Informatie zadels

Informatie zadels….

Er was eens …. een zadel! Een gevoel van vrijheid, kracht en van één zijn met je paard.  Een sprookje?

Iedere ruiter begrijpt dat een paard in de loop der jaren van vorm verandert, afhankelijk van de conditie, dieet en leeftijd van het paard. Daarom is het belangrijk dat ook je zadel regelmatig kan aangepast worden, naargelang de behoeften van het paard.
Heb je meer informatie nodig over zadels? Neem contact met ons op of boek een consult.

Informatie zadels, Bates zadel over hek

Aanpasbare zadels & passend zadel

Vele ruiters kennen de frustratie van een zadel – soms zelfs “op maat” gemaakt – dat op een bepaald moment niet meer past. Sommigen nemen dan hun toevlucht tot allerlei correctie pads onder het zadel, of moeten noodgedwongen een nieuw zadel kopen… om een paar maanden of jaren later hetzelfde probleem tegen te komen. 

Bij “De Paardenschuur” hebben we daarom gekozen om te werken met de innovatieve Bates en Wintec zadels die uitgerust zijn met eenvoudige verstelbare en aanpasbare systemen. O.a. het revolutionaire CAIR luchtkussensysteem dat rekening houdt met de bewegende rugspieren van het paard. Dit paardvriendelijke CAIR luchtkussensysteem bezorgt paard en ruiter het ultieme comfort. De traditionele zadelvullingen zijn hier vervangen door lucht. De natuurlijke schokdemping van lucht bevordert de ontspanning en verzameling van het paard tijdens het rijden. Doordat je dichter bij het paard zit, wordt het gewoon een verlengstuk van elkaar, ruiter en paard worden één. En dit gave complete systeen, het HART systeem (Horse  & Rider technologie) maakt deze Bates en Wintec zadels uniek en echt om van te dromen………………. !

Dit is het eerste complete zadelpassysteem in de wereld dat toelaat om het zadel indien nodig aan te passen in slechts een paar minuten tijd. Je vindt dit unieke zadelpassysteem in al onze zadels.

“Het geeft rust te weten, het beste te kiezen voor mijn paard en pony! Het HART systeem zorgt voor het meest hoge comfort aan mij als ruiter en voor mijn allerliefste paarden!”    

Vulling kussen

Wol, Foam en Lucht zijn de 3 mogelijkheden voor de vulling van een zadelkussen.

Traditioneel is wol, nog steeds veel toegepast. Het nadeel van wol is dat er veel en regelmatig onderhoud nodig is. De kussens kunnen na enige tijd gaan inzakken en ongelijk worden zonder dat de ruiter dit snel opmerkt.  Ook kan het gaan vervilten (door zweet opname) waardoor het schokabsoberend vermogen afneemt. 

Foam wordt ook nog wel toegepast in springzadels maar wel veel minder, het is vormvast en duurzaam. Foam kussens kun je niet vullen of aanpassen.

Lucht  geeft onder de ideale omstandigheden de mooiste drukverdeling. Het draagt over een groot oppervlak en kan niet scheef gaan of inzakken, behoudt altijd zijn vorm, heeft geen aanpassingen of speciaal onderhoud nodig en vraagt geen her opvulling. Lucht past zich steeds aan, hoe de vorm van het paard ook is. CAIR kussens zijn ook dunner dan de traditionele zadelkussens wat resulteert in meer effectieve overdracht van zithulpen!

Heb je meer informatie nodig over zadels? Neem contact met ons op.

Bates zadel wordt op de rug van een paard gelegd

Ontstaan van het luchtpanel

BATES Australia is een toonaangevende ontwikkelaar in de zadel branche. Wereldwijd bekend om hun streven naar het creëren van het ultieme zadel door middel van innovatie en technologie. BATES heeft de focus verlegt naar het paard bij de ontwikkeling van systemen die functioneren om het paard maximaal te laten presteren. Een luchtkussen, als ultieme demping voor de rug van het paard, is een eenvoudig concept, maar biedt veel uitdagingen bij de toepassing op een zadel. Het luchtkussen systeem is zo dat “de mens” er geen verandering in kan toepassen. Het ontwikkelingsteam van Fam. Bates heeft jaren gewerkt aan de verfijning en perfectioneren van de kussens. Het systeem is sinds 2000 in de Bates en Wintec zadels gebouwd. En met regelmaat verbeterd in de pasvorm. De CAIR® kussens zijn zo gevormd dat er een mooie gelijkmatige dikte is. Je kunt het niet zelf oppompen of leeg laten lopen!  Ruiters, dierenartsen en zadelmakers kunnen erop vertrouwen dat de kussens consistente prestaties leveren voor het paard en ruiter, aangezien de prestaties niet afhankelijk zijn van de mogelijkheden van de persoon om de luchtniveaus aan te passen. Het product is zorgvuldig getest waarbij de luchtkussens onder 500 kg. zijn geplaatst waarbij minimaal 30.000 keer druk op uitgeoefend is.

Informatie zadels, dressuurruiter zit op paard met Bates zadel

Voordelen

Alle voordelen zijn afhankelijk van het bereiken van een optimale pasvorm met het zadel op het paard. Maar met alle samenwerkende systemen in de Bates en Wintec zadels kun je erop vertrouwen dat je het meest flexibele zadel hebt dat beschikbaar is om een optimale pasvorm voor je paard te bereiken. Over de hele wereld hebben veel professionals in de paardensport onafhankelijk onderzoek gedaan naar de praktische prestaties van het CAIR® systeem, waarbij de impact van het CAIR op de prestaties van het paard is beoordeeld door middel van wetenschappelijke studies.  Uit alle onderzoeken komt duidelijk naar voren dat CAIR zadels beter presteren dan die met traditionele vullingen.  Impact zadel, optimaal passend, bereidheid van het paard om te werken zijn o.a. de onderzoeken die uitvoerig zijn getest.  Dit door o.a. gebruik te maken van THERMOGRAFIE. Thermo grafische afbeeldingen tonen effectief precies wat er onder het zadel en op de rug van het paard gebeurd. En zijn ook het meest nauwkeurig om een zadel te meten. Deze techniek werkt met kleuren. Minimale kleurvariaties staan voor een gelijkmatige druk! Het feit dat het CAIR kussensysteem de vorming van drukpunten niet toelaat, betekent dat het bloed vrijer kan stromen naar waar het nodig is en dit stimuleert geatrofieerde of onder ontwikkelde spieren om zich opnieuw te ontwikkelen!

Thermografie
Informatie Zadels, HART

HART systeem. Horse And Rider Technology = HART

Alle samenwerkende systemen en mogelijkheden in de BATES en WINTEC zadels noemen we ‘HART’

Ontdek wat er allemaal mogelijk is in onze zadels. Eenvoudige verstelbaarheid om je eigen houding en de bewegingsvrijheid van je paard te garanderen. Het is bewezen dat de technologie waaruit HART bestaat onovertroffen is voor zowel paard als ruiter.

 • Beschermende demping: CAIR Cushion System
 • Nauwkeurige custom fit: EASY-CHANGE Fit Solution
 • Ergonomic flex: Elastiflex Tree
 • Vrije beweging: Performance panel technology
 • Superior ruiter performance: Comfort seat technology
 • Het HART systeen heeft een groter  contactoppervlak. Dit geeft meer comfort aan het paard.
 • De vlakke ondergrond van de zadels geven een beter gebalanceerd contact met het paardenlichaam.
 • De zachte zadelkussens zijn aangenaam voor paard en ruiter.
 • De zadels zijn licht in gewicht. Dit is  comfortabel voor het paard.
 • Door het systeem wordt het gewicht van de ruiter gelijkmatig verdeeld, waardoor drukpunten en mogelijk ongemak voor het paard worden voorkomen.
 • Deze zadels kunnen voldoen aan de veranderende anatomie van je paard. Dus ook de overgang van jong naar volwassen worden.

Heb je meer informatie nodig over zadels? Neem contact met ons op.

banner HART
Informatie zadels, zadeldekjes

Zadeldekjes

Het advies is om een normaal zadeldekje onder de CAIR zadels te gebruiken. Wanneer er een gelpad, zadelbontje, enz. gebruikt wordt is er meer massa tussen het zadel en het paard waardoor de communicatie wordt beïnvloed. Maar een enkele keer is het wel een goede optie. Als een paard atrofie heeft achter de schouder, heeft als eerste de voorkeur om het zadel iets breder te zetten en dit dan tijdelijk te combineren met een zadelonderlegger. Op deze manier kan de spier van het paard weer ontwikkelen en naar het zadel toegroeien. 

Temperatuur

Hoe beïnvloedt een temperatuursverandering de CAIR panels? Bij een verandering van 30 graden Celsius is er 1% verandering in de uitzetting van het Cair Panel.

Kapot

Het kan altijd dat er 1 van de CAIR panel lek gaat . Dit is eenvoudig te vervangen. Er wordt 2 jaar garantie gegeven op de 4 panels.
Kind op rennend paard met Bates zadel

CAIR kun je niet aanpassen

De CAIR panels hebben geen ventiel. Dus oppompen of leeg laten lopen is niet mogelijk. Maar alle innovatieve mogelijkheden (‘HART’) maakt dat het zadel prachtig aanpasbaar is. O.a. de verwisselbare kopijzers en het riser systeem / gele padjes maken de mogelijkheden compleet. In stapjes van 4 mm kan het zadel top in balans gelegd worden. Precies afgestemd op ruiter en paard. Voor, midden en achter kunnen wij met deze risers de vorm van de boom aanpassen. Bij een paard met een holle rug de midden pads en bij een paard met een rechte rug voor en achter. Maar ook ruiters die lichamelijk ongemak hebben is een kleine balans veranderen soms een goede oplossing.

Wij zijn ervan overtuigd dat het CAIR SYSTEEM een actieve bijdrage kan leveren aan het voorkomen van problemen en bij paarden een super positieve verandering in de rugspieren gaat geven. Maar ook ruiters die altijd met een pijnlijke rug van hun paard afstappen zullen ervaren dat het CAIR een grote verbetering en een positieve verandering geeft.

Laat het zadel geen stoorzender zijn in de communicatie met het paard en maak bij twijfel een afspraak voor een zadel controle, advies, beoordeling paard of een testrit op één van de CAIR zadels van BATES, WINTEC of ARENA.

Heb je meer informatie nodig over zadels? Neem contact met ons op.