Wat is het CAIR systeem “CAIR® Cushion System”

Cair Cushion System

Er was eens …. een zadel! Een gevoel van vrijheid, kracht en van één zijn met uw paard.  Een sprookje?

 

 

 

 

Wol, Foam en Lucht zijn de 3 mogelijkheden voor de vulling van een zadelkussen. Traditioneel is wol, nog steeds veel toegepast. Wol vraagt veel en regelmatig onderhoud. De kussens kunnen na enige tijd gaan inzakken en ongelijk worden, ook kan het gaan vervilten (door zweet opname) waardoor het schokabsoberend vermogen afneemt. Ook oneffenheden kunnen ontstaan, daarom is twee maal per jaar controle zeker een advies. Foam wordt ook nog wel toegepast in springzadels maar wel veel minder, het is vormvast en duurzaam. Foam kussens kun je niet vullen of aanpassen. Lucht  geeft onder de ideale omstandigheden de mooiste drukverdeling. Het draagt over een groot oppervlak en kan niet scheef gaan of inzakken, behoudt altijd zijn vorm, heeft geen aanpassingen of speciaal onderhoud nodig en vraagt geen her opvulling. Lucht past zich steeds aan, hoe de vorm van het paard ook is. CAIR kussens zijn ook dunner dan de traditionele zadelkussens wat resulteert in meer effectieve overdracht van zithulpen!

Lucht in het zadel. Hoe werkt dat?

Het revolutionere CAIR systeem vervangt de traditionele vullingen van wol in het zadelkussen door lucht! Er zijn 4 onafhankelijke afgedichte luchtkussens in het kussen. Het concept van lucht, als ultieme demping voor het paard, is eenvoudig.  Omdat LUCHT een vloeibaar iets is, zal het zich constant aanpassen aan de werkende spieren van het paard. Dit betekend dat het gewicht van de ruiter gelijkmatig over de hele lengte van het kussen wordt verdeeld, waardoor drukpunten vrijwel worden verwijderd. In het kussen zit ook een laagje schuim met een open cellen structuur. Als het kussen dicht is dan wordt het schuim irrelevant, omdat het de lucht is die in het kussen zit het werk doet. Het luchtpaneel is gemaakt van PVC materiaal. Is dus extreem sterk en duurzaam ontworpen om jarenlang mee te gaan onder alle weersomstandigheden. Dit alles geeft buitengewone comfort wat resulteert in een vrijere beweging, betere prestaties, een betere houding, betere doorbloeding, betere spierontwikkeling en een gelukkiger paard! Zodra het gewicht van de ruiters op het zadel drukt, beweegt de lucht vloeiend om de unieke vorm van het paard. Het gewicht van de ruiter wordt gelijkmatig verdeeld over het gehele draagvlak van het zadel.

Het CAIR SYSTEEM is wereldwijd gepatenteerd en exclusief voor BATES, WINTEC en ARENA zadels.

Ontstaan van het LUCHTPANEL.

BATES Australia is een toonaangevende ontwikkelaar in de zadel branche. Wereldwijd bekend om hun niet aflatende streven naar het creëren van de ultieme zadel door middel van innovatie en technologie. BATES heeft de focus verlegt naar het paard bij de ontwikkeling van systemen die functioneren om het paard maximaal te laten presteren. Een luchtkussen, als ultieme demping voor de rug van het paard, is een eenvoudig concept, maar biedt veel uitdagingen bij de toepassing op een zadel. Het luchtkussen systeem is zo dat “de mens” er geen verandering in kan toepassen. Het ontwikkelingsteam van Fam. Bates heeft jaren gewerkt aan de verfijning en perfectioneren van de kussens. Het systeem is sinds 2000 in de Bates en Wintec zadels gebouwd. En met regelmaat verbeterd in de pasvorm. De CAIR® kussens zijn zo gevormd dat er een mooie gelijkmatige dikte is. Je kunt het niet zelf oppompen of leeg laten lopen!  Ruiters, dierenartsen en zadelmakers kunnen erop vertrouwen dat de kussens consistente prestaties leveren voor het paard en ruiter, aangezien de prestaties niet afhankelijk zijn van de mogelijkheden van de persoon om de luchtniveaus aan te passen. Het product is zorgvuldig getest waarbij de luchtkussens onder 500 kg. zijn geplaatst waarbij minimaal 30.000 keer druk op uitgeoefend is. 

VOORDELEN.

Alle voordelen zijn afhankelijk van het bereiken van een optimale pasvorm met het zadel op het paard. Maar met alle samenwerkende systemen in deze zadels kunt u erop vertrouwen dat u het meest flexibele zadel heeft dat beschikbaar is om een optimale pasvorm voor uw paard te bereiken. Over de hele wereld hebben veel professionals in de paardensport onafhankelijk onderzoek gedaan naar de praktische prestaties van het CAIR® systeem, waarbij de impact van het CAIR op de prestaties van het paard is beoordeeld door middel van wetenschappelijke studies.  Uit alle onderzoeken komt duidelijk naar voren dat CAIR zadels beter presteren dan die met traditionele vullingen.  Impact zadel, optimaal passend, bereidheid van het paard om te werken zijn o.a. de onderzoeken die uitvoerig zijn getest.  Dit door o.a. gebruik te maken van THERMOGRAFIE. Thermo grafische afbeeldingen tonen effectief precies wat er onder het zadel en op de rug van het paard gebeurd. En zijn ook het meest nauwkeurig om een zadel te meten. Deze techniek werkt met kleuren. Minimale kleurvariaties staan voor een gelijkmatige druk! Het feit dat het CAIR kussensysteem de vorming van drukpunten niet toelaat, betekent dat het bloed vrijer kan stromen naar waar het nodig is en dit stimuleert geatrofieerde of onder ontwikkelede spieren om zich opnieuw te ontwikkelen!

  • Hoe groter het contactoppervlak is, des te comfortabeler zal het zadel zijn voor het paard.
  • Hoe gladder de ondergrond en hoe beter het contact met het paardenlichaam is gebalanceerd, hoe comfortabeler het zadel zal zijn voor het paard. 
  • Hoe zachter het onderliggende zadelkussen is, hoe aangenamer het zadel voor het paard zal aanvoelen.
  • Hoe lichter het zadel is, hoe comfortabeler het is voor het paard.
  • Het zadel moet passen bij de anatomie van het paard, maar ook bij de ruiter.
  • Het zadelpanel moet gelijkmatig op de rug van het paard liggen.
  • Het zadel moet het gewicht van de ruiter gelijkmatig verdelen, waardoor drukpunten en mogelijk ongemak voor het paard worden voorkomen.
  • Een zadel moet voldoen aan de veranderende anatomie van een paard, zowel in de overgang van jong naar volwassen worden.
  • Zadelmaterialen moeten van topkwaliteit en slijtvast zijn.

 

Alle samenwerkende systemen en mogelijkheden in deze zadel noemen  “HART”

Zadeldekjes.

Het advies is om een normaal zadeldekje onder de CAIR zadels te gebruiken. Wanneer er een gelpad, zadelbontje, enz. gebruikt wordt is er meer massa tussen het zadel en het paard waardoor de communicatie wordt beïnvloed. Maar een enkele keer is het wel een goede optie. Als een paard atrofie heeft achter de schouder, heeft als eerste de voorkeur om het zadel iets breder te zetten en dit dan tijdelijk te combineren met een zadelonderlegger. Op deze manier kan de spier van het paard weer ontwikkelen en naar het zadel toegroeien. 

Temperatuur.

Hoe beïnvloedt een temperatuursverandering de CAIR panels? Bij een verandering van 30 graden Celsius is er 1% verandering in de uitzetting van het Air Panel.  

Kapot. 

Het kan altijd dat er 1 van de CAIR panel lek gaat . Dit is eenvoudig te vervangen. Er wordt 2 jaar garantie gegeven op de 4 panels. 

CAIR kun je niet aanpassen.

Inderdaad zijn de CAIR panels niet te veranderen maar alle andere innovatieve mogelijkheden ( “HART”) maakt dat het zadel prachtig aanpasbaar is. O.a. de verwisselbare kopijzers en het riser systeem / gele padjes maakt de mogelijkheden compleet. In stapjes van 4 mm kan het zadel top in balans gelegd worden. Precies afgestemd op ruiter en paard. Voor, midden en achter kunnen wij met deze risers de vorm van de boom aanpassen. Bij een paard met een holle rug de midden pads en bij een paard met een rechte rug voor en achter. Maar ook ruiters die lichamelijk ongemak hebben is een kleine balans veranderen soms een goede oplossing. 

Wij zijn ervan overtuigd dat het CAIR SYSTEEM een actieve bijdrage kan leveren aan het voorkomen van problemen en bij paarden een super positieve verandering in de rugspieren gaat geven. Maar ook ruiters die altijd met een pijnlijke rug van hun paard afstappen zullen ervaren dat het CAIR een grote verbetering en een positieve verandering geeft.

Laat het zadel geen stoorzender zijn in de communicatie met het paard en maak bij twijfel een afspraak voor een zadel controle, advies, beoordeling paard of een testrit op één van de CAIR zadels van BATES, WINTEC of ARENA.