Zadels voor paarden met een korte rug

Paarden en pony’s met een korte rug

Er zijn best veel paardenrassen waarbij de ruglengte soms kort is. Denk aan IJslanders, Tinkers, Spaanse paarden, Friezen, Fjorden, Haflingers, PRE, Lusitanos enz.

Er zijn meerdere dingen te zeggen over de zadellengte in relatie tot de rug van het paard en de zit van de ruiter. Het zadel wordt gedragen/ondersteund door de ribben. Op het moment dat een zadel voorbij de 18e rib komt, rust het zadelkussen voor een deel op de wekere delen zoals de spieren.

Paard met korte rug

Problemen in dit gebied door overmatige druk, kunnen door meerdere dingen veroorzaakt worden:

  • Het zadel heeft geen geschikte lengte (te kort/te lang)
  • Het zadel ligt achterover
  • De houding van de ruiter is niet correct
  • De bouw van het paard is ongunstig (denk aan erg hoge schoft, holle rug of overbouwing)
  • Het zadel past slecht op het paard omdat het te smal of te wijd is
  • Onjuiste beugelophanging
  • Onjuiste lengte van de beugelriemen
  • De combinatie zadel ruiter klopt niet
  • Een combinatie van genoemde punten

Als we de 18e rib als uitgangspunt nemen en rekening houden met de ruimte achter het schouderblad die nodig is om de beweging hiervan niet in de weg te zitten. Het blijkt dan dat je bij een bepaalde groep paarden met een korte rug zo weinig ruimte over houdt, dat er een zadel op past geschikt voor de zit van een kind.

Korte rug & grote ruiter

Vaak kom ik in de praktijk combinaties van ruiters en paarden tegen waarvan het paard een korte rug heeft en de ruiter lang is of een grote broekmaat heeft. Voor deze combinaties is het vaak een zoektocht voor een geschikt zadel. In combinatie met een lange ruiter of ruiter met grote broekmaat is de keuze voor een zadel dat meer ruimte biedt voor beiden veel logischer. Op voorwaarde dat zowel het zadel als de ruiter goed in balans zijn, het paard in goede conditie is en het paard correct wordt bereden.

Maat en vorm van het zadel

De inch. maat wordt bij Engelse zadels gemeten vanaf de nagel aan de voorzijde tot aan het midden van de lepel. Deze maat is zowel voor de ruiter als voor het paard van belang omdat het de ruimte aangeeft voor de zit van de ruiter en ook de lengte voor de paardenrug.

De vorm van het zadel  draagt ook bij aan de eventuele ruimte die het te bieden heeft voor de ruiter, zo geeft een diepe zit minder ruimte aan het bekken om vrij te bewegen. Dan kan een grotere maat nodig zijn of een vlakker zadel. Zowel lange ruiters als ruiters met een grote broekmaat hebben bij een zadel met diepere zit al snel een 18 inch (of grotere) zadellengte nodig en dat zal niet op een paard met een korte rug passen.

Problemen met een te klein zadel

Rijden in een zadel dat te klein is voor de ruiter kan voor het ook paard schadelijk zijn. Zadels die niet optimaal passen, niet geschikt zijn voor de combinatie en het doel leiden sowieso tot problemen bij het paard. Echter een zadel dat het paard uitstekend past maar waar de ruiter niet aan kan wennen of wat voor de ruiter te klein (of te ruim) is, is ook niet fijn voor het paard. Een ruiter uit balans is een last en geeft onnodig gewicht en druk waar je het niet wilt hebben. Er is geen voordeel voor het paard wanneer de ruiter in een te klein zadel zit. Het gewicht wordt in de achterkant van het zadel gedrukt, zodat de achterkant van de boom of de kussens een overmatige hoeveelheid van het gewicht van de ruiter overbrengt op de rug.

Oplossing

Soms is het niet de fysieke lengte van het zadel dat een probleem is voor de meeste paarden. Wat ook belangrijk is het gewicht van de ruiter. Dat mag niet worden geconcentreerd aan de achterkant van het zadel. Met andere woorden, het evenwicht en de stabiliteit van het zadel en de berijder, in plaats van de lengte van het zadel dat van groot belang is.

Natuurlijk is het zo, dat je als zadelpasser erg kritisch moet kijken naar de combinatie. In het geval van een grote ruiter en korte paardenrug, let je op de balans van het zadel, de balans van de ruiter en of je überhaupt de combinatie kan helpen. De mogelijke oplossing ligt niet alleen in de lengte van het zadel, maar zeker ook in de breedte en in de vorm. Een vlakker breder zadel kan beter een grotere ruiter kwijt dan een zadel van dezelfde inch. maat met een diepe zit. Het voelt totaal anders aan voor de ruiter, ook al is de lengtemaat hetzelfde.

Een iets langer zadel is voor een paard meestal geen probleem, zolang het zadel in balans op het paard ligt en de ruiter ook in een goed evenwicht kan rijden. Hiermee wil ik niet zeggen dat een zadel aanmeten voorbij de 18e rib een nieuwe standaard kan zijn voor ieder paard. Dat is zeker niet het geval. Richtlijnen zijn absoluut noodzakelijk maar soms kan er van afgeweken worden als je ziet dat het voor paard en ruiter een voordeel biedt.

BATES Dressage HART zadels

Dit model zadel van Bates is super geschikt voor paarden met een korte rug of met weinig schoft! Door de mooie anatomische korte zadelkussens is dit nummer 1 voor paarden met weinig ruglengte. Deze HART zadels hebben een mooi breed kussenkanaal en voorzien van het revolutionere CAIR systeem. Hierdoor wordt de druk van de ruiter goed verdeeld over het hele zadelkussen en de kussens blijven altijd zacht. Dit voorkomt drukplekken en zorgt ervoor dat het paard zich comfortabel voelt, vrij kan bewegen onder het zadel en maximale schoudervrijheid heeft.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van dit zadel, wat de mogelijkheden zijn voor jou en je paard of onze zadelpasservice? Aarzel dan niet. Mail of bel naar T 0343-457146 Lees meer over de zadelpasservice.

Paardenschuur ruitersport

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *