Maak samen een goede start.

Tips & Tricks voor de introductie van een nieuw bit bij je paard.

HIERBIJ ENKELE TIPS voor een MOOIE en EERLIJKE INTRODUCTIE van het Myler bit bij je paard.

Een bit is een heel belangrijk hulpmiddel in de communicatie tussen paard en ruiter. Maar wel met een kleine kanttekening….. bitten vormen slechts een deel van de africhting. Ook leeftijd, ras, africhtingsniveau, lichamelijke ongemakken, bouw, in welke discipline je rijdt, huidige bit en evt. problemen spelen een rol bij de keus voor een ander bit-systeem maar ook of je het gewenste effect samen krijgt.

• Bij het overgaan op een nieuw bit ( Myler bit) is TIJD, GEDULD en HERHALING belangrijk. Het zal misschien een tijdje duren voor je resultaat voelt van het Myler bit. Dus echt een aantal maal rijden om te ervaren of je paard het gaat begrijpen en er positieve veranderingen voelbaar zijn. Elke nieuwe situatie geeft lichte stress bij een paard. Maar dit moet wel verdwijnen of verbeteren met enkele dagen! Dus niet na 10 minuten een conclusie trekken!
• Voor een netjes afgericht paard zou de overgang naar een Myler bit geen probleem zijn. Je paard heeft je vertrouwen en daardoor zou het goed moeten gaan. Maar voor een groen paard of een probleempaard zal het anders zijn.
• Laat je paard zelf de druk opzoeken en dan zelf loslaten zodat je paard in nageeflijkheid aan het bit komt. Op deze manier leert je paard nageven! Er is altijd een kans dat je eerst verzet tegen komt omdat je paard je niet begrijpt. Maar met tijd, geduld en herhaling heb je een meer ontspannen paard. En als je paard ontspannen is, staat je paard open voor communicatie met jou, dus open voor je hulpen.
• Bevestiging Myler bit in het hoofdstel: Aan de binnenkant van de bitringen van elk Myler bit staat TOKLAT = deze tekst moet links ( kant van het opstappen) en de tekst MYLERS moet aan de rechter kant. Waarom is dit super belangrijk? Door de vormgeving met tongpoort kan het bit maar op één manier goed in de mond van je paard!
• Bevestiging Myler bit met sleuven: de teugel en het bakstuk gaan door de sleuf van buiten naar binnen vast! Het is ook mogelijk om de teugel direct aan de bitring te bevestigen. Maar het bakstuk blijft altijd in de sleuf!

Hoe weet je of het Myler bit goed zit?

***  Het mondstuk van een Myler komt en hoort iets meer buiten de mond. Dit komt door de ronde anatomische vormgeving van het mondstuk. Bij twijfel mag je ons altijd een foto of kort stukje film sturen. Wij kijken mee en je hoort snel.

***  Ervaar en kijk zelf goed op welke manier het mondstuk van het Myler bit werkt.

Zo maak je samen een goede start

1. 10 minuten rustig op de poetsplaats laten staan zodat je paard de gelegenheid krijgt om het bit te voelen en af te tasten.

2. Voelen hoe de reactie is als jezelf beide teugels aanneemt in de lijn zoals je erop zit. Dus met je rechterhand over de schoft als je aan de linkerkant van het paard
staat. Geef wat druk en wacht op de reactie van je paard. Je paard voelt op deze manier de inwerking van het mondstuk en op welke plek de inwerking is.

3. Longeren met het nieuwe Myler bit. Op deze manier kan het paard rustig zelf ervaren wat het andere systeem is. Zeker als je paard erg sensibel is kan dit jullie
helpen.

4. Je paard trainen met wat grondwerk oefeningen. Kan super bijdragen aan een goede positieve ervaring op de nieuwe situatie van het stuur.

5. Het rijden beginnen met eenvoudige oefeningen en figuren. Sluit niet teveel op, maar rij met een makkelijke contactteugel.

6. Ons advies is om tijdens de testperiode (14 dagen) alleen het Myler bit te gebruiken omdat het anders erg verwarrend is voor je paard!  Daarbij is vaak wisselen van bit erg lastig voor je paard.

7. Veel belonen met je stem bij een positieve verandering in gedrag.

Vragen over het Myler bit

Meer informatie?  Op werkdagen zijn wij ook telefonisch bereikbaar voor al je vragen. T 0343-457146

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *