Informatie Myler Bits

 ”De Paardenschuur” ruitersport

Myler bitspecialist van Nederland

Myler bit webwinkel paardenschuur

Wat is een goed bit? Wat is een Myler bit? Waarom en wanneer een Myler bit? Voor al deze vragen kunt u bij ons terecht. Mail, bel T. 0343-457146 of kom langs (dit kan ook met uw paard) voor een goed en GRATIS bit-advies/bit-fitting door één van  onze Myler bitspecialisten.

>>> Niet tevreden = Geld retour* <<<

Wij hebben alle moddelen Myler bitten van de WEBWINKEL voorradig. Tevens zijn wij exclusief voor de Benelux dealer van de Myler menbitten.

U heeft bij ons de mogelijkheid als het Myler bit niet aan uw verwachtingen voldoet het bit binnen 2 weken te retourneren of om te ruilen voor een andere maat of level!

**Overwin het verzet van uw paard door “zachter te gaan” met het juiste bit**

myler bit bitspecialist menbit paardenschuur ideal Boyd exell

Myler Bits, het geheim zit in het systeem

Verzet uw paard zich op zijn huidige bit? Een paard in verzet kan nooit ontspannen aan de teugel lopen. Herkent u één van de volgende punten van verzet?

     ♦ achter de teugel/bit lopen
     ♦ tegen  de hand komen
     ♦ neus naar voren steken
     ♦ door de hand heen lopen
     ♦ over de schouder wegvallen
     ♦ op de voorhand komen
     ♦ een overactieve mond hebben

Als je één van de hierboven genoemde tekenen van verzet ziet, is je paard niet ontspannen en komen je hulpen niet zo effectief door als je zou willen.  Myler bitten zijn ontworpen als een vriendelijk gebruikerssysteem om het juiste bit bij je paard te zoeken. Immers iedere combinatie van paard en ruiter, of paard en menner, heeft zijn eigen speciale vereisten en vraagt daardoor om het juiste bit. Om het juiste bit bij je paard uit te zoeken is het van wezenlijk belang om rekening te houden met een aantal factoren; de mond van het paard, de africhtingsfase van je paard, het rijniveau van de jezelf en de ruitersportdiscipline. 

 

Level-1

In dit level (MB 02) is het paard zadelmak of licht afgericht. Het paard leert de basisgangen, overgangen en gehoorzaamheid. Het paard begint al met nageven. De africhter moet een prettig bit gebruiken zodat het paard al snel de gegeven aanwijzingen kan begrijpen. Juist in dit eerste stadium is een bit nog belangrijker dan in een latere periode van africhting. Het bit moet zo in de mond liggen dat het de minste schade kan berokkenen en dat is op de tong. De tong is een stevige spier die prima signalen kan opvangen en druk kan verdragen en niet snel beschadigd raakt. Een bit dat grotendeels inwerkt op de lagen kan de ongetrainde mond erg snel beschadigen, omdat de lagen bedekt zijn met een dunne laag tandvlees over het bot.

Level-2

In dit level (MB 04)  is de basis africhting bevestigd van het paard. Het paard geeft na en blijft nageeflijk met een licht teugelcontact. De mondstukken van level 2 zijn bedoeld voor paarden die op eigen benen lopen, zonder dat ze steeds de hand van de ruiter zoeken om op te leunen. Het paard is al sterker in zijn spieropbouw en kan langere periodes van training aan, waarbij het zijn aandacht bij de arbeid kan houden en de hulpen laat doorkomen. Het mondstuk geeft minder druk op de tong ( lichte/ brede tongboog). Het stimuleert een paard om te slikken en dit geeft weer ontspanning in nek en kaak.

Level-3

 Dit mondstuk (MB05) heeft een grote/brede tongboog en is daardoor niet geschikt voor elk type paard. Het werkt alleen nog maar in op de mondhoeken en lagen van het paard en gebruikt weinig druk op de tong. Dit werkt goed voor paarden die in verzet komen zodra er druk op de tong komt. Maar vooral veel gebruikt als het paard de tong over het bit plaatst/ tong ernaast/ tong eruit/ gevoelige tong, dikke/vlezige tong. enz. Door de hoge tongpoort niet geschikt voor paarden met een hangend rooster/laag gehemelte.

 “De kunst van communicatie tussen paard en hand”

 Kenmerken van een Myler bits:

  1. Tongvrijheid/ naar voren gebogen anatomisch mondstuk: laat toe dat het paard ongehinderd kan slikken en zet het paard aan te ontspannen. Veel traditionele bitten liggen plat op de tong wat het slikken beperkt en vaak tot verzet leidt. Doorsnee dikte van het mondstuk is 12 of 14 mm. Met de gebogen mondstukken verdelen de Mylerbitten de druk gelijkmatig over de tong/mond.
  2. De Engelse Myler bitten zijn gemaakt van RVS met inlegstrips in het mondstuk om het paard te laten speekselen.
  3. Beperkte gelijkmatige druk, leert het paard te ontspannen aan de teugel en in zijn “comfort zone” te blijven. Bij teugeldruk drukt het mondstuk op de lagen en de tong. Wanneer het paard aan de teugel loopt is er geen druk en zo leert het paard in deze drukvrije positie te blijven. (De meeste traditionele bitten hebben een knijpsysteem, zodra het paard los laat blijft het bit knijpen.)
  4. Evt. sleuven op de bitring: geeft onmiddellijk resultaat. De meeste traditionele bitten bieden enkel achterwaartse druk, met deze sleuven heeft het paard ook neerwaartse druk. Wat resulteert in een snelle reactie. Deze bitringen zijn niet toegestaan op KNHS dressuurwedstrijden.
  5. Onafhankelijk zijdelings draaibaarheid van het mondstuk: het is mogelijk slechts één zijde van het mondstuk te bewegen wat veel duidelijker is voor het paard. Dit geeft voor de ruiter een verfijning van de teugelhulp.

MYLER BITS

Myler bitten zijn ontworpen volgens een heel specifiek systeem, waarbij het paard centraal staat en waarvan de anatomische vorm van de paardenmond de basis vormt. Dit heeft geleid tot een ontwerp van een gewelfd en gebogen mondstuk dat het paard vrijheid geeft voor zijn tong en hierdoor speeksel vorming stimuleert. Bovendien biedt dit systeem de mogelijkheid om naast de keuze van een mondstuk dat correct en passend is voor een bepaald paard ook  passende bitringen uit te zoeken, al naar gelang de behoefte aan controle of de discipline (ruiter of menner) waarvoor men het paard gebruikt. De filosofie achter het Myler-systeem is gebaseerd op de theorie dat veel vormen van verzet bij een paard toe te schrijven zijn aan het proberen te ontkomen aan de druk op de tong.

Druk op de tong heeft men soms nodig om een paard af te richten. Zeker een jong en onbeleerd paard dat nog onbevangen is voor alle andere hulpen, mag geen sterkere druk krijgen dan strikt nodig is. Het bit mag niet knijpen of pijn veroorzaken en zeker niet verwonden. Het allerbelangrijkste is wel dat het paard beloond wordt zodra het nageeft op de druk van het bit. De druk op het bit blijft uiterst licht zolang het paard blijft nageven en neemt toe als het paard daarmee stopt. Het Myler-systeem spreekt van een ‘comfortzone’ (geriefelijke zone). Hiermee wordt bedoeld dat het paard zijn hoofd in de juiste houding heeft waarbij het loslaat in het nekgewricht. Het paard zal zich in deze houding op zijn gemak voelen, laat de kaken ontspannen los en wordt niet belemmerd in het kauwen en speekselvorming. Het paard kan niets anders doen dan zijn eigen comfort zoeken op het Myler bit.

 BEKIJK EERST DE PAARDENMOND

Wanneer u, om welke reden dan ook, besloten hebt om een ander bit voor uw paard te nemen, bekijk eens goed hoe de mond van het dier in de verschillende details gevormd is. Sommige paarden hebben erg brede, dikke tongen die letterlijk de hele mondholte vullen, zodat er weinig plaats overblijft voor een bit. Sommige paarden hebben een smalle en ondiepe onderkaak en een dunne gevoelige tong. Bekijk uw paard tijdens het werk en probeer eens te beschrijven hoe hij loopt onder het zadel en hoe ontspannen hij is. Probeer eens te ontdekken, terwijl u hem aan het werk ziet, waar hij met het bit problemen heeft en wanneer hij zich probeert te onttrekken aan de hulpen, zodra er wordt ingewerkt op het bit. Hoe kunt u hem voorzien van een prettiger bit om een betere vorm van communicatie te krijgen? Communicatie is de sleutel.

Een bit richt een paard niet af, dat doet de ruiter. Die kan dat alleen maar doen met geduld en door middel van constant herhalen. Een paard een bit aanmeten is niet zomaar een stuk metaal in de mond stoppen, maar een speciaal gereedschap om als mens aan het paard aanwijzingen te geven en controle uit te oefenen over het paard, ten einde het steeds verder te helpen in zijn africhting.

Algemene Adviezen bij de overgang naar een Myler bit:

  1. Neem de tijd. Weten of een bit werkt of niet kost tijd. Soms laat een paard binnen 20 minuten weten of dit het geschikte bit voor hem is, maar vaak moet er tussen de drie en de tien keer met het bit gereden worden om zeker te weten of het bit correct is.
  2. Zorg voor de juiste introductie van het bit. Maak bij de introductie van het MYLER bit gebruik van een normale neusriem ( lage neusriem of een gecombineerde neusriem) maar bevestig deze losjes!   Dus geen Mexicaanse neusriem, Micklem, enz. Eigenlijk ook geen hulpteugels. U krijgt een beter beeld van het Myler bit zonder alle bijzondere optomingen! Het zoeken naar de “comfort zone” lukt niet/minder als er allerlei beperkingen zijn.

CIMG1299

Maten van de Mondstukken: *Alle bitten worden gemeten van wang tot wang. Traditionele bitten worden plat gemeten, maar als het een gebroken mondstuk is liggen ze niet plat in de mond. Het is wenselijk een klein stukje bit aan iedere kant net buiten de lippen te hebben. *Verkrijgbaar in de maten 11,5  12,5  en 13,5 cm. *Er zijn 2 diktes in de mondstukken, 12 mm. en 14 mm.

Metalen in de mondstukken: De Engelse bitten worden vervaardigd van roestvrijstaal/RVS met een inlegstrips op de plek van de wang. Roestvrijstaal roest niet, is smaakloos en beschadigd moeilijker, de inlegstrips bevorderen de speekselproductie van het paard.

Op de webwinkel kunt u alle modellen vinden en bij vragen altijd bellen T 0343-457146!