Singelnijd: is er iets aan te doen?

“Een goed passend zadel en de juiste singel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De functie van een singel is het op de plaats houden van het zadel, waarbij de schoudervrijheid moet worden behouden.”

Als een paard fysieke hinder ondervindt van slecht passend harnachement, dan kan dit zich bijvoorbeeld uiten in singelnijd. Het beeld van singelnijd is heel herkenbaar: de oren liggen plat in de nek, schrapen met het voorbeen, ontblote tanden of happen richting de singel. Sommige paardeneigenaren zien dit als een gedragsprobleem. Natuurlijk is het ene paard gevoeliger dan de ander, maar singelnijd is een duidelijk signaal van een onderliggend probleem. 

Vaststellen singelnijd

Om te bepalen waarom een paard singelnijd heeft is het van belang om de mogelijke oorzaken onder de loep te nemen. Het kan van medische aard zijn, maar in deze BLOG richten wij ons op de pasvorm van het zadel en de mogelijkheden met een goede singel.

Controleer de pasvorm van het zadel

In de praktijk komen we regelmatig tegen dat zadels niet de juiste pasvorm hebben voor het paard. Dit kan resulteren in spanning tijdens het opzadelen en ook singelnijd. Een zadel met ongelijke kussens of de verkeerde maat zorgt op den duur voor ongemak of pijn. Laat het zadel daarom bij voorkeur jaarlijks controleren. 

De negatieve gevolgen van een te strakke singel

De borstspieren (pectoraalspieren) hebben een belangrijke functie voor het bewegingsapparaat. Deze spieren zorgen er simpelweg voor dat het voorbeen kan bewegen en ze lopen door tot de plaats waar de singel ligt. Een te strakke singel zorgt voor een beperkte beweging van het voorbeen. Een ander belangrijk feit is dat een te strakke singel zorgt dat de ribbenkast niet voldoende kan worden uitgezet om te kunnen ademhalen. Merk je dat je paard zijn buik al uitzet bij het aansingelen? Dit is een belangrijk signaal van een te strakke singel. Bij een goed passend zadel hoeft een singel niet strak te zitten!

Past de singel bij het paard?

Het is verstandig om de huidige singel onder de loep te nemen. Let daarbij op de bouw van het paard en of de singel de juiste pasvorm heeft. De klassieke rechte singel kan een zadel juist naar voren trekken, terwijl een anatomisch gevormde singel meer ruimte geeft aan de borstspieren en prettiger aanvoelt voor het paard. Singels met elastiek hebben als valkuil dat ze vaak maar aan één zijde elastisch zijn, waardoor de drukverdeling ongelijk is. Toch kan elastiek ( aan beide kanten) een hele positieve bijdrage leveren voor een gelijkmatige drukverdeling, zoals bij de anatomische singel van WINTEC. Deze TOP singel heeft in het midden een CAIR systeem, dat zorgt voor een optimale drukverdeling en bewegingsvrijheid van de borstspieren. Controleer ook de lengte. Vaak wordt de singel te kort gekocht! De gespen moeten royaal voorbij de elleboog.

Wat is de Wintec CAIR singel?

Paardvriendelijke anatomische singel met Cair luchtkussensysteem. Een synthetische uitgesneden dressuursingel die het paard meer “lucht” geeft tijdens het rijden. De prestaties en het comfort van het paard worden verbeterd door het unieke gelijkmatige drukverdelingssysteem. In het centrale gedeelte is een CAIR kussen verwerkt, wat druk op het borstbeen voorkomt! 
Ook door de vormgeving van de anatomisch gevormde Wintec Cair dressuursingel heeft het paard meer schoudervrijheid tijdens het rijden. 

De dressuursingel heeft een veilig RVS oog in het midden voor bevestiging van een hulpteugel of voortuig. De singel is gemaakt van onderhoudsvrij Equileather®, een synthetisch materiaal.
Op de singel staan 3 pijltje! Deze moeten richting de voorbenen van het paard wijzen.

De oplossing voor paarden met singeldwang en zeer geschikt wanneer paarden paniek of stress ervaren tijdens het aansingelen en opstappen.

** ACTIE **
Wij bieden de mogelijkheid om de singel 10 dagen te proberen.  Bent je niet tevreden….. dan mag de singel RETOUR en ontvang je het aankoopbedrag 100% TERUG*.
BESTEL HIER

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *