De eigenschappen van het anatomische Presteq hoofdstel.

 

Na uitgebreid onderzoek naar de anatomie van het paardenhoofd, heeft PresTeq het FaySport hoofdstel ontwikkeld. Dit is wereldwijd het enige hoofdstel dat rekening houdt met 12 anatomische eigenschappen, waardoor het hoofdstel optimaal comfort biedt voor het paard.

Het hoofdstel volgt de contouren van het paardenhoofd en ontwijkt belangrijke zenuwen, spieren, botten en gewrichten. Zonder hinder van het hoofdstel kan het paard zich optimaal op zijn taak concentreren en de best mogelijke connectie met zijn ruiter krijgen. Het hoofdstel heeft ook verschillende extra functies om de ruiter gemak en flexibiliteit te bieden. Hierdoor is het hoofdstel de perfecte tool voor de ambitieuze ruiter.

Nieuwsgierig? 

Het hoofdstel is gemaakt van plantaardig gelooid leer, is zacht voor de huid, duurzaam en milieuvriendelijk. Het is te gebruiken voor alle disciplines. Het hoofdstel is verkrijgbaar in het zwart en bruin, beide kleuren zijn verkrijgbaar in maat Pony, Cob, Full en Extra Full.

DE 12 ANATOMISCHE EIGENSCHAPPEN VAN HET PRESTEQ FAYSPORT HOOFDSTEL

 1. De speciale vorm van het kopstuk ontlast de nekband en de zenuwuiteinden bovenaan de nek. De druk wordt verdeeld over twee gelkussens aan beide zijden van de nek.
 2. Het kopstuk volgt de vorm van de oor aanzet, waardoor de oren optimale bewegingsvrijheid krijgen.
 3. De Presteq frontriembevestiging zorgt ervoor dat er aan de binnenkant van het kopstuk geen drukpunt ontstaat.
 4. De speciale vorm van het kopstuk ontwijkt het kaakgewricht, waardoor het paard zijn onderkaak beter kan ontspannen.
 5. Het hoofdstel ontwijkt het jukbeen om schuurplekken te voorkomen.
 6. De keelriem is bij dit hoofdstel overbodig en dus weggelaten, waardoor de luchtpijp niet kan worden geblokkeerd of geïrriteerd. Wel los leverbaar en eenvoudig te plaatsen.
 7. Het ElasTeq systeem in de bakstukken zorgt voor een elastische verbinding met de mond en voorkomt te veel druk op het kopstuk.
 8. De speciale neusriem ontwijkt de foramen infraorbitale. ( de spleten in de bovenkaak onder de oogkassen) 
 9. De neusriem drukt niet tegen de kiezen en wangen.
 10. Gebruik de meegeleverde elastische bitbandjes om druk op de lagen te verminderen. Niet toegestaan op wedstrijd! 
 11. De neusriem ligt hoog genoeg om de punt van het neusbeen te ontwijken en is voorzien van gelpadding.
 12. De vorm van de neusriem ontwijkt de neusvleugels volledig zodat het paard optimaal kan ademhalen.

In beeld

UITGEBREIDE UITLEG ANATOMISCHE EIGENSCHAPPEN

 1. Nekband en zenuwuiteinden. De nekband bevindt zich in het midden van de nek achter de oren en draagt het hoofd. Op deze plek bevinden zich tevens veel zenuwuiteinden. Op deze plek bevindt zich ook de aanhechting van de Nuchalis ligament. Druk op deze aanhechting kan voor pijn zorgen. Aangezien het Nuchalis ligament in contact staat met de hele rug, kan dit invloed hebben op de rest van het lichaam. Het FaySport hoofdstel is voorzien van een uitsnede in de voering waardoor de nekband optimaal kan functioneren. De druk wordt verdeeld over de twee gelkussens aan beide kanten van de nek, waarmee ook het comfort verhoogd wordt.
 2. Ooraanzet. Het kopstuk volgt de vorm van de oren waardoor deze optimaal kunnen bewegen. Het voorkomt irritaties, kopschudden en kantelen van het hoofd, wat een oncomfortabel kopstuk zou kunnen veroorzaken.
 3. Frontriemsysteem. De meeste hoofdstellen zijn voorzien van een lus om het kopstuk voor de frontriem. Dit kan wrijving op het kaakgewricht en zenuwen veroorzaken. De PresteQ frontriem wordt op het kopstuk geklikt waardoor dit drukpunt wordt weggenomen. Daarnaast is het hierdoor zeer eenvoudig om de frontriem te verwisselen.
 4. Kaakgewricht. Vrijwel alle hoofdstellen lopen over het kaakgewricht, waar de onderkaak wordt verbonden met de bovenkaak. Elke beweging die het paard met zijn mond maakt, veroorzaakt beweging in dit gewricht. Dit betekent dat vrijwel alle hoofdstellen wrijving veroorzaken als het paard kauwt, likt of zijn kaak wil ontspannen. Het FaySport hoofdstel is zo gevormd dat het kaakgewricht volledig wordt vermeden en dus geen wrijving veroorzaakt. Dit moedigt het paard aan om te kauwen, likken en zijn kaak te ontspannen. Een ontspannen kaak is een vereiste voor correcte aanleuning en verzameling.
 5. Jukbeen. Het jukbeen is het uitstekende randje bot bovenaan de wang. Een slecht passend hoofdstel kan hier gaan schuren. Het FaySport hoofdstel geeft het jukbeen voldoende ruimte.
 6. Luchtpijp. De vorm en bevestiging van het hoofdstel maken de keelriem overbodig. Door deze weg te laten is irritatie of blokkering van de luchtweg onmogelijk.
 7. ElasTEQ bakstukken. De ringen waar de bakstukken aan vast worden gemaakt, zijn voorzien van een elastische inzet. Hierdoor ontstaat een elastische verbinding die een te hoge druk op de verbinding tussen de mond en het kopstuk voorkomt. Daarnaast kan het ook bijdragen aan stille ligging van het bit in de mond.
 8. Foramen infra orbitale. De speciale vorm van de neusriem ontwijkt de oorsprong van de nervus infra orbitals. Traditionele hoge neusriemen liggen vaak precies op deze zenuw. Een te hoge druk op deze zenuw veroorzaakt gevoelloosheid in de bovenlip, neus, oogleden en kaak.
 9. Kiezen en wangen. Traditionele neusriemen lopen verticaal over de neus. Dit drukt de wang tegen de kiezen aan en kan daarmee beschadiging aan de binnenkant van de wang veroorzaken, zeker bij een te strak bevestigde neusriem. De FaySport neusriem is zo gevormd dat dit wordt voorkomen.
 10. Lagen. Het bit wordt altijd geplaatst op de lagen, een tandeloos stuk kaak welke is bedekt door een dun, gevoelig laagje huid. Het FaySport hoofdstel wordt geleverd met elastische bitbandjes welke de lagen beschermen door de druk van het bit te verdelen over de lagen en de neusriem. De impact van de teugeldruk wordt vertraagd door het elastiek in de bandjes. Deze verspreiding en verlichting kan vooral voor jonge paarden of paarden met een onrustige of gevoelige mond bijzonder nuttig zijn.
 11. Neusbeen. Het uiteinde van het neusbeen is dun en breekbaar. Een lage neusriem kan irritatie of zelfs breuken in het neusbeen veroorzaken wanneer er te veel druk op komt. De FaySport neusriem wordt net boven het fragiele uiteinde geplaatst. De bovenkant van de neusriem is tevens breder dan de zijkanten en voorzien van gelvoering. De verbreding en gelvoering zorgen voor een betere drukverdeling en verhogen het comfort.
 12. Neusvleugels. De sperriem is aan de zijkanten van de neusriem bevestigd en helpt om het bit stil in de mond te houden. Traditionele sperriemen worden bovenop de neusriem bevestigd en kunnen daarmee op de neusvleugels drukken als deze slecht of te strak worden bevestigd. Dit kan de ademhaling beperken. De zijdelingse bevestiging van de FaySport sperriem ontwijkt de neusvleugels voor optimale ademhaling.

 

HET PRESTEQ HOOFDSTEL FAYSPORT AFSTELLEN

Het is belangrijk om het Presteq FaySport hoofdstel correct af te stellen om optimaal gebruik te kunnen maken van de anatomische voordelen. Een incorrect gedragen hoofdstel kan negatieve effecten hebben. Stel de linker- en rechterkant altijd gelijk af.

 1. Het kopstuk
  Het kopstuk moet in het midden van de nek liggen. De vorm van het kopstuk moet de oren volgen en er niet tegenaan drukken. Als deze te smal of wijd is, probeer dan een maat groter of kleiner.
 2. De neusriem
  De neusriem moet boven het punt van het neus bot liggen. De beste manier is om met je vingers te voelen waar het punt begint. Op het oog betekent dit dat de neusriem één à twee vingerbreedtes boven het bit ligt.
 3. De riempjes van de neusriem
  Net als bij elke neusriem, moeten de neusriem en sperriem zo worden bevestigd dat er twee vingers onder de neusriem, bovenop de neus geplaatst kunnen worden.
 4. Het bit
  Het bit wordt bevestigd zoals gebruikelijk. Wanneer de bakstukken correct zijn afgesteld ligt het bit op de lagen tussen de tanden en kiezen. Eén of twee rimpels zijn zichtbaar in de mondhoeken.

 

Het Presteq bevestigingssysteem maakt het verwisselen van de frontriem heel eenvoudig. Je hoeft niet meer het hele hoofdstel uit elkaar te halen, maar je kunt de frontriem eenvoudig vastklikken, zelfs wanneer het paard het hoofdstel draagt. Alle ontwerpen zijn vakkundig gemaakt met zorgvuldig samengestelde designs om een prestigieuze look uit te stralen. Alle designs bestaan uit echte Swarovski kristallen voor optimale lichtreflectie onder elk licht.

Het slimme ontwerp van het hoofdstel met clip sluitingen heeft tal van voordelen. Eén daarvan is het gemakkelijk verwisselen van de bitten. 

Ja, ik wil een PresTeq anatomisch hoofdstel bestellen