Longeren met Lammert Haanstra

Uit de praktijk.

Blog Lammert Haanstra: Er mailde ons een dame die grote problemen met haar paard had: haar paard wilde niet inbuigen en hield de linker teugel vast. Wanneer ze er op zat stak het z’n hoofd omhoog en zodra ze de teugel aannam spande het zich. Er was taktverlies vooral in de stap, waarbij het soms bijna in telgang ging lopen. De stap was vaak heel kort en gespannen. In de rechter galop viel hij naar buiten, bij meer druk op de buiten teugel zet ging hij huppen. De linker galop vond hij lastig en het paard was kijkerig.

De dierenarts had haar dat geadviseerd het paard te longeren met dubbele longe om therapeutische redenen. Werkelijk alles had ze al ondernomen om te traceren waar de problemen vandaan kwamen: dure behandelingen, dierenartsen, foto’s, scans, et cetera. Handen vol geld had het haar tot nu toe gekost. Ze had zelfs eens deelgenomen aan een clinic van een Grand Prix instructeur, waarbij ze het paard een half met het hoofd naar links moest laten lopen, alsof je een paard op die manier ‘om kunt buigen’. Daarna was er met het dier geen land meer te bezeilen geweest. De diagnoses waren: kissing spines en blokkades op diverse plaatsen in de rug.

Wetende dat longeren met dubbele longe niet zo simpel is als sommige mensen denken nam ze deel aan een driedaags-arrangement.

Na een kop koffie met een introducerend praatje gingen we aan de slag. Eerst vroeg ik haar het paard gewoon op haar eigen manier te longeren, zodat ik kon zien wat eraan haperde. Al snel raakte ze met de longe inde knoop, waardoor ze eigenlijk geen gelegenheid meer had om de zweep te hanteren. Er zat geen systeem in wat ze deed en dat was ook de reden dat ze hier kwam.

Juist een zweep (die lang genoeg moet zijn om het paard aan te kunnen drijven) is een heel belangrijk gereedschap in de africhting en training van een paard. Het is de aanwijsstok waarmee je je paard voorwaarts en zo nodig naar buiten kunt drijven. De zweep bewaakt dus de correcte verbinding die je hebt met de mond van je paard en de activiteit. Die verbinding is noodzakelijk om je paard te trainen, te coachen en dus te trainen.

Klik hier en bekijk de video. Je ziet hier dat ze de dubbele longe door de onderste ring van de singel had gedaan, naar het bit en weer terug naar de onderste ring bevestigd. Het paard liep met de kin op de borst, en kon niet voorwaarts zijn. Zelf liep ze de hele bak door. Het paard bepaalde waar zij stond. Zelf zag ik veel spanning in de longeer-houding: adem en schouders hoog en een tegenhoudende houding.

Ik zie dat zo vaak, waarom tegenhouden?

Je moet het bij de training toch hebben van het voorwaartse. Na een paar minuten nam ik het van haar over en daarna liet ik haar het dier longeren met enkele longe, zonder bijzet. Het paard opende met een mooie voorwaartse drang, eerlijk en blijmoedig in een compactere houding, alsof het dacht: “hè heerlijk, ik krijg de ruimte, ik kan weer lopen!”

Toen ze het even later weer overnam verviel het weer in zijn oude gedrag. Het zag hoe haar houding niet overtuigend was en voelde geen verbinding is; het ging weer ‘rommelig’ lopen, niet op haar gericht; snel, langzaam, naar binnen, naar buiten. Het wist niet meer wat er van hem gevraagd werd.

Zij had in de loop van de lessen gewerkt aan haar uitstraling en vanuit het paard gedacht. Pas toen begreep ze haar tekortkomingen en zag je ineens veel vooruitgang. Bij het lopen van balkjes zie je het welven van hals en rug en het paard is voorwaarts. Zo kan het geen last hebben van de kissing spines. Kijk die mooie actieve achterhand, de ‘motor’ die de luchtige actieve gang van de achterbenen tijdens het gaan over de balkjes bepaalt. Je ziet dat de afdruk van het achterbeen ruim over de afdruk van het voorbeen komt. Dit is alleen mogelijk als de rugspieren ontspannen zijn en de buikspieren aangespannen. De afstand tussen beide achterbenen is op dat moment gelijk aan de afstand tussen beide voorbenen.

Om ‘in gesprek’ te komen met je paard heb je verbinding nodig.

Ik gaf haar de volgende aanwijzingen:

  • Loop altijd eerst een rondje in actieve stap aan de hand door de bak voordat je begint met longeren of rijden. Paard aan je rechterhand en zweep in je linker, zodat je het aan kunt drijven achter je rug als dat nodig is. Het stelt je paard op zijn gemak en je kunt gelijk laten zien dat jij degene bent die het tempo bepaalt.
  • Blijf op je plek staan.
  • Draai om je spilbeen.
  • Gewicht op je spilbeen.
  • Schouders laag.
  • Adem laag.
  • Buitenschouder mee naar voren (vaak zie ik juist dat mensen hun binnen schouder naar achteren bewegen)
  • Wees ‘mee’ met je paard in plaats van tegen.
  • Plak je hand aan de mond van het paard om een correcte verbinding te krijgen.
  • Presenteer je als leider.

Tenslotte:
Dierenartsen die adviseren om een paard therapeutisch te longeren zouden zich eerst af moeten vragen of de betrokken persoon zelf wel in staat is om dat op een goede manier te doen, of deze door moeten verwijzen naar iemand die daarmee kan helpen. Want doe je het op een verkeerde manier dan kan het effect zelfs negatief zijn.
Er zijn in het land 10 gecertificeerde LH-longeer-instructeurs. Deze instructeurs hebben alle tien ORUN 4 afgerond en hebben de vervolgopleiding bij mij gedaan. Ze zijn verplicht elk jaar bijscholing te volgen. Er is er dus altijd wel eentje in jouw buurt.

“Het gaat er niet om óf je longeert, maar het gaat om de manier waarop.”

“De juiste houding en de juiste activiteit van longeur en paard bepalen de waarde van de training!”

Let er goed op dat je zelf verantwoordelijk bent en blijft, houd altijd de regie over de hulp die je inroept. Volg de adviezen van derden alleen op als je er zelf achter staat. Volg altijd je gevoel!

Longeertouwtjes Lammert Haanstra € 9,95

 

Longeersingel met opstaande ringen Maat pony € 144,95  Maat Paard €154,95

Informatie Lammert Haanstra