTABEL * PRAKTISCH * BETAALBAAR

Vanaf 1 mei verkrijgbaar bij De Paardenschuur

 

Veeleisende ruiters zullen de prachtig vormgegeven ARENA zadels waarderen. In training en op wedstrijd geniet je van het gevoel van nauw contact. Comfortabel, prachtig vormgegeven en door de mooie zit moeiteloos in de juiste positie. Is een super prijs-kwaliteit zadel, Europees leder met de TOP aanpassingsmogelijkheden die al jaren in de Wintec en Bates gebruikt worden. 

*PRACHTIG * COMFORTABEL * PRAKTISCH*

De technologie waaruit het ARENA HART zadel bestaat, is bewezen voor paard en ruiter.

 • Beschermende demping: met het CAIR® CUSHION SYSTEM
 • Nauwkeurige pasvorm op maat: EASY CHANGE® Fit Solution
 • Elastiflex Tree
 • Free movement: Performance panel technology
 • Superieure rijprestaties: Comfort seat technology 

Het merk ARENA ( Made by BATES & WINTEC) heeft een dressuurzadel, veelzijdigheidszadel en een springmodel.  De prijs van alle modellen is €1295,- p.st.

Aankoop ARENA zadel bij De Paardenschuur.

De Paardenschuur ruitersport is al meer dan 23 jaar een mooi bedrijf dat garant staat voor kennis, service en kwaliteit.

Wij zijn gespecialiseerd en dealer van de merken BATES & WINTEC & ARENA zadels. Dit maakt dat wij van deze 3 merken alle kennis, mogelijkheden, maten, modellen en bijbehorende toebehoren voorradig hebben. Onze zadelpasser en zadelmaakster, Anita Breeschoten helpt u graag, van START tot FINISH! 

Bij “De Paardenschuur” Ruitersport kunt u op afspraak met uw paard terecht voor professioneel zadelpassen.  Op onze locatie beschikken wij over ruime parkeergelegenheid, stalling, een TOP buitenbaan- en een super comfortabele binnenhal. Wij zullen u kundig adviseren om de juiste keuze te maken, zodat u jaren plezier beleeft van uw nieuwe zadel. Is uw paard lastig te vervoeren of past u het zadel liever in uw eigen vertrouwde omgeving? Wij bieden natuurlijk ook zadelpasservice aan huis. 

https://arenasaddles.com/

Perfect for general riding… from the bridle-path to the training arena, you will feel balanced and supported in the thoughtfully designed Arena All Purpose saddle. Whether schooling in flat-work, jumping, or simply riding the local trails, the beautiful Arena All Purpose has been carefully developed with you and your horse’s comfort in mind.Find your nearest stockist: http://bit.ly/ArenaSaddles Subscribe to our e-news: http://bit.ly/A_SignUp

Geplaatst door Arena Saddles op Vrijdag 7 juni 2019

 

Wat is het HART systeem van Wintec, Bates en Arena zadels?

Wat is het HART systeem? 

Horse And Rider Technology – HART!

Onder het klassieke design bevinden zich de nieuwste technologieën. HART staat voor de innovatiekracht van de WINTEC, BATES & ARENA zadels.

De technologie

HART staat voor innovatie voor zowel paard als ruiter. 

1. CAIR-kussensysteem 
Superzachte luchtkussens liggen in constant contact met de bewegende rugspieren van het paard. De luchtkussens zorgen voor bescherming doordat er een lagere en gelijkmatige drukverdeling ontstaat waarbij de kussens ook zorgen voor een ultieme schokabsorbatie van de paardenrug. De CAIR-kussens zorgen voor voelbare bewegingsvrijheid. 

2.EASY-CHANGE Fit Solution
Een perfecte passend zadel, voor nu en in de toekomst! Precieze individuele aanpassing door de mogelijkheid van de verwisselbare zadelboom. Zorgvuldige afstemming zorgt voor maximale ruimte voor de wervelkolom voor het paard, zodat het paard vrij kan bewegen. Met het riser systeem wordt het voor de ruiter mogelijk om in balans en stabiel te zitten tijdens het rijden.

