Myler bitten informatie

De Myler bit specialist van Nederland

“Wij helpen u van START tot FINISH”

 

Myler bit –  Wat is een goed Myler bit en welk Level? Waarom en wanneer een Myler bit met veel tongvrijheid? Verzet op huidige bit? Tongproblemen? Mondproblemen? Paard steekt tong uit? Wat doe ik als mijn paard de tong over het bit gooit? Welke maat is geschikt voor mijn pony of paard? Voor al deze vragen kunt u bij ons terecht. Mail, bel T. 0343-457146 of maak een afspraak voor een goed, persoonlijk en GRATIS bit advies of bit fitting door één van  onze Myler bitspecialisten.

Wij hebben alle modellen Myler bitten van de WEBWINKEL voorradig.

Myler bit TESTEN?  Als het Myler bit niet aan uw verwachtingen voldoet kan het Myler bit binnen 2 weken geretourneerd worden.  Omruilen voor een andere maat of model is ook mogelijk na overleg!

**Overwin het verzet van uw paard door “zachter te gaan” met het juiste bit**

myler bit bitspecialist menbit paardenschuur ideal Boyd exell

Myler Bits, het geheim zit in het systeem

Verzet uw paard zich op zijn huidige bit? Een paard in verzet kan nooit ontspannen aan de teugel lopen. Herkent u één van de volgende punten van verzet?

     ♦ achter de teugel lopen
     ♦ tegen de hand komen
     ♦ neus naar voren steken en geen rem
     ♦ tongproblemen, overactieve mond
     ♦ over de schouder wegvallen
     ♦ op de voorhand lopen

 

Als u één van de hierboven genoemde tekenen van verzet ziet, is uw paard niet ontspannen en komen de hulpen niet zo effectief door als u zou willen.  Myler bitten zijn ontworpen als een vriendelijk gebruikerssysteem om het juiste bit bij uw paard te zoeken. Immers iedere combinatie van paard en ruiter heeft zijn eigen speciale vereisten en vraagt daardoor om het juiste bit.

Om het juiste bit bij uw paard uit te zoeken is het van wezenlijk belang om rekening te houden met een aantal factoren; de mond van het paard, ras, leeftijd, de africhtingsfase, wat gaat goed en wat wilt u verbeteren en de ruitersportdiscipline. Komt u er zelf niet uit? U kunt ons 6 dagen per week telefonisch bereiken voor advies en overleg. T 0343-457146 

 

Level-1

De Myler Level 1 bitten zijn super geschikt voor het jonge paard. Het paard leert de basisgangen, overgangen en gehoorzaamheid. Het paard begint al met nageven en het opzoeken van de ruiterhand. De ruiter moet een prettig bit gebruiken zodat het paard al snel de gegeven aanwijzingen kan begrijpen en vertrouwen krijgt in het mondstuk van het bit en de ruiterhand. Juist in dit eerste stadium is een bit nog belangrijker dan in een latere periode van africhting. De mondstukken bij de Myler Level 1 bitten geven gelijke druk op lagen en tong. Het bit moet zo in de mond liggen dat het de minste schade kan berokkenen en dat is op de tong. De tong is een stevige spier die ook signalen kan opvangen en fijne druk kan verdragen. Een bit dat grotendeels inwerkt op de lagen kan de ongetrainde mond erg snel beschadigen, omdat de lagen bedekt zijn met een dunne laag tandvlees over het bot. Myler Level 1 is ook geschikt voor paarden met een hangend rooster, zeer laag gehemelte, kleine mond en gevoelig gehemelte. Door de anatomische vormgeving van het U-vormige mondstuk ook zeer goede resultaten bij gevoelige mondhoeken en mondhoeken die snel stuk gaan. 

Level-2

De Myler bitten Level 2 zijn geschikt voor een breed scala aan paarden waar de basis africhting bevestigd is. Het paard geeft na en blijft nageeflijk met een licht en fijn teugelcontact. De mondstukken van Level 2 zijn bedoeld voor paarden die op eigen benen lopen, zonder dat ze steeds de hand van de ruiter zoeken om op te leunen. Het paard is al sterker in zijn spieropbouw en kan langere periodes van training aan, waarbij het zijn aandacht bij de arbeid kan houden en de hulpen laat doorkomen. Het mondstuk geeft iets minder druk op de tong en het tongbeen door de lichte en brede tongpoort van 5 mm. Minder druk op de tong stimuleert een paard om te slikken en dit geeft weer ontspanning in nek en kaak. Door de mooie kleine tongpoort ook geschikt voor paardenrassen ( Fries, Haflinger, Fjord, IJslander, Tinker, enz. ) die in aanleg veel tong, vlezige tong of dikke tong hebben. En bij paarden met weinig ruimte in de onderkaak voor de tong.

Level-3

 Het Myler bit Level 3 heeft een grote en brede tongpoort en is daardoor niet geschikt voor elk type paard. Het werkt meer in op de mondhoeken en lagen van het paard en gebruikt weinig druk op de tong. Dit werkt fijn voor paarden die hoog zijn afgericht en voor paarden die snel in verzet komen zodra er teveel druk op de tong komt. Dit kan zijn bij een gevoelige tong en tongbeen, sensibele paarden, paarden met een kleine mond en dus weinig plek voor een bit, paard met een dikke tong, beschadigde tong, weinig plaats in de onderkaak, enz. Door de iets hoge tongpoort niet geschikt voor paarden met een hangend rooster / laag gehemelte.

Teveel druk op de tong wordt door het paard vaak vertaald in tongproblemen: verzet met hoofd naar boven of beneden eruit, tong over het bit  / tong buiten de mond / tong opzij eruit / blauwe tong  / tong oprollen / gevoelige tong  / druk met de tong tijdens het rijden  / overactieve mond met veel speeksel / strak in kaak en hals / enz.

 

 “De kunst van communicatie tussen paard en hand”

 Unieke kenmerken / eigenschappen van alle modellen Myler bitten:

 Tongvrijheid   Naar voren gebogen anatomisch mondstuk: laat toe dat het paard ongehinderd kan slikken en zet het paard aan te ontspannen. Veel traditionele bitten liggen plat op de tong wat het slikken beperkt en vaak tot verzet leidt. Doorsnee dikte van het mondstuk is 12 of 14 mm. Met de gebogen U-vormige mondstukken verdelen de Mylerbitten de druk gelijkmatig over de tong, lagen en mondhoeken.

De Engelse Myler bitten zijn gemaakt van RVS met inlegstrips in het mondstuk om het paard te laten speekselen.

Beperkte gelijkmatige druk, leert het paard te ontspannen aan de teugel en in zijn “comfort zone” te blijven. Bij teugeldruk drukt het mondstuk op de lagen en de tong. Wanneer het paard aan de teugel loopt is er geen druk en zo leert het paard in deze drukvrije positie te blijven. Het principe van sluiten = loslaten = belonen. (De meeste traditionele bitten hebben een knijpsysteem, zodra het paard los laat blijft het bit knijpen.)

UNIEKE onafhankelijk zijdelings draaibaarheid van het mondstuk: het is mogelijk slechts één zijde van het mondstuk te bewegen wat duidelijk en eenvoudig is voor het paard. Dit geeft voor de ruiter een super verfijning van de teugelhulp. Links = links en rechts = rechts! 

Sleuven in de bitring: geeft onmiddellijk resultaat. De meeste traditionele bitten bieden enkel achterwaartse druk, met deze sleuven heeft het paard ook neerwaartse druk. Wat resulteert in een snelle eerlijke reactie.

.

MYLER BITS

Myler bitten zijn ontworpen volgens een heel specifiek systeem, waarbij het paard centraal staat en waarvan de anatomische vorm van de paardenmond de basis vormt. Dit heeft geleid tot een ontwerp van een gewelfd en gebogen mondstuk dat het paard vrijheid geeft voor de tong en hierdoor speeksel vorming stimuleert. Bovendien biedt dit systeem de mogelijkheid om naast de keuze van een mondstuk dat correct en passend is voor een bepaald paard ook  passende bitringen uit te zoeken, al naar gelang de behoefte aan controle of de discipline (ruiter of menner) waarvoor men het paard gebruikt. De filosofie achter het Myler-systeem is gebaseerd op de theorie dat veel vormen van verzet bij een paard toe te schrijven zijn aan het proberen te ontkomen aan teveel druk op de tong.

Druk op de tong heeft men soms nodig om een paard af te richten. Zeker een jong en onbeleerd paard dat nog onbevangen is voor alle andere hulpen, mag geen sterkere druk krijgen dan strikt nodig is. Het bit mag niet knijpen of pijn veroorzaken en zeker niet verwonden. Het allerbelangrijkste is wel dat het paard beloond wordt zodra het nageeft op de druk van het bit. De druk op het bit blijft uiterst licht zolang het paard blijft nageven en neemt toe als het paard daarmee stopt. Het Myler-systeem spreekt van een ‘comfortzone’ (geriefelijke zone). Hiermee wordt bedoeld dat het paard zijn hoofd in de juiste houding heeft waarbij het loslaat in het nekgewricht. Het paard zal zich in deze houding op zijn gemak voelen, laat de kaken ontspannen los en wordt niet belemmerd in het kauwen en speekselvorming. Het paard kan niets anders doen dan zijn eigen comfort zoeken op het Myler bit.

 BEKIJK EERST DE PAARDENMOND

Wanneer u, om welke reden dan ook, besloten hebt om een ander bit voor uw paard te nemen, bekijk eens goed hoe de mond van het paard in de verschillende details gevormd is. Sommige paarden hebben erg brede, dikke tongen die letterlijk de hele mondholte vullen, zodat er weinig plaats overblijft voor een bit. Sommige paarden hebben een smalle en ondiepe onderkaak en een dunne gevoelige tong. Dit kunt u natuurlijk ook vragen aan de dierenarts of tandarts. Bekijk uw paard tijdens het werk en probeer eens te beschrijven hoe hij loopt onder het zadel en hoe ontspannen hij is. Probeer eens te ontdekken, terwijl u hem aan het werk ziet, waar hij met het bit problemen heeft en wanneer hij zich probeert te onttrekken aan de hulpen, zodra er wordt ingewerkt op het bit. Hoe kunt u hem voorzien van een prettiger bit om een betere vorm van communicatie te krijgen? Communicatie is de sleutel.

Een bit richt een paard niet af, dat doet de ruiter. Die kan dat alleen maar doen met geduld en door middel van constant herhalen. Een paard een bit aanmeten is niet zomaar een stuk metaal in de mond stoppen, maar een speciaal gereedschap om als mens aan het paard aanwijzingen te geven en controle uit te oefenen over het paard, ten einde het steeds verder te helpen in zijn africhting.

Algemene Adviezen bij de overgang naar een Myler bit:

  1. Neem de tijd! Weten of een Myler bit werkt kost tijd, geduld, belonen en veel herhalen. Soms laat een paard binnen 20 minuten weten of dit het geschikte bit voor hem is, maar vaak moet er tussen de drie en de tien keer met het Myler bit gereden worden om zeker te weten of het bit correct is.
  2. Zorg voor de juiste introductie van het bit. Maak bij de introductie van het MYLER bit gebruik van een fijne neusriem ( lage neusriem of een gecombineerde neusriem) en bevestig deze losjes!  Als het mogelijk is geen hulpteugels. U krijgt een beter beeld van het Myler bit zonder alle bijzondere optomingen! Het zoeken naar de “comfort zone” lukt moeilijk en minder als er allerlei beperkingen zijn door de vormgeving van het hoofdstel!
  3. Hoe moet het Myler bit in een hoofdstel? Zit er een goede kant aan? JA….. In de binnenkant van alle Myler bitringen staat de tekst MYLERS = recht en in de andere bitring TOKLAT = links. 

 

Maten van de MYLER bitten / Mondstukken: Myler bitten liggen een beetje anders dan traditionele bitten omdat ze een opvallende U  curve hebben om meer ruimte voor de tong te bieden. Kies de maat die het dichtst bij de meting ligt van het bestaande traditionele bit.

Niet alle modellen Myler bitten zijn verkrijgbaar in onderstaande maten. In de WEBWINKEL staan de maten vermeld die leverbaar zijn in Nederland.


4 1/2 inch. = 11,43 cm❗️ In Nederland 11,5 cm.
4 3/4 inch. = 12,06 cm❗️ In Nederland 12 cm.
5 inch. = 12,7 cm❗️In Nederland 12,5 cm.
5 1/4 inch. = 13,33 cm❗️In Nederland 13 cm.
5 1/2 inch. = 13,97 cm❗️ In Nederland 13,5 cm. 

Het is wenselijk bij een Myler bit dat er een klein stukje bit aan iedere kant net buiten de lippen te zien is. Meer dan dat u gewend bent. Dit komt door de U-vormige vormgeving van het mondstuk. Het mondstuk komt om de 1e kies en rond om de mondhoek naar buiten en de bitring zoekt dan de wang als wangsteun. Dit geeft meer zichtbaarheid van het mondstuk van het bit. 

Diverse mondstukken van de Level 1 en Level 2 zijn verkrijgbaar in 12 mm en 14 mm dik. De Level 3 mondstukken alleen in 12 mm.

Van welk materiaal worden Myler bitten gemaakt? 

De Engelse Myler bitten worden vervaardigd van roestvrijstaal.  Roestvrijstaal roest niet, is smaakloos, hard en beschadigd daardoor minder snel. De koperen inlegstrips in de uiteinde van de mondstukken bevorderen in de wang de speekselproductie van het paard. Dit is gedaan omdat RVS een droge mond kan geven.

De mondstukken van de Western Myler bitten zijn gemaakt van Sweet Iron. Dit is ook een sterk metaal dat zoet smaakt. Door gebruik gaat het mondstuk langzaam roesten. Dit zorgt voor meer speekselen. Ook in deze mondstukken zijn de inlegstrips verwerkt.  

In de webwinkel kunt u alle modellen vinden en bij vragen altijd bellen T 0343-457146! 

WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG