Paardenschuur Ooievaars

Ooievaars nieuws.

Update 4 januari 2024. Het is even stil geweest maar er zijn vorig jaar 2 gezonde mooie kuikens uitgevlogen. Afgelopen jaren blijven de ouders dan nog wel even maar die waren ook binnen enkele weken vertrokken. Dus al vroeg een leeg nest. Dat is altijd even wennen. Automatisch kijk je elke ochtend even wie er nog is!

Maar 1e Kerstdag was er een verrassing. Het mannetje stond weer heerlijk op het nest. Wel een beetje een rare tijd om terug te komen. Is dus niet ver weggeweest. Ooievaars zijn trekvogels. Ze trekken in augustus en september naar het zuiden om te overwinteren op warmere plaatsen. Nederlandse ooievaars volgen vooral de trekroute via Frankrijk en Spanje en maken dan bij Gibraltar de oversteek naar Afrika waar ze doorvliegen tot in Mali. Mogelijk voelen ze door de warmere winters de noodzaak niet meer om die lange reis af te leggen. Maar de regen van afgelopen weken maakt het wel een beetje ongezellig.

Update 12 juni 2023. Helaas is er vorige week toch 1 jong uitgegooid. Er is genoeg voedsel dus dat kan nu niet echt de reden zijn. Maar wat nog vreemder is……….. het was één van de grote kuikens. Het is goed te zien dat er een behoorlijk verschil in grootte is tussen de oudste en het jongste jong. Ze komen al goed in de veren maar de snavel en poten zijn nog zwart. Met regelmaat worden de vleugels al getest. Omdat het nu erg warm is, zitten de jonge ooievaars veel met hun snavel open. Je kunt dit een beetje vergelijken met het hijgen van een hond, die raakt ook alleen maar warmte kwijt door de bek. Deze extreem warme dagen hebben wel invloed op het voedselaanbod. Door de droogte wordt de grond harder en de wormen zitten dus dieper. Toch wordt het een beetje spannend, als de warmte en droogte lang aanhouden.

Update 22 mei 2023. Feest, er zijn 3 jonge ooievaar kopjes te zien boven de rand. Dat wordt hard werken aankomende weken voor de ouders. De jonge ooievaartjes zijn nu bijna 3 weken oud. Er moet dus veel voedsel komen. Bij terugkomst op het nest zie je soms dat de jonge het voedsel al uit de snavel pikken. Er is bijna geen tijd dat de ouder het uit braakt. Eén jong is duidelijk wat kleiner en vist soms achter het net met het voedsel. Even afwachten of deze sterk genoeg is aankomende week. Over een paar dagen, als ze sterk genoeg zijn dan poepen ze niet meer in het nest. Ze doen dit over de nestrand.

Update 15 mei 2023 Het weekend gelukkig leven in het nest gezien. Twee kleine kopjes gaan heen en weer. Eén ouder blijft altijd op het nest en de ander gaat voedsel zoeken. Ook dit gaat om en om. Zo is het altijd veilig voor de jonge als er indringers langs komen. Er komen regelmatig roofvogels of andere ooievaars langs die vervelend doen en het nest willen aanvallen, een jong ooievaartje willen doden en opeten.

Update 11 mei 2023 Helaas heeft het afgelopen dagen veel geregend. Het nest is een heel stevig bouwwerk en niet super waterdoorlatend. De jonge ooievaartjes zijn erg kwetsbaar zonder waterdichte veertjes in het open nest. De ouders proberen nu wel goed als een paraplu te functioneren maar als dit weer aankomende dagen niet verbeterd dan verzwakken de jongen. De jonge ooievaartjes verkleumen, raken onderkoeld en kunnen dan niet meer goed bewegen en bedelen niet meer voor voedsel. Met als gevolg dat de ouders het meegebrachte voedsel niet meer uitbraken.

Update 4 mei 2023. Beschuit met muisjes!! Aan het gedrag van de ooievaars zien we dat de eieren zijn uitgekomen. Een kuiken weegt ongeveer 80-10 gram. Vandaag super mooi en goed ooievaars weer. Zonnig en veel weilanden gemaaid. Ooievaars zijn carnivoren en eten veel verschillende soorten kleine diertjes. Ze eten voornamelijk regenwormen, slakken, en andere langzame insecten. Maar lusten ook muizen en molen. Een ooievaar zoekt al stappend door het weiland zijn eten bij elkaar. Ooievaars zijn best wel een beetje lui en eten alleen trage insecten en diertjes.

Update1 April 2023 Het broeden is begonnen. Dit doen te samen. Elke 2-3 uur is er een wissel. Dit gaat best grappig. Zodra de ooievaar aankomt vliegen, staat de zittende ooievaar op, even kroelen en vliegt van het nest om op zoek te gaan naar eten. En dit ritueel gaat de hele broedperiode door. Zodra de zon ondergaat blijven beide op het nest en als de zon opkomst gaat het wisselsysteem weer beginnen. Gemiddeld zijn er 3 – 5 eieren, welke 33 dagen bebroed worden. Ooievaars hebben 1 legsel per jaar. Een ei is niet zo groot, ongeveer 7 cm lang.

Maart / April 2023. Afgelopen winter waren beide ooievaars vertrokken naar het warme zuiden. Vorig jaar was het mannetje gebleven en niet op trek gegaan. Dit kan steeds beter in Nederland door de zachte winters. Eind februari was het mannetje weer op het nest. Begint dan gelijk het nest op te ruimen, alles herschikken, takken eruit en erin, zichzelf bekijken of alle veren mooi op de plek zitten en met grote regelmaat klepperen. Dit alles om het vrouwtje te verwelkomen. Ooievaars hebben een sterke binding met het nest waarop ze broeden en zoeken dat elk jaar weer op. Begin Maart was het groot feest. Vrouw gearriveerd en samen hoog op het mooie nest genieten.

In 2022 waren er 2 jonge groot en gezond maar helaas met het leren vliegen is er 1 verongelukt. Miste met veel wind het aanvliegen op het nest en lande op de Amerongerwetering

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *