Help, mijn paard is te dik!

Helaas komen wij steeds vaker paarden tegen die te dik zijn. Niet een beetje dik maar echt te dik. Buiten dat dit erg slecht is voor het paard is het voor ons lastig (soms bijna niet op te lossen) om het zadel goed passend te maken.

Dus hoog tijd voor actie! Is je paard te dik? Overgewicht bij het paard is ongezond en verhoogd risico op koliek, kans op insulineresistentie, vatbaar voor hoefbevangenheid, mindere weerstand en is slecht voor de gewrichten. Een paard is vaak dikker dan de eigenaar denkt. Het komt vooral bij paarden voor die veel in de wei staan, ook nog bergen hooi of kuil op stal krijgen en te weinig bewegen. Het gras op de wei is vaak rijker aan energie dan wij denken. Ook zonder bijvoeren van brok (krachtvoer) kan een paard al te dik worden.  Maar ook sommige rassen zijn extra gevoelig om dik te worden.  

Het juiste gewicht……

Wist je dat ongeveer 55 procent van de recreatiepaarden in Nederland te zwaar is? 

Eigenlijk moet je de ribben van het paard voelen als je met een vlakke hand langs de ribbenkast strijkt. Maar de ribben mogen niet zichtbaar zijn. Is je paard te dik dan voel je de ribben niet meer en voelt ook vaak de manenkam hard en stevig aan. Ook bolle vetkussentjes naast de staart zeggen iets over het gewicht. De onderkant van de buik zegt vooral wat over de hoeveelheid ruwvoer in zijn rantsoen. 

Het meest ideale is het paard wegen op een weegschaal. Maar meten met een meetlint gaat ook wel. Overgewicht is altijd het gevolg van teveel eten en te weinig bewegen! Iets anders kun je er niet van maken. Van nature grazen paarden het grootste gedeelte van de dag op arme gronden en zijn daarbij constant in beweging. Bij ons bewegen paarden minder, maar voeren wel rijk ruwvoer en brok. Daarbij krijgen paarden vaak gras, kuil of hooi dat eigenlijk bedoeld is voor productiedieren, zoals koeien.  Paarden zijn veranderd van werkpaard naar gezelschapsdier dat af en toe wat lichte arbeid verricht. Alleen vergeten we soms het rantsoen daarop aan te passen. 

Tips om af te vallen & Dieetplan

Het laten afvallen van een paard kan niet zomaar. Dit kost tijd, advies, deskundige begeleiding en overleg met je dierenarts of een paardenvoedingsconsulent voor een goed dieetplan. Het moet namelijk ook weer niet te snel gaan. Daarbij moet een paard wel bepaalde hoeveelheid ruwvoer krijgen voor een goede werking van de maag en darm. Ruwvoer vormt een buffer in de maag. Doordat het paard flink moet kauwen, wordt er speeksel gevormd. En dit neutraliseert het maagzuur. Voor een gezonde darmwerking moet je het paard nooit langer dan 6 tot 8 uur zonder ruwvoer laten staan. Sommige paarden kunnen prima 24 uur per dag onbeperkt aanbod van ruwvoer verwerken maar helaas heel veel paarden niet! Te veel is nooit goed.  Ras, geslacht, leeftijd en training bepalen wat je paard nodig heeft.

Laat het ruwvoer analyseren. Als het paard moet afvallen is het belangrijk om energiearm ruwvoer te voeren. Dit weet je alleen maar door het te laten onderzoeken. Een vuistregel is ongeveer 1 kilo ruwvoer per 100 kilo paard per dag, het liefst verdeeld over meerdere porties.  Als je paard moet afvallen is weidegang eigenlijk lastig. Ze krijgen in de wei snel te veel energie binnen en het is niet te controleren wat ze eten. Natuurlijk wel naar buiten, maar dan in een paddock. Daarbij ook goed kijken en onderzoeken welke brok geschikt is voor het dieet. Laag in energie maar wel vitamine en mineralen. Maar niet alle paarden hebben brok nodig! Veel paarden halen genoeg energie en voedingsstoffen uit het ruwvoer. Beweging! Beweging doet wonderen. Er worden niet alleen meer calorieën verbrand, de stofwisseling werkt ook beter. Dus niet 2x per week een uurtje stappen, sukkelig draven en kletsen! Laat ook eens een “vreemde” naar je paard kijken (vooral vanaf de achterkant) en beoordelen. Tenslotte VOLHOUDEN want aankomen gaat snel en afvallen moet langzaam.

Het Pavo Inshape Program

Het Pavo Inshape Program is speciaal ontwikkeld om je paard op een gezonde en verantwoorde manier af te laten vallen. Het programma, samengesteld door specialisten op het gebied van voeding en beweging, bestaat uit drie belangrijke pijlers: management, beweging en voeding. Deze pijlers worden afgewisseld met ervaringsverhalen van paardenhouders die jou voorgingen.

Daarnaast bevat het programma trainingsschema’s en -tips voor extra vetverbranding, bereken je hoeveel ruwvoer je paard mag en leer je welke aanvullende voeding je het best kunt geven. Via invulschema’s kun je de voortgang van je paard bijhouden. 

Help je paard op een gezonde manier af te vallen

Zadel

Paarden die te dik zijn krijgen een ander model op en om de rug waar het zadel ligt. Minder schoft zichtbaar en de rug wordt plat. Praktisch probleem is dat het lichaam weinig houvast biedt aan het zadel. Schuiven, zowel naar voren, als links/rechts is het gevolg. Vaak kan er al niet meer opgestegen worden zonder dat het zadel wegglijdt. Door de bolle buik wordt de singel naar voren gedwongen en wordt het zadel vaak meegenomen over de schouder. Er zijn van diverse Bates en Wintec zadels speciaal voor het brede paard maar dit is anders als een te dik paard.

Wij zullen altijd bij problemen van het paard of zadel beide tegelijk bespreken, beoordelen en bijsturen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *