Nieuwe route bij “De Paardenschuur” in 2023!

Specialisatie

Na ruim 25 jaar is er een einde gekomen aan de gezellige complete winkel van De Paardenschuur.
Wij kijken terug op mooie jaren, met u als zeer gewaardeerde klant, persoonlijke verhalen, een lach en een traan en de gedeelde “Passie voor Paarden”.  Dit alles missen wij zeker, maar de winkeldeuren zijn geopend op afspraak. 

Welke route gaat het worden bij “De Paardenschuur”?

Gestart in 1997 als complete ruitersportwinkel en sinds 1 januari 2023 overgegaan op een concept waar verschillende specialisaties zijn samengebracht.  Traditie, kwaliteit en expertise blijven de basis van ons mooie bedrijf. Het bedrijf blijft op dezelfde locatie aan de Amerongerwetering 28 in Amerongen.

“De Paardenschuur” ruitersport is gespecialiseerd in Myler bitten, Bates zadels en Wintec zadels. Dit maakt dat wij van deze 3 merken alle kennis, mogelijkheden, maten, modellen en bijbehorende toebehoren voorradig hebben.  Anita Breeschoten, eigenaresse van De Paardenschuur geeft u graag vakkundig advies en neemt de tijd om samen met u al uw wensen door te nemen. Kwaliteit, eerlijke producten en persoonlijke benadering staan bij ons voorop.

Myler bitten

Myler Bit – Met een Myler bit ervaart uw paard comfort. Het geheim zit in het systeem: voor een doelmatige communicatie tussen paard en ruiter. Myler heeft 3 Levels (modellen) in de type mondstukken. Elk model mondstuk past bij een bepaalde africhting en discipline van uw paard. De filosofie achter het Myler-systeem is gebaseerd op de theorie dat vrijwel alle vormen van verzet bij een paard toe te schrijven zijn aan het proberen te ontkomen aan de druk op de tong. En daar heeft Myler unieke mondstukken voor ontwikkeld. Overwin het verzet van uw paard door “zachter te gaan” met het juiste Myler bit. Wilt u meer informatie, bitadvies of een bitfitting?  Wij helpen u van START tot FINISH. Niet tevreden = 100% geld terug.

Wintec zadels

Op zoek naar een WINTEC zadel?  Wintec is de NR 1 in synthetische zadels. De zadels zijn door het HART systeem ruim aanpasbaar. Dit systeem bestaat o.a. uit de verwisselbare kopijzers, CAIR en RISER systeem, hiermee is het zadel goed in balans te maken. Alle Wintec zadels die door De Paardenschuur worden verkocht hebben dit unieke systeem. Het HART systeem zorgt voor een goede drukverdeling en vormt naar de rug van het paard. Door onze specialisatie zijn alle modellen Wintec zadels voorradig en direct leverbaar. Ook voor alle Wintec toebehoren en reparaties kunt u bij ons terecht.

Bates zadels

BATES zadels zijn de meest innovatieve zadels om de prestaties van ruiter en paard te optimaliseren. Het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van Fam.Bates heeft een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van deze moderne zadelverstelbaarheid. Zo zijn de BATES zadels voorzien van het revolutionaire HART systeem. Daarnaast is het team verantwoordelijk voor de optimalisatie van de zadelfuncties die onder andere het comfort van een zadel bepalen. De BATES zadels zijn beschikbaar in 6 verschillende boommaten, welke ook aangepast kunnen worden. Voor de bredere paarden heeft BATES zelfs een extra wide model ontwikkeld. Bekijk ons grote assortiment in de webshop of maak een afspraak voor uitgebreide info.

Zadelpasservice & advies

Wij verwelkomen u graag in onze mooie showroom. Deze is op afspraak geopend.  Heeft u een vraag over de Myler bitten, de zadels, zadelcontrole, reparaties of wilt u een afspraak met Anita? Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag op T 0343-457146   of   T 06-54901580

Zijn wij telefonisch afwezig of niet bereikbaar en heeft u toch wat nodig? Onze webshop en e-mail adres zijn 24/7 bereikbaar.

 

Hoor graag, Anita Breeschoten

25 jarig Jubileum

Het begon allemaal in maart 1997.
Van een kleine “paarden” winkel in oude koelcellen zijn we afgelopen jaren uitgegroeid tot een echte ruitersportzaak. Nog steeds in de schuur maar van binnen sfeervol, royaal, verrassend anders en met een assortiment waar de klant blij van wordt. Veel kwaliteitsmerken, verrassende nieuwe producten, accessoires, activiteiten en specialisaties. De Paardenschuur staat voor een zeer persoonlijke klantbenadering, passie voor paarden, kennis, altijd tijd voor een gesprekje en goed advies onder het genot van een lekker kop koffie of thee.

Dit 25 jarig jubileum vieren we natuurlijk samen met jullie.

 

Vanaf maandag 4 april t/m zaterdag 16 april hebben we een BALLONNEN actie en mag je bij besteding vanaf €25,- een ballon prikken met te gekke cadeaus!

 

Singelnijd: is er iets aan te doen?

“Een goed passend zadel en de juiste singel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De functie van een singel is het op de plaats houden van het zadel, waarbij de schoudervrijheid moet worden behouden.”

Als een paard fysieke hinder ondervindt van slecht passend harnachement, dan kan dit zich bijvoorbeeld uiten in singelnijd. Het beeld van singelnijd is heel herkenbaar: de oren liggen plat in de nek, schrapen met het voorbeen, ontblote tanden of happen richting de singel. Sommige paardeneigenaren zien dit als een gedragsprobleem. Natuurlijk is het ene paard gevoeliger dan de ander, maar singelnijd is een duidelijk signaal van een onderliggend probleem. 

Vaststellen singelnijd

Om te bepalen waarom een paard singelnijd heeft is het van belang om de mogelijke oorzaken onder de loep te nemen. Het kan van medische aard zijn, maar in deze blog  richten wij ons op de pasvorm van het zadel en de singel.

Controleer de pasvorm van het zadel

In de praktijk komen we regelmatig tegen dat zadels niet de juiste pasvorm hebben voor het paard. Dit kan op den duur resulteren in spanning tijdens het opzadelen en ook singelnijd. Een zadel met ongelijke kussens of de verkeerde maat zorgt op den duur voor ongemak of pijn. Laat het zadel daarom bij voorkeur jaarlijks controleren. 

De negatieve gevolgen van een te strakke singel

De borstspieren (pectoraalspieren) hebben een belangrijke functie voor het bewegingsapparaat. Ze zorgen er simpelweg voor dat het voorbeen kan bewegen en ze lopen door tot de plaats waar de singel ligt. Een te strakke singel zorgt voor een beperkte beweging van het voorbeen. Een ander belangrijk feit is dat een te strakke singel ervoor zorgt dat de ribbenkast niet voldoende kan worden uitgezet om te kunnen ademhalen. Merk je dat je paard zijn buik al uitzet bij het aansingelen? Dit is een belangrijk signaal van een te strakke singel. Bij een goed passend zadel hoeft een singel niet strak te zitten!

Past de singel bij het paard?

Het is verstandig om de huidige singel onder de loep te nemen. Let daarbij op de bouw van het paard en of de singel de juiste pasvorm heeft. De klassieke rechte singel kan een zadel juist naar voren trekken, terwijl een anatomisch gevormde singel meer ruimte geeft aan de borstspieren en prettiger aanvoelt voor het paard. Singels met elastiek hebben als valkuil dat ze vaak maar aan één zijde elastisch zijn, waardoor de drukverdeling ongelijk is. Toch kan elastiek ( aan beide kanten) een hele positieve bijdrage leveren voor een gelijkmatige drukverdeling, zoals bij de anatomische singel van Wintec. Deze singel heeft in het midden een CAIR systeem, dat zorgt voor een optimale drukverdeling en bewegingsvrijheid van de borstspieren. Controleer ook de lengte. Vaak wordt de singel te kort gekocht! De gespen moeten royaal voorbij de elleboog.

 

Wat is de Wintec CAIR singel?

Paardvriendelijke anatomische singel met Cair luchtkussensysteem. Een synthetische uitgesneden dressuursingel die het paard meer “lucht” geeft tijdens het rijden. De prestaties en het comfort van het paard worden verbeterd door het unieke gelijkmatige drukverdelingssysteem. In het centrale gedeelte is een CAIR kussen verwerkt, wat druk op het borstbeen voorkomt! 
Ook door de vormgeving van de anatomisch gevormde Wintec Cair dressuursingel heeft het paard meer schoudervrijheid tijdens het rijden. 

De dressuursingel heeft een veilig RVS oog in het midden voor bevestiging van hulpteugels of voortuig. De singel is gemaakt van onderhoudsvrij materiaal.
Op de singel staan 3 pijltje! Deze moeten richting de voorbenen wijzen.

De oplossing voor paarden met singeldwang en zeer geschikt wanneer paarden paniek of stress ervaren tijdens het aansingelen en opstappen.

** ACTIE
Wij bieden u de mogelijkheid om de singel 10 dagen te proberen.  Bent u niet tevreden….. dan mag de singel retour en ontvangt u het aankoopbedrag 100% terug*.

 

 

Aanpasbare zadels & passend zadel.

Hoe kan je het zadel laten aanpassen aan je paard?

Iedere ruiter begrijpt dat een paard in de loop der jaren van vorm verandert, afhankelijk van de conditie, het dieet en de leeftijd van het paard. Daarom is het belangrijk dat ook je zadel regelmatig kan aangepast worden, naargelang de behoeften van je paard. Vele ruiters kennen de frustratie van een zadel – soms zelfs “op maat” gemaakt – dat op een bepaald moment niet meer past. Sommigen nemen dan hun toevlucht tot allerlei correctie pads voor onder het zadel, of moeten noodgedwongen een nieuw zadel kopen… om een paar maanden of jaren later hetzelfde probleem tegen te komen.

Bij “De Paardenschuur” hebben we daarom bewust gekozen om te werken met zadels die uitgerust zijn met het HART systeem (Horse  & Rider technologie) De combi van Easy-Change gullet, CAIR & Easy-Change riser. Dit is het eerste complete zadelpassysteem dat toelaat om je zadel indien nodig aan te passen in slechts een paar minuten tijd. Je vindt dit unieke zadelpassysteem terug in de zadels van BATES, Wintec en Arena

Het “Easy-change Gullet System” ofwel systeem van het verwisselbare kopijzer  zorgt ervoor dat gemakkelijk de breedte van de Elastiflex zadelboom is aan te passen. De Elastiflex boom geeft stevigheid in de lengte van het zadel, maar laat toch toe om zich aan te passen aan een bepaalde laterale flexie van de spieren van het paard. De boombreedte wordt bepaald door gebruik van de zogenaamde Wintec / Bates gulletmeter, die toelaat de breedte van de schoft van het paard op te meten. De echte Easy-Change wisselbeugels zijn zo sterk dat ze niet ongewild verbreden of versmallen, maar altijd hun originele vorm en breedte behouden bij normaal gebruik. Heb je een Bates of Wintec zadel, zorg er dan voor om altijd de originele Easy-Change beugels te gebruiken! Tip: behoed je alleszins voor zadelmakers die de maat van deze wisselbeugels manueel of machinaal proberen aan te passen, daarvoor is het systeem immers niet gemaakt en dit kan alleen maar voor problemen met de paardenrug zorgen.

Luchtkussens voor extra comfort (Cair)

De Bates en Wintec Cair zadels zijn uitgerust met het revolutionaire Cair luchtkussensysteem dat rekening houdt met de bewegende rugspieren van je paard. Het paardvriendelijke CAIR luchtkussensysteem bezorgt paard en ruiter het ultieme comfort. De traditionele zadelvullingen zijn hier vervangen door lucht. De natuurlijke schokdemping van lucht bevordert de ontspanning en verzameling van je paard tijdens het rijden. Doordat je dichter bij je paard zit, word je gewoon een verlengstuk van elkaar, ruiter en paard worden één.

Het opvullen van een zadel is een kunst op zich

Het “Easy-Change Riser system” zorgt ervoor dat je op een heel eenvoudige manier aanpassingen kan doen in de kussens van je zadel voor optimale balans en bewegingsvrijheid.

D.m.v. de speciale panel inserts kan je simpelweg de kussens meer opvullen op de juiste plaats. Het Easy-Change Riser Standard Pack bevat 10 paar opvulpads voor vooraan, in het midden en achteraan en dat in verschillende diktes. Wanneer Anita Breeschoten van “De Paardenschuur” je zadel komt passen op je paard, zal er indien nodig van deze padjes gebruik worden gemaakt om voor een goede pasvorm en egale drukverdeling op de paardenrug te zorgen.

In de winkel hebben we vrijwel alle modellen van Bates en Wintec op voorraad. Kom dus gerust eens kijken en maak een afspraak met  Anita

Koop je een nieuw zadel dan is het toch een geruststelling om te weten dat het zadel kan aangepast worden, aan je huidige paard of zelfs indien je van paard zou veranderen. Op die manier is de investering in een zadel werkelijk een aankoop waar je jarenlang plezier van zal hebben.

Voor bijkomende info, mail of bel gerust naar de winkel. Wij helpen je graag verder!

 

Mag je met een Myler bit op wedstrijd?

Mag je met een Myler bit op wedstrijd? Welk model Myler bit is KNHS toegestaan?

Alle Myler mondstukken in Nederland zijn KNHS goedgekeurd en toegestaan. Maar niet elke bitring mag in elke discipline! 

Hierbij de KNHS link van alle toegestane bitten. Deze gids bevat de omschrijving van toegestaan harnachement en hulpmiddelen. Vanaf de klasse Z Springen en Eventing wordt het FEI Reglement aangehouden.

https://www.knhs.nl/media/19340/knhs-harnachementgids-januari-2021.pdf

 

Help, mijn paard is te dik!

Help, mijn paard is te dik!

Helaas komen wij steeds vaker paarden tegen die te dik zijn. Niet een beetje dik maar echt te dik. Buiten dat dit erg slecht is voor het paard is het voor ons lastig (soms bijna niet op te lossen) om het zadel goed passend te maken.

Dus hoog tijd voor actie! Is je paard te dik? Overgewicht bij het paard is ongezond en verhoogd risico op koliek, kans op insulineresistentie, vatbaar voor hoefbevangenheid, mindere weerstand en is slecht voor de gewrichten. Een paard is vaak dikker dan de eigenaar denkt. Het komt vooral bij paarden voor die veel in de wei staan, ook nog bergen hooi of kuil op stal krijgen en te weinig bewegen. Het gras op de wei is vaak rijker aan energie dan wij denken. Ook zonder bijvoeren van brok (krachtvoer) kan een paard al te dik worden.  Maar ook sommige rassen zijn extra gevoelig om dik te worden.  

Het juiste gewicht……….

Eigenlijk moet je de ribben van het paard voelen als je met een vlakke hand langs de ribbenkast strijkt. Maar de ribben mogen niet zichtbaar zijn. Is je paard te dik dan voel je de ribben niet meer en voelt ook vaak de manenkam hard en stevig aan. Ook bolle vetkussentjes naast de staart zeggen iets over het gewicht. De onderkant van de buik zegt vooral wat over de hoeveelheid ruwvoer in zijn rantsoen. 

Het meest ideale is het paard wegen op een weegschaal. Maar meten met een meetlint gaat ook wel. Overgewicht is altijd het gevolg van teveel eten en te weinig bewegen! Iets anders kun je er niet van maken. Van nature grazen paarden het grootste gedeelte van de dag op arme gronden en zijn daarbij constant in beweging. Bij ons bewegen paarden minder, maar voeren wel rijk ruwvoer en brok. Daarbij krijgen paarden vaak gras, kuil of hooi dat eigenlijk bedoeld is voor productiedieren, zoals koeien.  Paarden zijn veranderd van werkpaard naar gezelschapsdier dat af en toe wat lichte arbeid verricht. Alleen vergeten we soms het rantsoen daarop aan te passen. 

Tips om af te vallen & Dieetplan

Het laten afvallen van een paard kan niet zomaar. Dit kost tijd, advies, deskundige begeleiding en overleg met je dierenarts of een paardenvoedingsconsulent voor een goed dieetplan. Het moet namelijk ook weer niet te snel gaan. Daarbij moet een paard wel bepaalde hoeveelheid ruwvoer krijgen voor een goede werking van de maag en darm. Ruwvoer vormt een buffer in de maag. Doordat het paard flink moet kauwen, wordt er speeksel gevormd. En dit neutraliseert het maagzuur. Voor een gezonde darmwerking moet je het paard nooit langer dan 6 tot 8 uur zonder ruwvoer laten staan. Sommige paarden kunnen prima 24 uur per dag onbeperkt aanbod van ruwvoer verwerken maar helaas heel veel paarden niet! Te veel is nooit goed.  Ras, geslacht, leeftijd en training bepalen wat je paard nodig heeft.

Laat het ruwvoer analyseren. Als het paard moet afvallen is het belangrijk om energiearm ruwvoer te voeren. Dit weet je alleen maar door het te laten onderzoeken. Een vuistregel is ongeveer 1 kilo ruwvoer per 100 kilo paard per dag, het liefst verdeeld over meerdere porties.  Als je paard moet afvallen is weidegang eigenlijk lastig. Ze krijgen in de wei snel te veel energie binnen en het is niet te controleren wat ze eten. Natuurlijk wel naar buiten, maar dan in een paddock. Daarbij ook goed kijken en onderzoeken welke brok geschikt is voor het dieet. Laag in energie maar wel vitamine en mineralen. Maar niet alle paarden hebben brok nodig! Veel paarden halen genoeg energie en voedingsstoffen uit het ruwvoer. Beweging! Beweging doet wonderen. Er worden niet alleen meer calorieën verbrand, de stofwisseling werkt ook beter. Dus niet 2x per week een uurtje stappen, sukkelig draven en kletsen! Laat ook eens een “vreemde” naar je paard kijken (vooral vanaf de achterkant) en beoordelen. Tenslotte VOLHOUDEN want aankomen gaat snel en afvallen moet langzaam.

Zadel

Paarden die te dik zijn krijgen een ander model op en om de rug waar het zadel ligt. Minder schoft zichtbaar en de rug wordt plat. Praktisch probleem is dat het lichaam weinig houvast biedt aan het zadel. Schuiven, zowel naar voren, als links/rechts is het gevolg. Vaak kan er al niet meer opgestegen worden zonder dat het zadel wegglijdt. Door de bolle buik wordt de singel naar voren gedwongen en wordt het zadel vaak meegenomen over de schouder. Er zijn van diverse merken mooie zadels gemaakt speciaal voor het brede paard maar dit is anders als een te dik paard.

Wij zullen altijd bij problemen van het paard of zadel beide tegelijk bespreken, beoordelen en bijsturen.

 

Wat is het CAIR systeem “CAIR® Cushion System”

Cair Cushion System

Er was eens …. een zadel! Een gevoel van vrijheid, kracht en van één zijn met uw paard.  Een sprookje?

 

 

 

 

Wol, Foam en Lucht zijn de 3 mogelijkheden voor de vulling van een zadelkussen. Traditioneel is wol, nog steeds veel toegepast. Wol vraagt veel en regelmatig onderhoud. De kussens kunnen na enige tijd gaan inzakken en ongelijk worden, ook kan het gaan vervilten (door zweet opname) waardoor het schokabsoberend vermogen afneemt. Ook oneffenheden kunnen ontstaan, daarom is twee maal per jaar controle zeker een advies. Foam wordt ook nog wel toegepast in springzadels maar wel veel minder, het is vormvast en duurzaam. Foam kussens kun je niet vullen of aanpassen. Lucht  geeft onder de ideale omstandigheden de mooiste drukverdeling. Het draagt over een groot oppervlak en kan niet scheef gaan of inzakken, behoudt altijd zijn vorm, heeft geen aanpassingen of speciaal onderhoud nodig en vraagt geen her opvulling. Lucht past zich steeds aan, hoe de vorm van het paard ook is. CAIR kussens zijn ook dunner dan de traditionele zadelkussens wat resulteert in meer effectieve overdracht van zithulpen!

Lucht in het zadel. Hoe werkt dat?

Het revolutionere CAIR systeem vervangt de traditionele vullingen van wol in het zadelkussen door lucht! Er zijn 4 onafhankelijke afgedichte luchtkussens in het kussen. Het concept van lucht, als ultieme demping voor het paard, is eenvoudig.  Omdat LUCHT een vloeibaar iets is, zal het zich constant aanpassen aan de werkende spieren van het paard. Dit betekend dat het gewicht van de ruiter gelijkmatig over de hele lengte van het kussen wordt verdeeld, waardoor drukpunten vrijwel worden verwijderd. In het kussen zit ook een laagje schuim met een open cellen structuur. Als het kussen dicht is dan wordt het schuim irrelevant, omdat het de lucht is die in het kussen zit het werk doet. Het luchtpaneel is gemaakt van PVC materiaal. Is dus extreem sterk en duurzaam ontworpen om jarenlang mee te gaan onder alle weersomstandigheden. Dit alles geeft buitengewone comfort wat resulteert in een vrijere beweging, betere prestaties, een betere houding, betere doorbloeding, betere spierontwikkeling en een gelukkiger paard! Zodra het gewicht van de ruiters op het zadel drukt, beweegt de lucht vloeiend om de unieke vorm van het paard. Het gewicht van de ruiter wordt gelijkmatig verdeeld over het gehele draagvlak van het zadel.

Het CAIR SYSTEEM is wereldwijd gepatenteerd en exclusief voor BATES, WINTEC en ARENA zadels.

Ontstaan van het LUCHTPANEL.

BATES Australia is een toonaangevende ontwikkelaar in de zadel branche. Wereldwijd bekend om hun niet aflatende streven naar het creëren van de ultieme zadel door middel van innovatie en technologie. BATES heeft de focus verlegt naar het paard bij de ontwikkeling van systemen die functioneren om het paard maximaal te laten presteren. Een luchtkussen, als ultieme demping voor de rug van het paard, is een eenvoudig concept, maar biedt veel uitdagingen bij de toepassing op een zadel. Het luchtkussen systeem is zo dat “de mens” er geen verandering in kan toepassen. Het ontwikkelingsteam van Fam. Bates heeft jaren gewerkt aan de verfijning en perfectioneren van de kussens. Het systeem is sinds 2000 in de Bates en Wintec zadels gebouwd. En met regelmaat verbeterd in de pasvorm. De CAIR® kussens zijn zo gevormd dat er een mooie gelijkmatige dikte is. Je kunt het niet zelf oppompen of leeg laten lopen!  Ruiters, dierenartsen en zadelmakers kunnen erop vertrouwen dat de kussens consistente prestaties leveren voor het paard en ruiter, aangezien de prestaties niet afhankelijk zijn van de mogelijkheden van de persoon om de luchtniveaus aan te passen. Het product is zorgvuldig getest waarbij de luchtkussens onder 500 kg. zijn geplaatst waarbij minimaal 30.000 keer druk op uitgeoefend is. 

VOORDELEN.

Alle voordelen zijn afhankelijk van het bereiken van een optimale pasvorm met het zadel op het paard. Maar met alle samenwerkende systemen in deze zadels kunt u erop vertrouwen dat u het meest flexibele zadel heeft dat beschikbaar is om een optimale pasvorm voor uw paard te bereiken. Over de hele wereld hebben veel professionals in de paardensport onafhankelijk onderzoek gedaan naar de praktische prestaties van het CAIR® systeem, waarbij de impact van het CAIR op de prestaties van het paard is beoordeeld door middel van wetenschappelijke studies.  Uit alle onderzoeken komt duidelijk naar voren dat CAIR zadels beter presteren dan die met traditionele vullingen.  Impact zadel, optimaal passend, bereidheid van het paard om te werken zijn o.a. de onderzoeken die uitvoerig zijn getest.  Dit door o.a. gebruik te maken van THERMOGRAFIE. Thermo grafische afbeeldingen tonen effectief precies wat er onder het zadel en op de rug van het paard gebeurd. En zijn ook het meest nauwkeurig om een zadel te meten. Deze techniek werkt met kleuren. Minimale kleurvariaties staan voor een gelijkmatige druk! Het feit dat het CAIR kussensysteem de vorming van drukpunten niet toelaat, betekent dat het bloed vrijer kan stromen naar waar het nodig is en dit stimuleert geatrofieerde of onder ontwikkelede spieren om zich opnieuw te ontwikkelen!

  • Hoe groter het contactoppervlak is, des te comfortabeler zal het zadel zijn voor het paard.
  • Hoe gladder de ondergrond en hoe beter het contact met het paardenlichaam is gebalanceerd, hoe comfortabeler het zadel zal zijn voor het paard. 
  • Hoe zachter het onderliggende zadelkussen is, hoe aangenamer het zadel voor het paard zal aanvoelen.
  • Hoe lichter het zadel is, hoe comfortabeler het is voor het paard.
  • Het zadel moet passen bij de anatomie van het paard, maar ook bij de ruiter.
  • Het zadelpanel moet gelijkmatig op de rug van het paard liggen.
  • Het zadel moet het gewicht van de ruiter gelijkmatig verdelen, waardoor drukpunten en mogelijk ongemak voor het paard worden voorkomen.
  • Een zadel moet voldoen aan de veranderende anatomie van een paard, zowel in de overgang van jong naar volwassen worden.
  • Zadelmaterialen moeten van topkwaliteit en slijtvast zijn.

 

Alle samenwerkende systemen en mogelijkheden in deze zadel noemen  “HART”

Zadeldekjes.

Het advies is om een normaal zadeldekje onder de CAIR zadels te gebruiken. Wanneer er een gelpad, zadelbontje, enz. gebruikt wordt is er meer massa tussen het zadel en het paard waardoor de communicatie wordt beïnvloed. Maar een enkele keer is het wel een goede optie. Als een paard atrofie heeft achter de schouder, heeft als eerste de voorkeur om het zadel iets breder te zetten en dit dan tijdelijk te combineren met een zadelonderlegger. Op deze manier kan de spier van het paard weer ontwikkelen en naar het zadel toegroeien. 

Temperatuur.

Hoe beïnvloedt een temperatuursverandering de CAIR panels? Bij een verandering van 30 graden Celsius is er 1% verandering in de uitzetting van het Air Panel.  

Kapot. 

Het kan altijd dat er 1 van de CAIR panel lek gaat . Dit is eenvoudig te vervangen. Er wordt 2 jaar garantie gegeven op de 4 panels. 

CAIR kun je niet aanpassen.

Inderdaad zijn de CAIR panels niet te veranderen maar alle andere innovatieve mogelijkheden ( “HART”) maakt dat het zadel prachtig aanpasbaar is. O.a. de verwisselbare kopijzers en het riser systeem / gele padjes maakt de mogelijkheden compleet. In stapjes van 4 mm kan het zadel top in balans gelegd worden. Precies afgestemd op ruiter en paard. Voor, midden en achter kunnen wij met deze risers de vorm van de boom aanpassen. Bij een paard met een holle rug de midden pads en bij een paard met een rechte rug voor en achter. Maar ook ruiters die lichamelijk ongemak hebben is een kleine balans veranderen soms een goede oplossing. 

Wij zijn ervan overtuigd dat het CAIR SYSTEEM een actieve bijdrage kan leveren aan het voorkomen van problemen en bij paarden een super positieve verandering in de rugspieren gaat geven. Maar ook ruiters die altijd met een pijnlijke rug van hun paard afstappen zullen ervaren dat het CAIR een grote verbetering en een positieve verandering geeft.

Laat het zadel geen stoorzender zijn in de communicatie met het paard en maak bij twijfel een afspraak voor een zadel controle, advies, beoordeling paard of een testrit op één van de CAIR zadels van BATES, WINTEC of ARENA.

HELP, een tongprobleem bij mijn paard…..tong over het bit.

Tongproblemen bij je paard.

Met grote regelmaat krijgen wij vragen van bezorgde en gefrustreerde eigenaren over hun paard met een tongprobleem.  Denk aan tong over het bit en tong uit de mond.  De aanleuning en training is daardoor moeilijk en lastig, niet fijn om te zien, wordt erop aangesproken, veel goed bedoelde tips & trucks en het kost punten in de proef. Er is van alles geprobeerd en het probleem blijft!

Helaas is er geen eenvoudige magische oplossing, maar er zijn zeker maatregelen die kunnen worden genomen om ervoor te zorgen dat de oorzaak of verergeren van de tongproblemen tot een minimum wordt beperkt. 

Tongproblemen zijn vaak een symptoom van een ander probleem en geen probleem op zich. Paarden spreken met hun mond en daden tegen ons.  Dus eerst moeten we naar de mogelijke oorzaken kijken en de oorzaak van het probleem proberen te achterhalen. We kunnen een hele rij van aandachtspunten geven o.a. pijn in de rug of lichaam / tandheelkundige afwijkingen / tongschade / trauma / angst of stress / niet voldoende voorwaarts / aanleuning / onrustige hand / wanneer, waar en met wie / is het alleen thuis of op wedstrijd / niet passend hoofdstel of bit / gewoonte / slechte ervaringen / enz. enz.

De paardentong.

Binnen in de mond, omgeven door kaakbeen, tanden en kiezen, ligt de tong van het paard, een zeer gevoelige en sterke spier. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor eten, drinken en slikken. Er zitten duizenden gevoelige zenuwen in de tong. Er bestaan allerlei soorten tongen, variërend in dikte en breedte. Til de bovenlip aan de zijkant op en kijk zelf eens hoe dik en breed de tong van je paard is. Welft de tong naar buiten over de lagen? Schat eens in hoeveel ruimte er in de mond voor een bit overblijft. Als de tong erg dik is, zal er minder contact zijn van het bit op de lagen. Een bit werkt in op de tong door de gevoeligheid van de tong te gebruiken. Als er door het bit druk op de tong wordt uitgeoefend, voelt het paard dit niet alleen, maar hij zal er zeker op reageren. Door druk te gebruiken, werkt ieder deel van het bit op bepaalde gebieden van de mond en hoofd om te communiceren, oftewel hulpen door te geven. De tong kan dus zeker heel gemakkelijk beschadigd worden door een niet passend bit. Met het juiste bit, een gedegen africhting en tijd, zou het zo simpel moeten zijn. 

Maar helaas ………… zo simpel is het vaak niet!

Als alle andere wegen zijn uitgeput en lichamelijke mogelijkheden zijn zoveel mogelijk uitgesloten en het paard doet NOG STEEDS ‘dat ding’ met zijn tong ……  bel, maak een afspraak of kom langs zodat we samen kunnen kijken of we het paard comfortabeler kunnen maken met een beetje verandering!

Bitten waarmee wij veel succes en positieve verbeteringen zien met betrekking tot paarden met tongproblemen zijn: MYLER BITTEN

 

Het MYLER verschil | druk van de tong & weerstand bieden en loslaten = beloning!

Deze mondstukken houden rekening met de gevoeligheid van de tong en lagen! Natuurlijk is iedere paard anders en kun je niet altijd een tongprobleem op dezelfde manier oplossen of verhelpen. Maar een Myler bit zal zeker een verbetering en positieve verandering geven voor een fijne verbinding, rustigere aanleuning en gesloten mond met de tong op de goede plaats.

Wat is het Myler bit systeem

  • Door de unieke anatomische U-vormgeving van het Myler mondstuk en het rechts/links onafhankelijk stuur van het Myler bit zal je paard een makkelijk en eenvoudig bedienbaar stuur krijgen. Dit betekent dat wanneer je een halve ophouding maakt met je rechterhand, of wanneer je met je rechterhand stuurt, je ook echt alleen de rechterkant gebruikt. Dit resulteert in begrijpbare hulpen en rustiger in de mond! 
  • Het mondstuk heeft een mooi verheven tongpoort wat gelijke druk geeft op lagen en veel minder draagt op de tong.  Minder druk op de tong en het tongbeen zorgt ervoor dat er meer comfort/ontspanning is in de mond, mond mooi dicht kan blijven, tong op de plek, de hulpen sneller begrepen worden en vertrouwen krijgt in een comfortabel stuur.
  • Het mondstuk zal duidelijkheid geven doordat bij druk het mondstuk rond naar voren sluit als een stang en weer loslaat als je paard nageeft en ontspant. Het principe van het Myler mondstuk is sluiten / nageven / loslaten = beloning.  Het Myler systeem beloont het paard in zijn nageeflijkheid. Als het paard nageeflijk is zal het bit de tong niet belemmeren, dus het paard aanmoedigen om nageeflijk te blijven. En, met een Myler bit, kan hij gewoon blijven slikken. De tongvrijheid die in elk Myler bit is ingebouwd, beloont het paard en dit is de sleutel tot het leren werken op een ontspannen manier, door na te geven en zijn nageeflijke zelfhouding te ontdekken. Vaak is de tong het eerste gebied waarmee het paard zich begint te verzetten. Dit is het moment om op een zachter bit over te gaan met minder druk op de tong. 

We gaan het ideaalbeeld voor ogen nemen. Maak een voorstelling van je paard in het werk, mooi nageeflijk. Hij doet precies wat je wilt en toont geen verzet. Geen bijten en kauwen op het bit, geen opengesperde mond, geen naar voren gestoken neus, schudt niet met het hoofd, tong niet over het bit, tong niet naar de zijkant buiten de mond, vlucht niet voor het bit, enz. Kortom, geen enkele vorm van verzet. Je bent samen het toonbeeld van perfectie. Onthoud deze voorstelling, want dat is waar je samen naar toe moet. Met de hulp van tijd, training en het juiste bit. En met dit laatste kunnen wij je zeker helpen.

Een passend MYLER bit….. is voor ieder combinatie soms weer anders. Hoever is het paard afgericht | Niveau ruiter | Welke discipline | De mond van het paard | Je huidige bit | Uitingen van verzet | Leeftijd en ras van het paard |      

Alles houdt verband met elkaar. Als je een nieuw bit uitprobeert, is geduld het antwoord. Bij tongproblemen kan het even duren voor je resultaat voelt van het bit. Je kunt 14 dagen het Myler bit thuis testen om op deze manier in alle rust en in de eigen omgeving een eerlijk antwoord te krijgen van je paard. . Ons advies is om het Myler bit minimaal 5 á 6 keer te gebruiken om je paard aan het nieuwe systeem te laten wennen en om tijdens de test periode alleen het Myler bit te gebruiken omdat het anders erg verwarrend is voor het paard! Wij gaan er vanuit dat er positieve verbeteringen komen in deze 14 dagen maar het kan altijd zo zijn dat het niet aan je verwachtingen voldoet. Het bit kan binnen deze 14 dagen geretourneerd worden en je ontvangt 100% het aankoopbedrag terug! 

Wij helpen je graag op de goede weg “Van START tot  FINISH”.

Voor het juiste MYLER bit advies kun je ons altijd bellen T. 0343-457146.  Wij zijn 6 dagen per week in winkeltijden telefonisch bereikbaar.  Natuurlijk is het ook mogelijk om samen met je paard,  op onze locatie in Amerongen een afspraak te maken. Ook hiervoor graag telefonisch overleg.

 

DOELMATIGE COMMUNICATIE DOOR HET JUISTE BIT EN EEN ONTSPANNEN PAARD

https://www.mylerbitten.nl/

 

Freejump stijgbeugels

Freejump stijgbeugels

 

Waarom Freejump stijgbeugels?

Wij hebben een ruim assortiment aan Freejump stijgbeugels in de webshop. Niet alleen een wedstrijdruiter kan belang hebben bij een goede veilige stijgbeugel, maar voor iedere ruiter, jong en oud zijn de Freejump stijgbeugels een goede veilige optie.

FREEJUMP stijgbeugels zijn erg populair. Het systeem is speciaal ontwikkeld om ruiters de beste stijgbeugels te kunnen bieden. Dankzij de combinatie van vooruitstrevende innovatie en high-tech materiaal en onderdelen zijn de stijgbeugels van zeer hoge kwaliteit. Veiligheid en comfort voor zowel paard als voor de ruiter staan voorop bij de producten van Freejump. Iedereen kan vallen en het blijft een fijn en veilig gevoel dat de voet door de flexibele buitenkant er makkelijk uit kan. Deze stijgbeugel geeft meer grip door de studs op het voetbed, heeft een breed comfortabel voetbed met schokabsorptie en dit alles geeft meer steun en comfort aan de ruiter. 

Deze stijgbeugels zijn daarom zeker aan te raden bij ruiters die last hebben van pijnlijke gewrichten, zoals knieën, enkels en heupen. De stijgbeugel hangt in een hoek van 45 graden.

Bij de stijgbeugels van Freejump is het oog waarmee de stijgbeugel aan de beugelriem hangt verder naar voren geplaatst in verhouding tot de beugelzool. Hierdoor hebben deze stijgbeugels een verplaatst zwaartepunt. Daardoor wordt de ruiter geholpen om de hakken naar beneden te houden. Tevens is dit erg goed voor de drukverdeling op de knie en enkel van de ruiter.

Voordelen Freejump veiligheidsbeugels

  • zeer hoge kwaliteit veiligheidsbeugels
  • gemaakt van sterk en lichtgewicht ABS materiaal
  • breder voetbed voor extra draagoppervlak en hierdoor meer steun voor de ruiter
  • uitgerust met antislip studs voor optimale grip in de beugel
  • de studs zijn vervangbaar
  • de veiligheidsbeugels bevorderen een juiste positie van de hielen en zorgen voor een perfecte balans
  • de flexibele buitenkant opent zodra er druk op komt en maakt het loslaten van de voet bij een val makkelijker
  • de veiligheidsbeugels hangen in een hoek van 45 graden
  • zeer goede schokabsorptie

Freejump stijgbeugels testen

Wij bieden bij De Paardenschuur de mogelijkheid om deze mooie innovatieve stijgbeugels 10 dagen te testen. Indien u niet tevreden bent kunt u de Freejump stijgbeugels retourneren en ontvangt u het aankoopbedrag  100% retour*.  (*Schoon en niet kapot retour)

BESTEL EENVOUDIG ONLINE

Freejump stijgbeugels voor iedereen

Dankzij een nauwe samenwerking met ruiters op diverse niveaus, worden de stijgbeugels continu verbeterd. Momenteel is Freejump een van de marktleiders op het gebied van kwaliteitsvolle stijgbeugels.

Freejump stijgbeugels in veel kleuren

De stijgbeugels hebben een luxe design en veel keus uit super mooie kleuren. Gecombineerd met het lichte gewicht, maar toch sterk hoogwaardig materiaal is dit de perfecte veilige stijgbeugel! 

 

 

NIEUW … ARENA zadels * PRACHTIG * COMFORTABEL * PRAKTISCH * BETAALBAAR

Vanaf 1 mei verkrijgbaar bij De Paardenschuur

 

Veeleisende ruiters zullen de prachtig vormgegeven ARENA zadels waarderen. In training en op wedstrijd geniet je van het gevoel van nauw contact. Comfortabel, prachtig vormgegeven en door de mooie zit moeiteloos in de juiste positie. Is een super prijs-kwaliteit zadel, Europees leder met de TOP aanpassingsmogelijkheden die al jaren in de Wintec en Bates gebruikt worden. 

*PRACHTIG * COMFORTABEL * PRAKTISCH*

De technologie waaruit het ARENA HART zadel bestaat, is bewezen voor paard en ruiter.

  • Beschermende demping: met het CAIR® CUSHION SYSTEM
  • Nauwkeurige pasvorm op maat: EASY CHANGE® Fit Solution
  • Elastiflex Tree
  • Free movement: Performance panel technology
  • Superieure rijprestaties: Comfort seat technology 

Het merk ARENA ( Made by BATES & WINTEC) heeft een dressuurzadel, veelzijdigheidszadel en een springmodel.  De prijs van alle modellen is €1295,- p.st.

Aankoop ARENA zadel bij De Paardenschuur.

De Paardenschuur ruitersport is al meer dan 23 jaar een mooi bedrijf dat garant staat voor kennis, service en kwaliteit.

Wij zijn gespecialiseerd en dealer van de merken BATES & WINTEC & ARENA zadels. Dit maakt dat wij van deze 3 merken alle kennis, mogelijkheden, maten, modellen en bijbehorende toebehoren voorradig hebben. Onze zadelpasser en zadelmaakster, Anita Breeschoten helpt u graag, van START tot FINISH! 

Bij “De Paardenschuur” Ruitersport kunt u op afspraak met uw paard terecht voor professioneel zadelpassen.  Op onze locatie beschikken wij over ruime parkeergelegenheid, stalling, een TOP buitenbaan- en een super comfortabele binnenhal. Wij zullen u kundig adviseren om de juiste keuze te maken, zodat u jaren plezier beleeft van uw nieuwe zadel. Is uw paard lastig te vervoeren of past u het zadel liever in uw eigen vertrouwde omgeving? Wij bieden natuurlijk ook zadelpasservice aan huis. 

https://arenasaddles.com/

Perfect for general riding… from the bridle-path to the training arena, you will feel balanced and supported in the thoughtfully designed Arena All Purpose saddle. Whether schooling in flat-work, jumping, or simply riding the local trails, the beautiful Arena All Purpose has been carefully developed with you and your horse’s comfort in mind.Find your nearest stockist: http://bit.ly/ArenaSaddles Subscribe to our e-news: http://bit.ly/A_SignUp

Geplaatst door Arena Saddles op Vrijdag 7 juni 2019

 

Wat is het HART systeem van Wintec, Bates en Arena zadels?

Wat is het HART systeem? 

Horse And Rider Technology – HART!

Onder het klassieke design bevinden zich de nieuwste technologieën. HART staat voor de innovatiekracht van de WINTEC, BATES & ARENA zadels.

De technologie

HART staat voor innovatie voor zowel paard als ruiter. 

1. CAIR-kussensysteem 
Superzachte luchtkussens liggen in constant contact met de bewegende rugspieren van het paard. De luchtkussens zorgen voor bescherming doordat er een lagere en gelijkmatige drukverdeling ontstaat waarbij de kussens ook zorgen voor een ultieme schokabsorbatie van de paardenrug. De CAIR-kussens zorgen voor voelbare bewegingsvrijheid. 

2.EASY-CHANGE Fit Solution
Een perfecte passend zadel, voor nu en in de toekomst! Precieze individuele aanpassing door de mogelijkheid van de verwisselbare zadelboom. Zorgvuldige afstemming zorgt voor maximale ruimte voor de wervelkolom voor het paard, zodat het paard vrij kan bewegen. Met het riser systeem wordt het voor de ruiter mogelijk om in balans en stabiel te zitten tijdens het rijden.

3.Buitengewoon zitcomfort voor de ruiter
Het HART systeem is ontworpen om de ruiter op een natuurlijke manier in balans en verbonden te laten voelen met het paard. Een perfecte balans begint met een zitvlak dat anatomisch is gevormd uit verschillende foam lagen. Het HART systeem geeft een nauwer contact met het paard. De zweetbladen vormen zich optimaal en zorgen voor een een verbeterd contact tussen het been van de ruiter en het paard. 


Wat is er verbeterd voor het paard? 

Vrije beweging 
De vrijheid die het paard ervaart onder het zadel wordt sterk verbeterd. Het vernieuwde HART systeem zorgt ervoor dat het zadel zich continu aanpast aan de beweging van het paard, en deze bewegingen ook volgt. 

  • Flexibiliteit en elasticiteit 
  • Continu comfort 

Ultiem comfort 
Elk paard verdient het om het comfort en de release van responsieve demping en totale schokabsorptie te ervaren, er is geen betere bescherming voor de paardenrug. 

  • Ultrazachte demping
  • Neemt drukpunten bij het paard weg

Het zadel kan gemakkelijk worden aangepast naar mate het paard veranderd. Het comfort voor het paard hoeft nooit meer te worden aangetast! 

Wat is er verbeterd voor de ruiter? 

Rij beter!
Geniet van een zadel die de ruiter helpt moeiteloos de perfecte positie te vinden, zonder het paard daarin te storen!

  • Moeiteloze balans
  • Beter contact met het paard (naadloos)

Totale connectie
Perfectie harmonie tussen ruiter en paard!

  • Uitzonderlijk comfort 
  • Nauw gebalanceerd contact met het paard

Het geeft rust te weten, het beste te kiezen voor paard en pony! Het HART systeem zorgt voor het meeste comfort voor ruiter en paard!

 

“Zadel innovaties om de prestaties van ruiter en paard te optimaliseren”

 

https://www.paardenschuur.nl/bates-wintec-zadels/

https://www.wintec-saddles.com/
https://www.batessaddles.com/
https://arenasaddles.com/

 

Tips & Tricks voor de introductie van een nieuw bit bij je paard.

**  Zoals jezelf moeten wennen aan nieuwe schoenen en je paard aan nieuwe ijzers, moet het paard ook wennen aan een nieuw bit!

Maak samen een goede start

HIERBIJ ENKELE TIPS voor een MOOIE en EERLIJKE INTRODUCTIE van het Myler bit bij je paard.

Een bit is een heel belangrijk hulpmiddel in de communicatie tussen paard en ruiter. Maar wel met een kleine kanttekening….. bitten vormen slechts een deel van de africhting. Ook leeftijd, ras, africhtingsniveau, lichamelijke ongemakken, bouw, in welke discipline je rijdt, huidige bit en evt. problemen spelen een rol bij de keus voor een ander bit-systeem maar ook of je het gewenste effect samen krijgt.

• Bij het overgaan op een nieuw bit ( Myler bit) is TIJD, GEDULD en HERHALING belangrijk. Het zal misschien een tijdje duren voor je resultaat voelt van het Myler bit. Dus echt een aantal maal rijden om te ervaren of je paard het gaat begrijpen en er positieve veranderingen voelbaar zijn. Elke nieuwe situatie geeft lichte stress bij een paard. Maar dit moet wel verdwijnen of verbeteren met enkele dagen! Dus niet na 10 minuten een conclusie trekken!
• Voor een netjes afgericht paard zou de overgang naar een Myler bit geen probleem zijn. Je paard heeft je vertrouwen en daardoor zou het goed moeten gaan. Maar voor een groen paard of een probleempaard zal het anders zijn.
• Laat je paard zelf de druk opzoeken en dan zelf loslaten zodat je paard in nageeflijkheid aan het bit komt. Op deze manier leert je paard nageven! Er is altijd een kans dat je eerst verzet tegen komt omdat je paard je niet begrijpt. Maar met tijd, geduld en herhaling heb je een meer ontspannen paard. En als je paard ontspannen is, staat je paard open voor communicatie met jou, dus open voor je hulpen.
Bevestiging Myler bit in het hoofdstel: Aan de binnenkant van de bitringen van elk Myler bit staat TOKLAT = deze tekst moet links ( kant van het opstappen) en de tekst MYLERS moet aan de rechter kant. Waarom is dit super belangrijk? Door de vormgeving met tongpoort kan het bit maar op één manier goed in de mond van je paard!
• Bevestiging Myler bit met sleuven: de teugel en het bakstuk gaan door de sleuf van buiten naar binnen vast! Het is ook mogelijk om de teugel direct aan de bitring te bevestigen. Maar het bakstuk blijft altijd in de sleuf!

Hoe weet je of het Myler bit goed zit?

***  Het mondstuk van een Myler komt en hoort iets meer buiten de mond. Dit komt door de ronde anatomische vormgeving van het mondstuk. Bij twijfel mag je ons altijd een foto of kort stukje film sturen. Wij kijken mee en je hoort snel.

***  Ervaar en kijk zelf goed op welke manier het mondstuk van het Myler bit werkt.

 

Zo maak je samen een goede start

1. 10 minuten rustig op de poetsplaats laten staan zodat je paard de gelegenheid krijgt om het bit te voelen en af te tasten.

2. Voelen hoe de reactie is als jezelf beide teugels aanneemt in de lijn zoals je erop zit. Dus met je rechterhand over de schoft als je aan de linkerkant van het paard
staat. Geef wat druk en wacht op de reactie van je paard. Je paard voelt op deze manier de inwerking van het mondstuk en op welke plek de inwerking is.

3. Longeren met het nieuwe Myler bit. Op deze manier kan het paard rustig zelf ervaren wat het andere systeem is. Zeker als je paard erg sensibel is kan dit jullie
helpen.

4. Je paard trainen met wat grondwerk oefeningen. Kan super bijdragen aan een goede positieve ervaring op de nieuwe situatie van het stuur.

5. Het rijden beginnen met eenvoudige oefeningen en figuren. Sluit niet teveel op, maar rij met een makkelijke contactteugel.

6. Ons advies is om tijdens de testperiode (14 dagen) alleen het Myler bit te gebruiken omdat het anders erg verwarrend is voor je paard!  Daarbij is vaak wisselen van bit erg lastig voor je paard.

7. Veel belonen met je stem bij een positieve verandering in gedrag.

Vragen over het Myler bit

ZIJN ER VRAGEN OF LOOP JE ERGENS TEGEN AAN? Wij zijn 5 dagen per week geopend en telefonisch bereikbaar voor al je vragen. T 0343-457146

Ik hoor graag,

Vr. Gr. Anita Breeschoten, Myler specialist Nederland

Dale Myler Seminar & Clinic in Nederland

DALE MYLER  * BIT SEMINAR & CLINIC *

UPDATE 13/03  Helaas is deze dag gecanceld i.v.m. het corona virus

MAANDAG 13 april 2020 (2e paasdag)  bij DE PAARDENSCHUUR in Amerongen

Februari 2020.   Dale Myler en zijn 2 broers zijn drie van s’werelds toonaangevende bit ontwerpers die bekend staan om de paardvriendelijke benadering van bitten met tongvrijheid/tongverlichting. Hun unieke ontwerpen zijn gericht op mentaal ontspannen paarden, zodat wij als ruiter effectievere communicatie kunnen bereiken.
Dale Myler geeft clinics en seminars over de hele wereld en werkt met ruiters en paarden op elk niveau en in alle disciplines van de paardensport, van Olympische ruiters tot recreatie ruiters. En dit jaar komt Dale Myler vanuit Amerika voor het eerst naar Nederland bij “De Paardenschuur” in Amerongen.

Dale staat bekend om zijn vriendelijke en doordachte aanpak en wordt gemotiveerd door een oprecht verlangen om de relatie tussen paard en ruiter te verbeteren! Dit seminar is een unieke gelegenheid voor ruiters, trainers/instructeurs, paardentandartsen en dierenartsen die hun kennis willen vergroten op het gebied van de anatomie van de paardenmond en het Myler-bitsysteem.

Deze middag gaat van start met een theorie gedeelte: de mond van het paard, algemene bit kennis en de inwerking, weerstand tegen het bit, trainingsniveau en de bijbehorende bits, Myler-filosofie en de Myler-bits, welzijn van je paard en de basis principes van de anatomie en fysiologie van paarden.
Hierna gaat Dale ook daadwerkelijk met enkele paarden werken. Hiervoor kun jij je aanmelden! Als je hierin geïnteresseerd bent, stuur ons dan z.s.m. een e-mail info@paardenschuur.nl met je gegevens en wat er goed gaat met rijden en wat je wilt verbeteren. Uit alle aanmeldingen zullen wij een selectie maken. Wat je discipline en niveau (of het ontbreken daarvan) ook is, dit is een zeldzame kans om begeleiding te krijgen van een wereldberoemde expert. Het seminar zal in het Engels worden gehouden.

WANNEER: Maandag 13 april (2e paasdag) ! Aanvang 13.00 uur. Wil jij hierbij zijn en verzekerd zijn van een stoel? Meld je dan snel aan via info@paardenschuur.nl Toegang voor deze middag is GRATIS.

LOCATIE: De Paardenschuur Ruitersport – Amerongerwetering 28 – Amerongen  T 0343-457146

“Al het leren begint op dezelfde plek: DE GEEST. Breng de geest ontspannen en gefocust en de rest zal volgen.”- Dale Myler

Deze eenmalige exclusieve middag wordt mede mogelijk gemaakt door Brokx Sport, importeur van Myler bitten. Maar ook andere mooie merken zoals Pikeur, Eskadron, Leovet, en Freejump.

De paardenmond & bit & Myler bit

December 2019   De paardenmond bestaat uit lippen, kaak, tanden, tong, lagen en gehemelte.

1.Lippen zijn erg gevoelig. Het bit komt in de mondhoeken in contact met de lippen en als het niet goed past kan het de lippen pijnlijk afknijpen en zelfs letsel veroorzaken. Als je het hoofdstel met bit in hebt gedaan, moet er een plooitje in de mondhoeken te zien zijn. Controleer regelmatig de mondhoeken omdat elke vorm van verwonding een verlies van de gevoeligheid als gevolg heeft.

2.Tanden en lagen. De binnenkant van de paardenmond is een “spelonk”, gevormd door de kaken, bekleed met tanden en kiezen, met een plafond (gehemelte) bovenin en gevuld door een tong. Vooraan in de mond zitten de snijtanden, die samen met de lippen worden gebruikt om gras af te snijden en voedsel in de mond te krijgen. Dan de vet. haaktanden, die alle ruinen en hengsten hebben maar vaak ontbreken bij merries. Deze haak- en snijtanden hebben weinig te maken met het bit. Dan volgen de lagen, een met huid overtrokken stuk van de kaak waar geen tanden of kiezen voorkomen. Dit is het gebied waar het bit ligt. Lagen kunnen een dikke of dunne huid hebben, V-vormig en scherp of breed en vlak zijn. Laat je duim eens over deze lagen glijden en vind uit wat voor soort lagen je paard heeft. Het heeft er alles mee te maken hoe gevoelig je paard is en welk bit je bij je paard moet gebruiken. Achter de lagen zitten de kiezen. Kiezen behoeven meestal de zorg van een tandarts om te worden onderhouden, aangezien er vaak pijnlijk scherpe randjes gevormd worden door verkeerde slijtage van de kiezen.
De meeste problemen met het bit geven de eerste kiezen achter de lagen en de z.g. wolfstandjes. Deze wolfstandjes zijn kleine kiesjes die soms worden aangetroffen voor de eerste kiezen in de bovenkaak. Ze vormen vaak een probleem wanneer het paard een bit in krijgt, omdat ze op de plek zitten waar het bit inwerkt.Ze zijn vaak hoekig en raar gevormd en veroorzaken pijn als het bit ertegenaan komt. Paarden gaan hun hoofd vreemd dragen om te zorgen dat het bit geen contact maakt met de wolfstandjes. Goed onderhoud van het gebit gaat samen met een goed bit!

3.De tong. Binnenin de mond, omgeven door kaakbeen, tanden en kiezen, ligt de tong, een zeer gevoelige en sterke spier. De tong wordt gebruikt voor eten, drinken en slikken. Er zitten duizenden gevoelige zenuwen in de tong. Er bestaan allerlei modellen tongen, variërend in dikte en breedte. Til de bovenlip aan de zijkant op en kijk hoe dik en breed de tong van je paard is. Schat eens in hoeveel ruimte er in de paardenmond voor een bit overblijft. Als de tong echt erg dik is, zal er minder contact zijn van het bit op de lagen. Een bit werkt in op de tong door de gevoeligheid van de tong te gebruiken. Als er door het bit druk op de tong wordt uitgeoefend, voelt het paard dit niet alleen, maar hij zal er zeker op reageren.

4. Gehemelte. Boven de tong zit het plafond van de mond of wel het gehemelte. Dit is overtrokken met hard vlees en huid en loopt met een kleine welving naar boven in de richting van de oren. De hoeveelheid ruimte voor een bit wordt mede bepaald door de hoogte van het gehemelte.

5. Kingroeve en nek. Twee andere delen van het paard, de kin en de nek (het plekje achter de oren), zijn van invloed op de werking van het bit. Ze vormen geen onderdeel van de mond maar ondervinden wel de druk van het bit. De kin wordt evt. beïnvloed door de kinriem of de kinketting. De nek krijgt een neerwaartse druk van het bit via het hoofdstel. Het is juist op de nek waar we willen dat een paard afbuigt/nageeft en ontspant, zodat hij zijn hoofd zal dragen op de loodlijn, in een hoek van 90 graden t.o.v. de grond.

Myler bit testen * Niet tevreden = geld terug *

Myler bit gratis testen

Myler bit service – Wij bieden u, na aankoop de mogelijkheid om een Myler bit 2 weken te testen. U kunt op deze manier thuis in alle rust en eigen omgeving het Myler bit testen. Het advies is om deze 2 weken ook echt te gebruiken om uw paard aan het nieuwe Myler systeem te laten wennen. Sommige paarden gaan gelijk super fijn maar andere paarden hebben toch echt een aantal keer rijden nodig om aan het Myler systeem te wennen. 

Wij gaan er vanuit dat uw paard het Myler bit met veel plezier draagt. Maar het kan altijd zo zijn dat het niet aan de verwachtingen van u en uw paard voldoet. Bij het retourneren worden er geen kosten verrekend voor gebruik. Het aankoopbedrag wordt binnen 5 werkdagen geretourneerd. U ontvangt bij aankoop / bestelling automatisch het retourformulier. Omruilen voor een andere maat of level is na telefonisch overleg mogelijk.

Alle modellen

Advies en vragen

Ieder paard is anders en iedere ruiter(hand) ook! Welk Myler bit past het beste bij jou en jouw paard? Welke maat voor mijn pony of paard? Welk bit voor een sterk paard? Wat is het beste bit voor mijn paard? Wat is het vriendelijkste bit voor mijn paard? Welk model bit bij een paard met een gevoelige tong? Waarom een bit met een tongboog? Welk model bij paard met tong uit de mond of over het bit?

Voor al deze vragen kunt u bij ons terecht. Mail, bel T. 0343-457146 of maak een afspraak voor een goed, persoonlijk en GRATIS bit advies of bit fitting door één van  onze Myler bitspecialisten. “Mylerbitten.nl & De Paardenschuur ruitersport beschikt over een grote expertise door jarenlange ervaringen met de Myler bitten in Nederland. Aarzel niet, maar bel, whatsapp of mail ons!” T 0343-457146 / info@paardenschuur.nl 

 

Pony Myler Bit

Myler bit Level 2 PONY

Myler bit voor pony’s

Myler bustrens Level 1 en Level 2 voor pony’s. Maat 9,5 / 10,5 / 11,5. Super mooi anatomisch model met kleine bitringen. Het mondstuk is 12 mm dik met een kleine tongpoort. Toegestaan op wedstrijd en KNHS goedgekeurd voor alle disciplines. Pony’s hebben in aanleg een dikke / vlezige tong, kleine mond en weinig ruimte in de onderkaak. Door de anatomische vormgeving gecombineerd met de kleine tongpoort ligt het super comfortabel in de mond van de pony!

ACTIE  “niet tevreden = aankoopbedrag 100% terug”. Op deze manier kunt u thuis in alle rust en eigen omgeving het Myler bit 14 dagen testen. Bestel hier!

 

OTTO on TOUR & Flexchair 27 juni 2019

ONTDEK JEZELF IN DE “SPIEGEL” met OTTO

Donderdag 27 juni a.s. is “Otto” een dag bij “De Paardenschuur”. Otto is de meest geavanceerde dressuur simulator en UNIEK in Nederland.
Dit is je kans om de rijvaardigheden te verbeteren!
De simulator reageert op been, zit en teugelhulp en gaat in stap,draf en galop. Onder deskundige begeleiding van “Ruiter Balans Centrum” ga je aan de slag om je houding, timing en ademhaling te analyseren.
Je krijgt als ruiter zeer waardevolle informatie over het effect van je hulpen omdat de Dressuur Simulator exact doet wat je van hem vraagt. De Dressuur Simulator zal je met gemak helpen om eventueel verkeerd aangeleerde gewoontes te veranderen.
Dit in combinatie met de de training op de Flexchair maakt dat je thuis met je paard weer vol nieuwe informatie en tips aan de slag kan.

Hoe ziet het programma eruit!
Je start met 30 minuten op de Flexchair en aansluitend 30 minuten rijden op “OTTO” onder deskundige begeleiding van Antoinette Grijpstra en Helen Roestenburg van het Ruiter Balans Centrum

> Indien gewenst mag je je eigen zadel gebruiken (niet noodzakelijk)
> Geschikt voor iedereen, elk niveau, alle disciplines en leeftijd
> Rijbroek en rijlaarzen / jodhpurs en chaps zijn verplicht  

Meld je aan voor deze leerzame training!

Opgeven kan in de winkel of per mail!  Graag ontvangen wij de volgende informatie:
> Voor en achternaam
> Voorkeur tijdstip ( tussen 10 uur en 19 uur) De kosten voor deze persoonlijke training zijn € 125,00 

Blocker Tie Ring – Veilig vastzetten van je Paard

Door gebruik te maken van een Blocker Tie Ring kan je je (jonge) paard op een veilige manier leren vast te staan.

Als een paard zich realiseert dat hij stevig vastzit, voelt hij zich vaak gevangen, in paniek en trekt hij zich terug – mogelijk breekt hij het halster of haak- en doet hij zichzelf pijn. Wanneer er iets breekt, valt de druk plotseling weg en moeten paarden zich voortbewegen om hun evenwicht te bewaren en kunnen ze gemakkelijk achteruit kantelen en / of zichzelf ernstig bezeren.

Dit eenvoudige systeem zorgt ervoor dat je paard het touw losser kan trekken zonder de boel af te breken. De mate waarin je touw “meegeeft” kan je dankzij de Blocker Tie Ring zelf regelen. Uniek, de Blocker Tie Ring biedt enige weerstand, maar laat een paard wat speling in het touw trekken wanneer hij terugtrekt, waardoor druk wordt opgeheven en de bron van paniek wordt verlicht. Dit vermindert de waargenomen dreiging voor het paard dramatisch, en vermindert de dreiging voor mensen die proberen een noodlijdend paard te bevrijden.

Vaak moet een paard slechts een paar centimeter aan speling trekken om zijn zelfvertrouwen te hervinden en rustig te worden.

De Blocker Tie Ring kan overal bevestigd worden aan de muur of in je trailer.

Bestel hier ONLINE

Bekijk de video’s om te kijken hoe de Blocker Tie Ring werkt.

 

20-jarig jubileum feest bij “De Paardenschuur”

“De Paardenschuur” bestaat 20 jaar!

Dit gaan wij vieren op Vrijdag 14 & Zaterdag 15 april. 2 dagen feest met leuke workshops & activiteiten in de winkel. O.a. workshop Taart voor je Paard, Hoefijzer versieren, Armband maken van Paardenhaar en op zaterdag 15 april een leerzame clinic met LAMMERT HAANSTRA, dit mag je niet missen!    

20% KORTING op 1 artikel naar keuze* | Heerlijke Oma’s wafels | Ballon prikken & altijd PRIJS | Sport Lingerie | Lifestyle | Verrassingen & Vermaak!

 

 

 

De Paardenschuur bestaat 20 jaar!

Voor ons wordt 2017 een bijzonder jaar. Op 19 maart 2017 bestaat  “De Paardenschuur” 20 jaar. Dit gaan wij natuurlijk met u vieren. Want wie jarig is viert feest, trakteert en geniet met als thema “Smart & Sexy met je paard”.

Nieuwsgierig….?  blijf ons volgen!

Lente Fair

Het is bijna Pasen…..Vrijdag 25 & Zaterdag 26 maart Lente Fair bij “De Paardenschuur”.
Hierbij willen wij u van harte uitnodigen om één van deze dagen de Fair te bezoeken. Dit jaar weer veel te zien, te proeven en te koop!
Er zijn weer super ACTIES in de winkel, heerlijke proeverijen, interessante clinic, veel leuke activiteiten voor de jeugd, grabbelton, verloting en diverse mooie presentatie van bedrijven uit de omgeving. Vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur & Zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. WELKOM……
Dit mag u niet missen!

Lentefair paasweekend paardenschuurimage

Feestelijke heropening

Wat is het ontzettend mooi geworden en wat is er hard gewerkt. Wij zijn super trots en kunnen niet wachten om het te laten zien. A.s. vrijdag en zaterdag is er een feestelijke heropening met super leuke acties. De koffie en heerlijke warme “Oma’s wafels” staan voor u klaar.

Openingsaanbieding De Paardenschuur

Horses Ruitersportwinkel van het jaar 2015

Wij zijn weer bijzonder gemotiveerd en trots om mee te mogen doen met onze vernieuwde winkel en hopen natuurlijk de Horses-titel ‘Ruitersportwinkel van het Jaar’ te winnen.

Vindt u ook dat wij deze titel verdienen? stem dan op ons. http://www.ruitersportwinkelvanhetjaar.nl/winkel/de-paardenschuur-ruitersport/  tevens maakt u dan kans op een ruiterarrangement bij Van der Valk Hotel Apeldoorn –  de Cantharel’.

Een moment voor jezelf, leuk, gezellig met mooie kwaliteitsproducten in een sfeervolle landelijke ambiance. Waar één op één service de norm is, een kopje koffie of thee en een praatje met paardenmensen vanzelfsprekend zijn. Dit alles maakt De Paardenschuur Ruitersport uniek; net even anders dan andere winkels. U bent meer dan welkom en het is ons doel om u met een glimlach naar huis te laten gaan!
Ruitersportwinkel van het jaar

Wij zijn aan het verbouwen

Wij zijn aan het verbouwen en de bouwvakkers zijn aan het werk om een nog grotere overzichtelijke en sfeervolle winkel te creëren.

image60

Lente Fair 3 & 4 april

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 april organiseert “De Paardenschuur” een Lente Fair waar allerlei leuke clinics gegeven worden. o.a. Jessica Bakker van Paardenpraktijk Utrecht komt langs met een mobiel echoapparaat. Zij gaat u een onderzoek laten zien aan b.v. het hart, wervels, longen lies- of buik-breuken, abcessen en afwijkingen aan grote oppervlakkige bloedvaten.  www.paardenpraktijkutrecht.nl.

Alle Clinics zijn vrij toegankelijk en gratis.

Programma  Lente Fair De Paardenschuur

Aanbiedingen Lente Fair De Paardenschuur

 

 

 

Indoor Brabant

Dit jaar zal “De Paardenschuur” met de Myler bitten en ZOO laarzen aanwezig zijn op Indoor Brabant. OVERWIN HET VERZET DOOR “ZACHTER” TE GAAN MET HET JUISTE BIT; dat is de filosofie achter de Myler bitten.

Al meer dan 15 jaar is “De Paardenschuur”gespecialiseerd in Myler bitten. Je kunt voor al je vragen en een goed advies terecht op de stand  (standnummer 76). Wij zullen laten voelen dat je anders kunt communiceren met je paard! De beursaktie is  NIET TEVREDEN = GELD TERUG. Wij gaan ervan uit dat je paard het Mylerbit met veel plezier draagt maar het kan altijd dat het niet aan de verwachtingen voldoet. Wij bieden je dan ook de service om je aankoop binnen 14 dagen te retourneren.

Kenmerken van dit unieke bit zijn:
*tongvrijheid * anatomisch gevormd * “drukvrije”aanleuning * zijdelingse draaibaarheid * toegestaan op de KNHS wedstrijden

Myler bit fase 2 mb04 12mm paardenschuur myler bitspecialist

Zoo adventure laarzen paardenschuur ruitersport

Bates IJsland zadel

Het nieuwe Bates IJslanderzadel is het meest technologische geavanceerde in de wereld, levert nieuwe maatstaven in comfort en prestatie voor het IJslandse paard en de ruiter.

De diepe zit biedt ongeëvenaard close contact voor een betere communicatie. Met het revolutionaire Adjustable Ergonomic Stirrup Bar kun je de steun bepalen door je stijgbeugelriem aan te passen aan je specifieke zitpositie voor perfecte balans tijdens de unieke gangen van het IJslandse paard (telgang en tölt).
Pas je zadel aan met het EASY-CHANGE™ Fit Solution, wat een absoluut comfort voor je paard geeft. Het CAIR® Cushion System levert een betere gewichtsverdeling op een groter draagvlak op de rug van het paard.
Een vernieuwing in je rijervaring en passie op het Nieuwe Bates IJslandserzadel.
Bel ons voor een afspraak of kom langs in de winkel.

bates IJsland zadel Paardenschuur

 

Boyd Exell enthousiast over Myler menbitten!

Vernieuwd Paard & Koets overtreft alle verwachtingen!
Op de beurs hebben wij véél menners laten kennismaken met het Myler menbit. Wereld kampioen mennen “Boyd Exell” kwam bij ons in de stand en vertelde vol enthousiasme over zijn gebruik met de Myler menbitten. In de clinics die hij gaf vertelde hij over de mogelijkheden en verfijningen van de Myler bitten!!
Myler menbitten: Comfort is het vriendelijke en duidelijke systeem!
Een Myler menbit heeft een gelijkmatige drukverdeling over de tong, de lagen en de mondhoeken. Knijpt niet op de zijkanten van de tong, gelegenheid tot slikken en biedt schoudercontrole door de 100% onafhankelijke bediening van het mondstuk. Een Myler menbit heeft een pasvorm waar over nagedacht is!  Meer informatie over Myler bitten kunt u vinden op onze site.

Boyd exell myler menbit paardenschuur ruitersport

Myler menbitten op Paard & Koets

Dit jaar staat “De Paardenschuur” met Myler menbitten op Paard & Koets!

Myler menbit: overwin het verzet door ‘zachter te gaan’ met het juiste bit. Iedere combinatie, van paard en menner, heeft zijn eigen speciale vereisten en vraagt om het juiste bit.

Kenmerken van het unieke MYLER menbit zijn o.a.:
* tongvrijheid met een naar voren gebogen mondstuk
* super mooi anatomisch gevormd mondstuk
* onafhankelijke zijdelingse draaibaarheid ( duidelijk voor het paard)

Al meer dan 15 jaar is “De Paardenschuur” uit Amerongen gespecialiseerd in de Myler bitten. U kunt dus voor al uw vragen en een goed advies terecht op de stand. Wij zullen u laten voelen/zien dat u anders en beter kunt communiceren met uw paard!

*** Paard & Koets ACTIE: NIET TEVREDEN = GELD TERUG ***

Wij gaan ervan uit dat uw paard het Myler menbit met veel plezier draagt, maar het kan altijd dat het niet aan de verwachtingen voldoet. Wij bieden u dan ook de service om de aankoop binnen 14 dagen te retourneren.

paard & koets Myler menbitten

“Lente Fair”

“Lente Fair” bij “De Paardenschuur Ruitersport” in Amerongen.

Twee dagen vol leerzame clinics o.a. grondwerk met je paard en leer je paard masseren. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten o.a. ponyrijden, pony poetsdiploma en springkussen. Koffie en lekkere vers gebakken Hollandse Wafels staan voor u klaar!!!! Tijdens de “Lente Fair” hebben we leuke acties en aanbiedingen in de winkel.

** Alle clinics zijn gratis **

lente fair 2014

Myler bit testers gezocht

Testers gezocht…

 “De Paardenschuur” ruitersport, Myler bit specialist van Nederland, zoekt serieuze testers voor Myler bitten.
Dit specifieke bit kenmerkt zich o.a. door de anatomische vormgeving, tongvrijheid, rechts/links onafhankelijk, inlegstrips voor het speekselen en gelijkmatige drukverdeling.
Filosofie Myler bit: “overwin het verzet door zachter te gaan met het juiste bit”.
Wat moet je doen om in aanmerking te komen?
Stuur een mail naar info@paardenschuur.nl,  vermeld hierin dat u in aanmerking wilt komen als tester voor een Myler bit. Na ontvangst van uw mail ontvangt u van ons een inschrijfformulier. Zorg ervoor dat u alles goed invult en per mail naar ons retour stuurt.
 *** U kunt inschrijven t/m 12 april. De testers worden benaderd via de mail ***
Myler bit testers gezocht paardenschuur

Winnaar Horses Ruitersportwinkel van het Jaar

“De Paardenschuur ruitersport”  kwam als winnaar “Kleine ruitersportwinkel” uit de bus op de uitreiking van de Horses Ruitersportwinkel van het Jaar-awards in Hotel De Cantharel te Apeldoorn. Met de meeste klantstemmen en een top waardering van de leveranciers/jury mocht ons bedrijf de titel “Horses Ruitersportwinkel van het Jaar 2013” in ontvangst nemen. Door de leveranciers werden wij bestempeld als een klantvriendelijke, gezellige en professionele winkel. Het team werkt met passie! Het is een verrassende winkel met prachtige collecties en een groot productenaanbod volgens de jury.

Ruitersportwinkel van het jaar 2013 Horses Eisma Paardenschuur Ruitersport

Myler Bit webwinkel online

De Myler bit webwinkel is vernieuwd, het is nu nog eenvoudiger om een Myler bit online te bestellen. Meer informatie over Myler bitten kunt u terug vinden bij Myler webwinkel – informatie Myler bitten. Wij bieden u de unieke mogelijkheid om een Myler bit 2 weken te proberen. Niet goed = Geld terug.

Myler bit online webwinkel Paardenschuur Ruitersport