3.Buitengewoon zitcomfort voor de ruiter
Het HART systeem is ontworpen om de ruiter op een natuurlijke manier in balans en verbonden te laten voelen met het paard. Een perfecte balans begint met een zitvlak dat anatomisch is gevormd uit verschillende foam lagen. Het HART systeem geeft een nauwer contact met het paard. De zweetbladen vormen zich optimaal en zorgen voor een een verbeterd contact tussen het been van de ruiter en het paard. 


Wat is er verbeterd voor het paard? 

Vrije beweging 
De vrijheid die het paard ervaart onder het zadel wordt sterk verbeterd. Het vernieuwde HART systeem zorgt ervoor dat het zadel zich continu aanpast aan de beweging van het paard, en deze bewegingen ook volgt. 

 • Flexibiliteit en elasticiteit 
 • Continu comfort 

Ultiem comfort 
Elk paard verdient het om het comfort en de release van responsieve demping en totale schokabsorptie te ervaren, er is geen betere bescherming voor de paardenrug. 

 • Ultrazachte demping
 • Neemt drukpunten bij het paard weg

Het zadel kan gemakkelijk worden aangepast naar mate het paard veranderd. Het comfort voor het paard hoeft nooit meer te worden aangetast! 

Wat is er verbeterd voor de ruiter? 

Rij beter!
Geniet van een zadel die de ruiter helpt moeiteloos de perfecte positie te vinden, zonder het paard daarin te storen!

 • Moeiteloze balans
 • Beter contact met het paard (naadloos)

Totale connectie
Perfectie harmonie tussen ruiter en paard!

 • Uitzonderlijk comfort 
 • Nauw gebalanceerd contact met het paard

Het geeft rust te weten, het beste te kiezen voor paard en pony! Het HART systeem zorgt voor het meeste comfort voor ruiter en paard!

 

“Zadel innovaties om de prestaties van ruiter en paard te optimaliseren”

 

https://www.paardenschuur.nl/bates-wintec-zadels/

https://www.wintec-saddles.com/
https://www.batessaddles.com/
https://arenasaddles.com/

 

Tips & Tricks voor de introductie van een nieuw bit bij je paard.

**  Zoals jezelf moeten wennen aan nieuwe schoenen en je paard aan nieuwe ijzers, moet het paard ook wennen aan een nieuw bit!

HIERBIJ ENKELE TIPS voor een MOOIE en EERLIJKE INTRODUCTIE van het Myler bit bij je paard.

Een bit is een heel belangrijk hulpmiddel in de communicatie tussen paard en ruiter. Maar wel met een kleine kanttekening….. bitten vormen slechts een deel van de africhting. Ook leeftijd, ras, africhtingsniveau, lichamelijke ongemakken, bouw, in welke discipline je rijdt, huidige bit en evt. problemen spelen een rol bij de keus voor een ander bit-systeem maar ook of je het gewenste effect samen krijgt.

• Bij het overgaan op een nieuw bit ( Myler bit) is TIJD, GEDULD en HERHALING belangrijk. Het zal misschien een tijdje duren voor je resultaat voelt van het Myler bit. Dus echt een aantal maal rijden om te ervaren of je paard het gaat begrijpen en er positieve veranderingen voelbaar zijn. Elke nieuwe situatie geeft lichte stress bij een paard. Maar dit moet wel verdwijnen of verbeteren met enkele dagen! Dus niet na 10 minuten een conclusie trekken!
• Voor een netjes afgericht paard zou de overgang naar een Myler bit geen probleem zijn. Je paard heeft je vertrouwen en daardoor zou het goed moeten gaan. Maar voor een groen paard of een probleempaard zal het anders zijn.
• Laat je paard zelf de druk opzoeken en dan zelf loslaten zodat je paard in nageeflijkheid aan het bit komt. Op deze manier leert je paard nageven! Er is altijd een kans dat je eerst verzet tegen komt omdat je paard je niet begrijpt. Maar met tijd, geduld en herhaling heb je een meer ontspannen paard. En als je paard ontspannen is, staat je paard open voor communicatie met jou, dus open voor je hulpen.
Bevestiging Myler bit in het hoofdstel: Aan de binnenkant van de bitringen van elk Myler bit staat TOKLAT = deze tekst moet links ( kant van het opstappen) en de tekst MYLERS moet aan de rechter kant. Waarom is dit super belangrijk? Door de vormgeving met tongpoort kan het bit maar op één manier goed in de mond van je paard!
• Bevestiging Myler bit met sleuven: de teugel en het bakstuk gaan door de sleuf van buiten naar binnen vast! Het is ook mogelijk om de teugel direct aan de bitring te bevestigen. Maar het bakstuk blijft altijd in de sleuf!

***  Het mondstuk van een Myler komt en hoort iets meer buiten de mond. Dit komt door de ronde vormgeving van het mondstuk.
***  Ervaar en kijk zelf goed op welke manier het mondstuk van het Myler bit werkt.

Enkele nuttige TIPS:
1. 10 minuten rustig op de poetsplaats laten staan zodat je paard de gelegenheid krijgt om het bit te voelen en af te tasten.

2. Voelen hoe de reactie is als jezelf beide teugels aanneemt in de lijn zoals je erop zit. Dus met je rechterhand over de schoft als je aan de linkerkant van het paard
staat. Geef wat druk en wacht op de reactie van je paard. Je paard voelt op deze manier de inwerking van het mondstuk en op welke plek de inwerking is.

3. Longeren met het nieuwe Myler bit. Op deze manier kan het paard rustig zelf ervaren wat het andere systeem is. Zeker als je paard erg sensibel is kan dit jullie
helpen.

4. Je paard trainen met wat grondwerk oefeningen. Kan super bijdragen aan een goede positieve ervaring op de nieuwe situatie van het stuur.

5. Het rijden beginnen met eenvoudige oefeningen en figuren. Sluit niet teveel op, maar rij met een makkelijke contactteugel.

6. Ons advies is om tijdens de testperiode (14 dagen) alleen het Myler bit te gebruiken omdat het anders erg verwarrend is voor je paard!  Daarbij is vaak wisselen van bit erg lastig voor je paard.

7. Veel belonen met je stem bij een positieve verandering in gedrag.

ZIJN ER VRAGEN OF LOOP JE ERGENS TEGEN AAN? Wij zijn 6 dagen per week geopend en telefonisch bereikbaar voor al je vragen. T 0343-457146

Ik hoor graag,

Vr. Gr. Anita Breeschoten, Myler specialist Nederland

Dale Myler Seminar & Clinic in Nederland

DALE MYLER  * BIT SEMINAR & CLINIC *

UPDATE 13/03  Helaas is deze dag gecanceld i.v.m. het corona virus

MAANDAG 13 april 2020 (2e paasdag)  bij DE PAARDENSCHUUR in Amerongen

Februari 2020.   Dale Myler en zijn 2 broers zijn drie van s’werelds toonaangevende bit ontwerpers die bekend staan om de paardvriendelijke benadering van bitten met tongvrijheid/tongverlichting. Hun unieke ontwerpen zijn gericht op mentaal ontspannen paarden, zodat wij als ruiter effectievere communicatie kunnen bereiken.
Dale Myler geeft clinics en seminars over de hele wereld en werkt met ruiters en paarden op elk niveau en in alle disciplines van de paardensport, van Olympische ruiters tot recreatie ruiters. En dit jaar komt Dale Myler vanuit Amerika voor het eerst naar Nederland bij “De Paardenschuur” in Amerongen.

Dale staat bekend om zijn vriendelijke en doordachte aanpak en wordt gemotiveerd door een oprecht verlangen om de relatie tussen paard en ruiter te verbeteren! Dit seminar is een unieke gelegenheid voor ruiters, trainers/instructeurs, paardentandartsen en dierenartsen die hun kennis willen vergroten op het gebied van de anatomie van de paardenmond en het Myler-bitsysteem.

Deze middag gaat van start met een theorie gedeelte: de mond van het paard, algemene bit kennis en de inwerking, weerstand tegen het bit, trainingsniveau en de bijbehorende bits, Myler-filosofie en de Myler-bits, welzijn van je paard en de basis principes van de anatomie en fysiologie van paarden.
Hierna gaat Dale ook daadwerkelijk met enkele paarden werken. Hiervoor kun jij je aanmelden! Als je hierin geïnteresseerd bent, stuur ons dan z.s.m. een e-mail info@paardenschuur.nl met je gegevens en wat er goed gaat met rijden en wat je wilt verbeteren. Uit alle aanmeldingen zullen wij een selectie maken. Wat je discipline en niveau (of het ontbreken daarvan) ook is, dit is een zeldzame kans om begeleiding te krijgen van een wereldberoemde expert. Het seminar zal in het Engels worden gehouden.

WANNEER: Maandag 13 april (2e paasdag) ! Aanvang 13.00 uur. Wil jij hierbij zijn en verzekerd zijn van een stoel? Meld je dan snel aan via info@paardenschuur.nl Toegang voor deze middag is GRATIS.

LOCATIE: De Paardenschuur Ruitersport – Amerongerwetering 28 – Amerongen  T 0343-457146

“Al het leren begint op dezelfde plek: DE GEEST. Breng de geest ontspannen en gefocust en de rest zal volgen.”- Dale Myler

Deze eenmalige exclusieve middag wordt mede mogelijk gemaakt door Brokx Sport, importeur van Myler bitten. Maar ook andere mooie merken zoals Pikeur, Eskadron, Leovet, en Freejump.

De paardenmond & bit & Myler bit

December 2019   De paardenmond bestaat uit lippen, kaak, tanden, tong, lagen en gehemelte.

1.Lippen zijn erg gevoelig. Het bit komt in de mondhoeken in contact met de lippen en als het niet goed past kan het de lippen pijnlijk afknijpen en zelfs letsel veroorzaken. Als je het hoofdstel met bit in hebt gedaan, moet er een plooitje in de mondhoeken te zien zijn. Controleer regelmatig de mondhoeken omdat elke vorm van verwonding een verlies van de gevoeligheid als gevolg heeft.

2.Tanden en lagen. De binnenkant van de paardenmond is een “spelonk”, gevormd door de kaken, bekleed met tanden en kiezen, met een plafond (gehemelte) bovenin en gevuld door een tong. Vooraan in de mond zitten de snijtanden, die samen met de lippen worden gebruikt om gras af te snijden en voedsel in de mond te krijgen. Dan de vet. haaktanden, die alle ruinen en hengsten hebben maar vaak ontbreken bij merries. Deze haak- en snijtanden hebben weinig te maken met het bit. Dan volgen de lagen, een met huid overtrokken stuk van de kaak waar geen tanden of kiezen voorkomen. Dit is het gebied waar het bit ligt. Lagen kunnen een dikke of dunne huid hebben, V-vormig en scherp of breed en vlak zijn. Laat je duim eens over deze lagen glijden en vind uit wat voor soort lagen je paard heeft. Het heeft er alles mee te maken hoe gevoelig je paard is en welk bit je bij je paard moet gebruiken. Achter de lagen zitten de kiezen. Kiezen behoeven meestal de zorg van een tandarts om te worden onderhouden, aangezien er vaak pijnlijk scherpe randjes gevormd worden door verkeerde slijtage van de kiezen.
De meeste problemen met het bit geven de eerste kiezen achter de lagen en de z.g. wolfstandjes. Deze wolfstandjes zijn kleine kiesjes die soms worden aangetroffen voor de eerste kiezen in de bovenkaak. Ze vormen vaak een probleem wanneer het paard een bit in krijgt, omdat ze op de plek zitten waar het bit inwerkt.Ze zijn vaak hoekig en raar gevormd en veroorzaken pijn als het bit ertegenaan komt. Paarden gaan hun hoofd vreemd dragen om te zorgen dat het bit geen contact maakt met de wolfstandjes. Goed onderhoud van het gebit gaat samen met een goed bit!

3.De tong. Binnenin de mond, omgeven door kaakbeen, tanden en kiezen, ligt de tong, een zeer gevoelige en sterke spier. De tong wordt gebruikt voor eten, drinken en slikken. Er zitten duizenden gevoelige zenuwen in de tong. Er bestaan allerlei modellen tongen, variërend in dikte en breedte. Til de bovenlip aan de zijkant op en kijk hoe dik en breed de tong van je paard is. Schat eens in hoeveel ruimte er in de paardenmond voor een bit overblijft. Als de tong echt erg dik is, zal er minder contact zijn van het bit op de lagen. Een bit werkt in op de tong door de gevoeligheid van de tong te gebruiken. Als er door het bit druk op de tong wordt uitgeoefend, voelt het paard dit niet alleen, maar hij zal er zeker op reageren.

4. Gehemelte. Boven de tong zit het plafond van de mond of wel het gehemelte. Dit is overtrokken met hard vlees en huid en loopt met een kleine welving naar boven in de richting van de oren. De hoeveelheid ruimte voor een bit wordt mede bepaald door de hoogte van het gehemelte.

5. Kingroeve en nek. Twee andere delen van het paard, de kin en de nek (het plekje achter de oren), zijn van invloed op de werking van het bit. Ze vormen geen onderdeel van de mond maar ondervinden wel de druk van het bit. De kin wordt evt. beïnvloed door de kinriem of de kinketting. De nek krijgt een neerwaartse druk van het bit via het hoofdstel. Het is juist op de nek waar we willen dat een paard afbuigt/nageeft en ontspant, zodat hij zijn hoofd zal dragen op de loodlijn, in een hoek van 90 graden t.o.v. de grond.

Myler bit testen * Niet tevreden = geld terug *

November 2019   Myler bit service – Wij bieden u, na aankoop de mogelijkheid om een Myler bit 2 weken te testen. U kunt op deze manier thuis in alle rust en eigen omgeving het Myler bit testen. Het advies is om deze 2 weken ook echt te gebruiken om uw paard aan het nieuwe Myler systeem te laten wennen. Sommige paarden gaan gelijk super fijn maar andere paarden hebben toch echt een aantal keer rijden nodig om aan het Myler systeem te wennen. 

Wij gaan er vanuit dat uw paard het Myler bit met veel plezier draagt. Maar het kan altijd zo zijn dat het niet aan de verwachtingen van u en uw paard voldoet. Bij het retourneren worden er geen kosten verrekend voor gebruik. Het aankoopbedrag wordt binnen 5 werkdagen geretourneerd. U ontvangt bij aankoop / bestelling automatisch het retourformulier. Omruilen voor een andere maat of level is na overleg mogelijk.

 


“Twijfelt u welk model Myler bit geschikt is voor uw paard? Mylerbitten.nl & De Paardenschuur ruitersport beschikt over een grote expertise door jarenlange ervaringen met de Myler bitten in Nederland. Neem contact op met één van onze Myler Bitspecialisten? Aarzel niet, maar bel, whatsapp of mail ons!” T 0343-457146 / info@paardenschuur.nl 

*NIEUW* Pony Myler Bit!

Myler bit Level 2 PONY

Oktober 2019.   Nu ook verkrijgbaar voor de pony’s! Myler bustrens Level 1 en 2. Maat 9,5 / 10,5 / 11,5. Super mooi model met kleine bitringen. Het mondstuk is 12 mm dik met een kleine tongpoort. Toegestaan op wedstrijd en KNHS goedgekeurd voor alle disciplines. Pony’s hebben in aanleg een dikke / vlezige tong, kleine mond en weinig ruimte in de onderkaak. Door de anatomische vormgeving gecombineerd met de kleine tongpoort ligt het super comfortabel in de mond van de pony!

INTRODUCTIE ACTIE in de maand oktober 2019: “niet tevreden = aankoopbedrag 100% terug”. Op deze manier kunt u thuis in alle rust en eigen omgeving het Myler bit 14 dagen testen. Bestel hier!

 

Zaterdag 28 september 2019 2e hands beurs
Zaterdag 28 september 2019 organiseert “De Paardenschuur” Ruitersport alweer voor de 14e keer de Leukste & Grootste overdekte 2e hands beurs met DUIZENDEN RUITERSPORTARTIKELEN.

De beurs is geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Dit jaar in een extra grote beurshal!

Nieuwe hal voor de 2e hands beurs 2019


Elk jaar groeit het succes van de beurs. Op deze dag worden allerlei artikelen keurig gesorteerd aangeboden. Het assortiment zal wederom alles omvattend zijn. Alles wat met ruitersport en paarden te maken heeft is er zeker te vinden. Tuigen, hoofdstellen, dekens, zadels, rijlaarzen, rijbroeken, rijkleding, zadeldekjes, bitten, sporen, helmen, borstels, peeskappen, bodyprotectors etc, etc. tegen zeer interessante prijzen! Natuurlijk worden er dit jaar ook weer heerlijke OLIEBOLLEN gebakken.

EXTRA dit jaar : GROTE OUTLET KINGSLAND, PIKEUR, PK sport, Esperado en ESKADRON !!

GRATIS ENTREE / PARKEREN / KOFFIE

Foto 2018

OTTO on TOUR & Flexchair 27 juni 2019

ONTDEK JEZELF IN DE “SPIEGEL” met OTTO

Donderdag 27 juni a.s. is “Otto” een dag bij “De Paardenschuur”. Otto is de meest geavanceerde dressuur simulator en UNIEK in Nederland.
Dit is je kans om de rijvaardigheden te verbeteren!
De simulator reageert op been, zit en teugelhulp en gaat in stap,draf en galop. Onder deskundige begeleiding van “Ruiter Balans Centrum” ga je aan de slag om je houding, timing en ademhaling te analyseren.
Je krijgt als ruiter zeer waardevolle informatie over het effect van je hulpen omdat de Dressuur Simulator exact doet wat je van hem vraagt. De Dressuur Simulator zal je met gemak helpen om eventueel verkeerd aangeleerde gewoontes te veranderen.
Dit in combinatie met de de training op de Flexchair maakt dat je thuis met je paard weer vol nieuwe informatie en tips aan de slag kan.

Hoe ziet het programma eruit!
Je start met 30 minuten op de Flexchair en aansluitend 30 minuten rijden op “OTTO” onder deskundige begeleiding van Antoinette Grijpstra en Helen Roestenburg van het Ruiter Balans Centrum

> Indien gewenst mag je je eigen zadel gebruiken (niet noodzakelijk)
> Geschikt voor iedereen, elk niveau, alle disciplines en leeftijd
> Rijbroek en rijlaarzen / jodhpurs en chaps zijn verplicht  

Meld je aan voor deze leerzame training!

Opgeven kan in de winkel of per mail!  Graag ontvangen wij de volgende informatie:
> Voor en achternaam
> Voorkeur tijdstip ( tussen 10 uur en 19 uur) De kosten voor deze persoonlijke training zijn € 125,00 

Eskadron Heritage winter 2018

De nieuwe collectie Eskadron Heritage winter 2018 staat nu online en is eenvoudig te bestellen via onze webwinkel. 

Klik hier om de collectie te bekijken.

Eskadron staat voor mooie, kwalitatieve, inspirerende, onderscheidende en bijzondere producten…. een collectie met een Glimlach.

Voor meer informatie/reserveringen kunt u ons altijd bellen T. 0343 – 457146 of mailen info@paardenschuur.nl

Blocker Tie Ring – Veilig vastzetten van je Paard

Door gebruik te maken van een Blocker Tie Ring kan je je (jonge) paard op een veilige manier leren vast te staan.

Als een paard zich realiseert dat hij stevig vastzit, voelt hij zich vaak gevangen, in paniek en trekt hij zich terug – mogelijk breekt hij het halster of haak- en doet hij zichzelf pijn. Wanneer er iets breekt, valt de druk plotseling weg en moeten paarden zich voortbewegen om hun evenwicht te bewaren en kunnen ze gemakkelijk achteruit kantelen en / of zichzelf ernstig bezeren.

Dit eenvoudige systeem zorgt ervoor dat je paard het touw losser kan trekken zonder de boel af te breken. De mate waarin je touw “meegeeft” kan je dankzij de Blocker Tie Ring zelf regelen. Uniek, de Blocker Tie Ring biedt enige weerstand, maar laat een paard wat speling in het touw trekken wanneer hij terugtrekt, waardoor druk wordt opgeheven en de bron van paniek wordt verlicht. Dit vermindert de waargenomen dreiging voor het paard dramatisch, en vermindert de dreiging voor mensen die proberen een noodlijdend paard te bevrijden.

Vaak moet een paard slechts een paar centimeter aan speling trekken om zijn zelfvertrouwen te hervinden en rustig te worden.

De Blocker Tie Ring kan overal bevestigd worden aan de muur of in je trailer.

Bestel hier ONLINE

Bekijk de video’s om te kijken hoe de Blocker Tie Ring werkt.

 

Body Bandage

Body Bandage. 
De bandage is 25 cm breed en gemaakt van sterk elastisch materiaal. De bandage voorkomt beschadigingen aan het paard door het scheren, sporen en/of kan zorgen voor een beter herstel van beschadigde huid. 
Verkrijgbaar in de maten Cob=1.60 cm Full= 180 cm en Extra Full=1.90 cm. 
Voor KNHS wedstrijden geldt dat deze alleen zijn toegestaan met springen.

Bestel hier eenvoudig!

Houten paardenbeelden

Nieuw bij “De Paardenschuur” zijn houten paardenbeelden! Deze houten paardenbeelden passen in elke interieur van een echte paardenliefhebber!

Bekijk online onze collectie of kom gezellig langs in de winkel om deze robuuste houten paardenbeelden te bewonderen.

 

NIEUW Eskadron Platinum 2018

De nieuwe collectie Eskadron Platinum 2018 staat nu online en is eenvoudig te bestellen via onze webwinkel en wordt GRATIS verzonden

Klik hier om de collectie te bekijken.

Eskadron staat voor mooie, kwalitatieve, inspirerende, onderscheidende en bijzondere producten…. een collectie met een Glimlach.

Voor meer informatie/reserveringen kunt u ons altijd bellen T. 0343 – 457146 of mailen info@paardenschuur.nl

Nieuw Freejump Spur-On

De Freejump spoor is een nieuw revolutionair idee, extreem lichtgewicht en super comfortabel. Gemaakt van koolstofvezel en elastollan.  Freejump sporen zijn de perfecte keuze voor elke amateur- en wedstrijdrijder.

Het bijzondere ontwerp houdt de Freejump Spurs licht, terwijl de koolstofvezel de sporen stevig op je rijlaarzen fixeert. Dit nieuwe ontwerp helpt ook eventuele drukpunten op de voet te voorkomen.
Freejump Spur One zijn beschikbaar in drie verschillende kleuren ( zw/zw, zw/rood en zw/blauw) en vier verschillende uiteinden ( stomp, recht, lang en hamer).

 

Zaterdag 23 juni 2018 2e hands beurs Ruitersportartikelen

Zaterdag 23 juni 2018 organiseert “De Paardenschuur” Ruitersport alweer voor de 13e keer de Leukste & Grootste overdekte 2e hands beurs met DUIZENDEN RUITERSPORTARTIKELEN. De beurs is geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Elk jaar groeit het succes van de beurs. Op deze dag worden allerlei artikelen keurig gesorteerd aangeboden. Het assortiment zal wederom alles omvattend zijn. Alles wat met ruitersport en paarden te maken heeft is er zeker te vinden. Tweedehands tuigen, hoofdstellen, dekens, zadels, een grote collectie laarzen, rijbroeken, rijkleding, zadeldekjes, bitten, sporen, helmen en bodyprotectors etc, etc. tegen zeer interessante prijzen!

Meer informatie betreft inleveren etc. volgt zo spoedig mogelijk.

Eskadron Classic Sport Zomer 2018… daar wordt je vrolijk van!

De nieuwe collectie Eskadron Classic Sport zomer 2018 staat nu online en is eenvoudig te bestellen via onze webwinkel. 

Klik hier om de collectie te bekijken.

Eskadron staat voor mooie, kwalitatieve, inspirerende, onderscheidende en bijzondere producten…. een collectie met een Glimlach.

Voor meer informatie/reserveringen kunt u ons altijd bellen T. 0343 – 457146 of mailen info@paardenschuur.nl

Freejump beugels zijn niet alleen veiligheidsbeugels

Het Freejump systeem is op het gebied van innovatie en high-tech producten ontworpen voor prestatie, comfort en veiligheid voor zowel ruiter als paard.
De Freejump Soft up Pro zijn veiligheidsbeugels van zeer hoge kwaliteit. Doordat de beugels aan de bovenkant voorzien zijn van flexibel materiaal kun je niet met je voet in de beugel blijven hangen tijdens een val. Door het brede voetbed heb je een goede steun en door de nopjes weinig kans om je beugel te verliezen.

Bestel makkelijk ONLINE:  https://www.paardenschuur.nl/winkel/freejump-beugels/

Zaterdag 24 juni 2017 2e hands beurs Ruitersportartikelen

Zaterdag 24 juni organiseert “De Paardenschuur” Ruitersport alweer voor de 12e keer de Leukste & Grootste overdekte 2e hands beurs met DUIZENDEN RUITERSPORTARTIKELEN. De beurs is geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Elk jaar groeit het succes van de beurs. Op deze dag worden allerlei artikelen keurig gesorteerd aangeboden. Het assortiment zal wederom alles omvattend zijn. Alles wat met ruitersport en paarden te maken heeft is er zeker te vinden. Tweedehands tuigen, hoofdstellen, dekens, zadels, een grote collectie laarzen, rijbroeken, rijkleding, zadeldekjes, bitten, sporen, helmen en bodyprotectors ect., ect., tegen zeer interessante prijzen!

 

20-jarig jubileum feest bij “De Paardenschuur”

“De Paardenschuur” bestaat 20 jaar!

Dit gaan wij vieren op Vrijdag 14 & Zaterdag 15 april. 2 dagen feest met leuke workshops & activiteiten in de winkel. O.a. workshop Taart voor je Paard, Hoefijzer versieren, Armband maken van Paardenhaar en op zaterdag 15 april een leerzame clinic met LAMMERT HAANSTRA, dit mag je niet missen!    

20% KORTING op 1 artikel naar keuze* | Heerlijke Oma’s wafels | Ballon prikken & altijd PRIJS | Sport Lingerie | Lifestyle | Verrassingen & Vermaak!

 

 

 

Eskadron Classic Sport zomer 2017

De nieuwe collectie Eskadron Classic Sport zomer 2017 staat nu online en is eenvoudig te bestellen via onze webwinkel. De Eskadron Classic Sport is vanaf nu te bewonderen in de winkel!

klik hier om de collectie te bekijken.

Eskadron staat voor mooie, kwalitatieve, inspirerende, onderscheidende en bijzondere producten…. een collectie met een Glimlach.

Voor meer informatie/reserveringen kunt u ons altijd bellen T. 0343 – 457146 of mailen info@paardenschuur.nl

De Paardenschuur bestaat 20 jaar!

Voor ons wordt 2017 een bijzonder jaar. Op 19 maart 2017 bestaat  “De Paardenschuur” 20 jaar. Dit gaan wij natuurlijk met u vieren. Want wie jarig is viert feest, trakteert en geniet met als thema “Smart & Sexy met je paard”.

Nieuwsgierig….?  blijf ons volgen!